19 Ağustos 2012 11:10

Karataş Cezaevinde acı bayram

Cezaevleri bayramda da hak ihlalleri ile gündemden düşmüyor. Ramazan Bayramı nedeniyle açık görüş uygulaması bazı cezaevlerinde engellendi. Adana Karataş Kadın Cezaevinde görüşe getirilen çocuklar ile anneleri arasına 3 metre mesafe konulmasını aileler açık görüşü terk ederek protesto etti. İnsan Hakları Dern

Karataş Cezaevinde acı bayram
Paylaş
Ferhat Arslan

Cezaevlerinde her gün yeni bir uygulama devreye konuluyor. Adana Karataş Kadın Cezaevinde açık görüş olmasına rağmen araya 3 metrelik mesafe konulmasına karşı çıkan aileler, cezaevini terk etti. Anneleri ile hasret giderebilmek ve doyasıya sarılabilmek için 3-10 yaş arası 7 çocuğun annelerinden koparılmak istenmesi üzerine çocukların çığlıkları cezaevi koridorlarını inletti. Ailelerin tüm ısrarlarına rağmen, cezaevi yönetimi uygulamadan vazgeçmedi.

SARILMAYA İZİN VERMEDİLER

Eşi ile görüşmek üzere çocuğunu yanına alarak Karataş Cezaevine giden İdris Genç, 15 gün önce tayini çıkan yeni cezaevi müdürünün açık görüş olmasına rağmen  3 metrelik mesafede masalar dizdirdiğini gördüklerini söyledi. Cezaevi müdürünün, “Kesinlikle temas olmayacak, genelge de kabul etmiyorum. Bu uygulama benim inisiyatifimle yapılmıştır. Bundan sonra 3 metre mesafe olacaktır” dediğini söyleyen Genç, bu sözler üzerine tartışmalar yaşandığını anlattı. Çocukların annelerini görünce sarılmak istediğini ancak izin verilmediğini belirten Genç “Buna da izin verilmeyince anne ve çocukları birlikte ağlamaya başladı. 3-5-10 yaşındaki çocuklar bunlar. Dayanabilirler mi? Tartışma çıktı onlar da askerleri çağırdı, bizi dışarıya çıkardılar. Biz de görüşü protesto edip açık görüşü reddettik” diye konuştu.

Bir süre önce  Mecliste bulunan kadın vekilleri inceleme yapmak için cezaevine davet ettiklerini ancak henüz bir cevap alamadıklarını da belirten Genç “Bu koşulların devam etmesi durumunda Karataş Cezaevinde büyük bir isyan çıkacak” dedi.

‘UYGULAMA İŞKENCEDİR’

Çocukların annelerine gösterilip sarılmalarına izin verilmemesini korkunç ve işkence yöntemi olarak tanımlayan İHD Mersin Şube Başkanı Ali Tanrıverdi, konunun takipçisi olacaklarını söyledi. Karataş Kadın Cezaevine atanan bir müdürün kendi başına kurallar getirdiğini ifade eden Tanrıverdi “Bize yapılan başvurularda kadın mahkumlarla aileleri ve çocuklarıyla yapılan açık görüşlerde aralarına en az 3 metre mesafe bırakılması şartı koşulmakta. Hatta çocukların anneleriyle kucaklaşmasının engellendiği iddia ediliyor” dedi. Yaşananların hak ihlali dışında vicdansızlık olduğunu söyleyen Tanrıverdi, “Sen küçük bir çocuğu annesinin karşısına dikeceksin; ama araya 3 metre mesafe koyacaksın. Bu görüş yaptırmak değil, bu çocukları ve annelerini akıl almaz bir yöntemle cezalandırmaktır. Cezaevi koşulları gittikçe zorlaşıyor. Mahkumlar için çekilemez duruma geliyor. Bunun için yetkili kurumlara başvuruda bulunmaya devam ediyoruz” dedi. (Mersin/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Sıkıyönetim, sosyal temizlik, ‘Olimpiyat Ruhu’ realitesi

SONRAKİ HABER

Kadınlar yeni anayasa tartışmasının neresinde?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...