09 Mart 2018 05:32

Mine Kaynak sordu: Bunlar polis değilse kim?

Kadıköy'de 'Biz polisiz' diyen kişiler tarafından gözaltına alınıp saatlerce alıkonulan Mine Kaynak, 'Bunlar polis değilse kim?' diye sordu.

Paylaş

Eylem NAZLIER
İstanbul

İstanbul Kadıköy’de geçtiğimiz günlerde iki kişi, ‘Biz polisiz’ diyerek Mine Kaynak adlı bir kadını gözaltına aldı, saatlerce araçta tuttu. Kaynak, bu kişilerin kendisini taciz ettiğini, hakaretlere maruz kaldığını, tehdit edildiğini ve bu kişilerin kendisiyle dalga geçtiğini ifade etti. Olayın etkisini üzerinden hâlâ atamadığını belirten Kaynak; “Bağırmaktan sesim kısıldı. Bunlar polis değilse kim?​” diye sordu. Kaynak’ın Avukatı Eren Keskin ise son dönemde kayıtsız gözaltıların arttığını dile getirerek, kamera kayıtlarını isteyeceklerini ve olayın peşini bırakmayacaklarını söyledi. 

‘İSİMLERİNİ OKUYAMADIM’

Mine Kaynak, 3 Mart sabahı bir konser çıkışı arkadaşlarıyla Kadıköy Antikacılar sokağında buluştu. Arkadaşları ile otururken iki kişinin aniden yanına yaklaştığını ve GBT araması yaptıklarını söyleyen Kaynak, “Hakkımda bir arama kararı olduğunu söyleyerek beni götürmek istediler. Ben polis kimliklerini göstermelerini istedim. Hızlı bir şekilde kimliklerini çıkartıp ceplerine koydular. Gözlüğümü takmadığım için isimlerini de okuyamadım. Arabaya bindikten sonra otoban gibi bir yere götürdüler. Bana o sırada sürekli sorular sorarak taciz, hakaret ve  küfür ettiler. ‘Bu saatte sokakta ne geziyorsunuz? Arkadaşınla neden sokakta oturuyorsun?​’ gibi birçok soru sordular. Elle taciz etmeye kalktılar. Bağırarak karşı çıktım” ifadelerini kullandı.

‘BİR YANDAN DEVRİMCİLİK YAPIYOR BİR YANDAN...’

Küfür ve hakaretlerle birlikte tehdit edildiğini de söyleyen Kaynak, kendisini alıkoyan iki kişinin kendi aralarındaki konuşmasını da şöyle anlattı: “ ‘E kanka bunlar bir yandan devrimcilik yapıyor, bir yandan aranıyor’ bu cümle hâlâ kulağımda.” Hakaretlere ve küfürlere tepki gösteren Kaynak, bu kişilere kendisini acil bir şekilde karakola götürmelerini ya da kapıdan kendisini atacağını söylemesi üzerine şu sözlere maruz kaldığını da ekledi: “En son beni emniyete götürüyorsunuz, ya da bırakıyorsunuz dedim. Gülüyorlar, çirkefleşiyorlardı. Sürekli elle taciz ederek vücuduma dokunmak istiyorlardı. Belki vicdan yapar diye sen benim çocuğum yaşındasın utanmıyor musun dedim. Eşkıya gibiydiler... Aracın kapısını açmaya çalıştım ama açamadım. Sonra kendi aralarında, ‘kendini atsa; kemerini takmadı, düştü deriz değil mi kanka?​’ gibi cümleler kullanıyorlardı. Ben de bu dili biliyorum zaten dedim. Başını vurdu öldü, ayağı kaydı öldü dersiniz, her şeyi yaparsınız dedim. Kendilerine gözaltına alındığımda 3 arkadaşa mesaj attığımı, avukatlara haber verdiğimi söyleyerek; bana her şeyi yapabilirsiniz, öldürebilirsiniz de. Ama bu sizin yanınıza kalmaz dedim.” Aracın içerisinde boş bira kutularını gördüğünü belirten Kaynak, 6 saat bu araçta bekletildiğini söyledi. Arkadaşının yanında araca alındığını ifade eden Kaynak son olarak şunları söyledi: “Beni 6 saatin sonunda Kadıköy iskeleye 10-15 dakikalık bir mesafede attılar.  Bir büfeye sordum orada dolmuşa binip iskeleye 15 dakikada gittim. Ama neresi olduğunu sormayı unuttum. O gün yağmur yağıyordu, bağırmaktan sesim kısılmıştı. Kaç gün geçti hâlâ sesim kısık. Bunların polis olduğuna insanın inanası gelmiyor. Kim bunlar? Polis değilse kim?​”

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAK

Kaynak’ın Avukatı Eren Keskin, olay yerindeki kamera görüntülerinin incelenmesini isteyeceklerini söyleyerek; “90’lı yıllardan hatırladığımız kayıtsız gözaltılar bu dönemde de sıkça görülmeye başlandı. Böyle bir şey kabul edilemez. Konuyla ilgili suç duyurusunda bulunacağız. Olayın peşini bırakmayacağız” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Halk otobüsü sahipleri kontak kapattı

SONRAKİ HABER

Spor teşkilatında kadının adı yok!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...