08 Mart 2018 22:09

İsveç’te 8 Mart kutlamaları

İsveç’in başkenti Stockholm ile Göteborg ve Malmö illerinde gerçekleştirilen 8 Mart etkinliklerine Metoo ve Afrin damgasını vurdu. 

Paylaş

8 Mart Uluslararası Emekçi Kadınlar günü İsveç’in pek çok yerleşim biriminde kültür evleri, kütüphane, müze ve meydanlarda düzenlenen gösteri, seminer, panel ve toplantılarla kutlandı. 

İsveç Parlamentosu’nda Latin Amerika’da ve İran’daki kadınların yaşam koşulları ve mücadelerinin tartışıldığı iki ayrı panel düzenlendi. Akşam saatlerinde de başkent Stockholm’de binlerce kadının katıldığı bir gösteri gerçekleştirildi.

Stockholm’deki ilk 8 Mart etkinliği Sol Parti tarafından Stockholm Üniversitesi’nde İsveç’te büyük karşılık bulan Metoo kampanyasının ele alındığı bir panel düzenlendi. Saat 08.00’de de Sol Partili kadınlar, Stockholm Garı’nda feminizmi ve Metoo kampanyasının sonuçlarının ele alındığı bildiriler ve yolculara kahvaaltı dağıttı. 

İRAN'DA KADINLARA YÖNELİK BASKILAR PROTESTO EDİLDİ

İlk gösteri ise Pela ve Fadimeyi Unutma Federasyonu tarafından parlamento binası önündeki Mynttorget Meydanı’nda gerçekleştirildi. Gösteride Suudi Arabistan ve İran’da kadınların feodal değer yargılara ve İslami kurallara karşı verdikleri mücadelelere dikkat çekildi. 
İsveç Parlamentosu’nda düzenlenen panelde Latin Amerika ülkelerinde kadınlara uygulanan kürtaj yasakları ve sonuçlarının ele alındığı bir panel düzenlendi.

Panele El Salvador’da kürtaj yaptığı suçlamasıyla 40 yıl hapis cezasına çarptırılan ve yaşamının 5 yılını cezaevinde geçirdikten sonra serbest bırakılan Maria Terese Rivera, Latin Amerika ülkelerindeki kadınların kürtajdan dolayı uğradıkları haksızlıkları anlattı.  20 milyon civarında kadının kaçak kürtaj yapmak zorunda bırakıldığına ve 50 bin kadının kürtaj sırasında yaşamını yitirdiğine dikkat çekti. 

Akdeniz, Etnografya ve Doğu Asya Müzesi’nde Japonyalı kadınların 1600’lü yıllardan günümüze kadar geleneksel değer yargıları ve feodal anlayışlara karşı verdikleri mücadelelerin ele alındığı bir panel, konferans ve resim sergileri düzenlendi. 

Akşam saatlerinde de kadın örgütleri, Çevre Partisi Yeşiller, Komünist Parti, Sara Kadın Birliği ve Amara Kürt Kadın Birliği’nin de aralarında yer aldığı 8 Mart Komitesi’nin çağrısıyla Stockholm Merkezinde bir miting ve yürüyüş gerçekleştirildi.

Norra Bantorget Meydanı’nda saat 18.00 sularında başlayan gösteride Sara Kadın Birliği ve Amara Kürt Kadın Meclisi adına yapılan konuşmalarda Afrin'e yönelik operasyon kınandı ve İsveç ve batılı ülkelere saldırıların engellenmesi için harekete geçmeleri çağrıları yapıldı. 
Konuşmaların ardından Norrmalmstorg Meydanı’na doğru yürüyüşe geçen  kitle, “Sokaklarda sapıkları istemiyoruz”, “Taciz ve tecavüzlere son”, “Eşit işe eşit ücret”, “Burjuvaların tuvaletlerini temizleyemeyeceğiz”, “Afrin’le dayanışma” ve “Yaşasın işçi sınıfının uluslararası dayanışması” gibi sloganlar attı. (Stockholm/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Hollanda’da başsavcı vekili cinsel istismardan gözaltında

SONRAKİ HABER

AKP İstanbul kadın kolları başkanına göre kadına şiddet yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa