8 Mart'ta sağlık emekçisi kadınlara güvenlik şiddeti 

Bakırköy'de hastane önünde 8 Mart için açıklama yapmak isteyen sağlık emekçisi kadınlara hastane özel güvenliği şiddet uyguladı.

08 Mart 2018 11:03
Son Güncellenme Tarihi: 08 Mart 2018 11:56
Paylaş

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Bakırköy Şubesi ve İstanbul Tabip Odasının “8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü” nedeniyle yapacakları açıklamasına güvenlik görevlileri saldırdı, dövizleri yırttı ve kadınları darbetti. 

Sağlık emekçisi kadınlar Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi hastane önünde “Vardık, varız, varolacağız” pankartı ve “8 Mart resmi tatil olsun”, “Kadın cinayetleri politiktir” dövizleri açtı. 

Basın açıklamasının okunduğu sırada F.A. isimli bir güvenlik görevlisi, “Burada slogan atamazsınız. Bu ne biçim basın açıklaması, zılgıt çekiyorsunuz” gibi ifadelerle kadınlara saldırarak pankartı yırttı ve dövizleri zorla parçaladı.

GÜVENLİĞİ POLİS BİLE UYARDI

Polisin açıklamaya müdahale edilecek bir durum olmadığı uyarısına rağmen güvenlik görevlisinin saldırısı devam etti. F. A. isimli güvenlik görevlisi, kadınlar açıklamalarını bitirip alandan ayrılana kadar eyleme karşı tacizini sürdürdü.

SES Bakırköy Kadın Sekreteri Hatice Şeker, “8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar gününü kutlamak için bir araya gelmeye çalıştık. Toplanmamızı beklemeden, basın açıklaması yapacağımız esnada müdahale gerçekleşti. Hastane polisin açıklama yapmamıza izin vermesine rağmen, hastanenin güvenlik amiri ve onun birkaç arkadaşı tarafından şiddete maruz kaldık. Bizidarbettiler, pankartımızı yırttılar. Basın açıklamamızı gerçekleştiremedik. 8 Mart günü kadına yapılan şiddeti hiçbir şekilde kabul etmiyoruz” diye konuştu. (İstanbul/EVRENSEL)


SES ÜYELERİ SAMATYA HASTANESİ ÖNÜNDE 8 MART'I KUTLADI

SES Aksaray Şubesi’ne üye sağlık emekçileri de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü Samatya Devlet Hastanesi önünde basın açıklamasıyla kutladı.

‘Vardık, varız, var olacağız’ diyen sağlık emekçisi kadınlar taleplerini de ‘Emeğimizi gasp edenin, kimliğimizi yok sayanın, özgürlüğümüze baskı yapanın, şiddet uygulayanın, eşitsizlik ayrımcılık yapanın, savaş çıkaranın, erkek egemenliğinin, tacizcinin, tecavüzcünün, çocuk istismarcısının, cinsiyetçilik yapanın düş peşine’ diyerek ifade etti.

Basın açıklamasında konuşan SES Aksaray Şube Sekreteri Emine Ataer, 8 Mart’ı “emeğimiz, bedenimiz, yaşamımız üzerindeki baskıya, sömürüye son vermek için sürdürdüğümüz eşitlik ve özgürlük mücadelesinin meşalesini yaktığımız gün” olarak niteledi. “Biz kadınlar kendi tarihimizi yazmaya devam ediyoruz” diyen Ataer konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Hakları için direnişe geçen, fabrikalarını grev alanına çeviren, sokaklara yürüyen kadın işçilerin bize bıraktığı mücadele kararlılığıyla mücadelemize devam ediyoruz. İçinden geçtiğimiz bu karanlığı 8 Mart ruhuyla dağıtacağımıza inanıyoruz. Bizlere dayatılan çalışma ve yaşam koşullarına, dinci gerici kadın düşmanı politikalara karşı haklarımız için emeğimiz için daha iyi çalışma koşulları için eşitlik için demokrasi için özgürlük için barış için laiklik için bir kez daha 8 Mart’ta alanlardayız. Vardık varız varolacağız.”

İstanbul Tabip Odası adına konuşan Dr. Pınar Pekdemir de “Biz kadınlar korkuyla büyütülüp korkuyla eğitiliyoruz. Ama korkuya itaat etmiyoruz” dedi. Pekdemir şunları söyledi:
“Öldürüyorlar yine de ayrılıyoruz, boşanıyoruz. Saldırıyorlar yine de sokaktayız. Ayıplıyorlar, nefret ediyorlar yine de kadınlara ve erkeklere aşık olabiliyoruz. Sözümüzü yasaklıyorlar yine de meydanlardayız. Biz kadınlar korku duvarını aştık geliyoruz. Yaşasın kadın dayanışması.”

Basın metnini okuyan SES Aksaray Şubesi Kadın Sekreteri Aynur Gürcan “Bu 8 Mart’ta dünyanın dört bir yanında kadınlarla ayrımcılığa, şiddete, gericiliğe, güvencesizliğe ve savaş politikalarına karşı alanlarda itirazımızı, sözlerimizi ve taleplerimizi buluşturarak başka bir dünya mümkün çağrısını yineliyoruz” dedi.


SES üyeleri Şişli Etfal Hastanesi önünde 8 Mart'ı kutladı

ŞİŞLİ ETFAL HASTANESİ ÖNÜNDE 8 MART AÇIKLAMASI

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ve İstanbul Tabip Odası 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde de açıklama gerçekleştirdi. ‘Karanlığı 8 Mart’la aydınlatıyoruz’ pankartı açan sağlık emekçisi kadınlar “Korkmuyoruz, susmuyoruz, itaat etmiyoruz”, “8 Mart’ta her yerdeyiz”, “Katledilen kadınları unutmayacağız” dövizleri açtı.

Ortak basın açıklamasını SES Şişli Şube Kadın Sekreteri İpek Deniz okudu. Deniz, “Ev işleri, yaşlı, çocuk, hasta, engelli bakımı biz kadınların görünmeyen emeğini daha da artırıyor. Kiralık işçilik uygulamasıyla hepimize modern kölelik dayatılıyor. Düşük ücretli, kısmi süreli, esnek,  yarı zamanlı, uzaktan, evden,  kayıtsız, sigortasız, güvencesiz çalıştırılıyoruz. Çıkarılan KHK'ler ile işimiz, emeğimiz gasp ediliyor. Sendikal hak ve özgürlüklerimize dönük keyfi yasaklarla örgütlenme hakkımız elimizden alınmak isteniyor. Artan işsizlik ve yoksulluk eril iktidarların kadın bedenini ve emeğini daha fazla denetlemek için kullandığı bir araç haline getiriliyor” dedi.

‘KURTULUŞUMUZUN KENDİ ELLERİMİZDE’

“Bir yanda güvencesizliğin, yoksulluğun ve işsizliğin, diğer yanda savaşın, militarizmin ve tekçiliğin meşru kıldığı şiddetin türlü biçimlerine her gün daha fazla maruz kalıyoruz” diyen Deniz, “OHAL bahanesiyle en temel haklarımızın kullanılamaz hale getirildiği koşullarda barış sözcüğü yasak edilirken çocuk istismarcılarını kurtarmak için rıza yaşını 12' ye düşüren yasalar yapılıyor. Kadınlara ve LGBTİ' lere yönelik taciz, tecavüz ve katliamların korkunç boyutlara ulaştığı bir süreçte Diyanet tarafından sürekli olarak kadınları ve kız çocuklarını hedef alan fetvalar yayınlanıyor” diye konuştu.

Deniz sözlerine şöyle devam etti: “Biz kadınlar;  8 Mart'larda meydanları bize yasak ederek,  varlığımızı iktidarlarının geleceği için tehdit olarak görenlerin her türlü baskı ve sindirme çabasına rağmen alanlarda olmaktan ve sözümüzü söylemekten geri durmadık, duramayacağız. Eşit, adil, özgür, laik ve barış içinde yaşayacağımız bir dünyayı yaratmak için kurtuluşumuzun kendi ellerimizde olduğunu biliyoruz.” (İstanbul/EVRENSEL)


SAĞLIK EMEKÇİSİ KADINLARIN TALEPLERİ:

-8 Mart’ın ücretli izin günü sayılması
-Eşit işe eşit ücret sağlanması
-OHAL'in kaldırılması, KHK'lerin iptal edilerek haksız hukuksuz yere işten çıkarılan tüm emekçilerin görevlerine iade edilmesi
-İş yerinde şiddeti, ayrımcılığı ve mobbingi önleyen düzenlemeler yapılması
-Kadın istihdamında tek seçenekmiş gibi sunulan esnek-güvencesiz-kayıt dışı ve taşeron çalışmaya, kiralık işçilik uygulamasına son verilmesi
-Kapatılan kamu kreşlerinin açılması, kadın veya erkek olduğuna bakılmaksızın en az 50 çalışanın bulunduğu iş yerlerinde gündüz bakım evi ve kreşler açılması
-Grevli toplu sözleşme hakkımız başta olmak üzere sendikal hak ve özgürlüklerimiz önündeki tüm engellerin kaldırılması
-Doğum izinlerinin 24 haftaya çıkarılması, süt izninin kullanımı önündeki keyfi engellerin kaldırılması ve ücretli-ücretsiz doğum izninden dönen kadınların statü kaybı yaşamasının engellenmesi
-Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı kaldırılarak yerine Kadın Bakanlığı kurulması
-Kadına yönelik her türlü şiddeti önleyici yasal düzenlemelerin acilen yapılması
-Kadınlar için daha fazla yoksulluk, şiddet, göç ve ayrımcılık anlamına gelen savaş politikalarının son bulması
-Eğitim alanı başta olmak üzere kamusal alanın tümüne yayılan dinselleştirme politikalarından vazgeçilmesi
-Kadınlardan yana imza atılan uluslararası sözleşmelerin gerekliklerinin uygulanması

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Emrah Serbes: Kazadan önce değil, sonrası alkol aldım

SONRAKİ HABER

Futbolu bırakan Xabi Alonso'nun instagram hesabı hacklendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...