08 Mart 2018 10:46

Almanya’da Gabriel’e dışişleri bakanlığı verilmedi

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel'in yeni kurulacak koalisyon hükümetinde yer almayacağı belirtildi.

Paylaş

Federal Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, SPD ile Hristiyan Birlik partilerinin kuracağı yeni koalisyon hükümetinde görevine devam etmeyeceğini açıkladı. Gabriel, Twitter hesabından yaptığı açıklamada SPD'nin müstakbel genel başkanı Andrea Nahles ile geçici Genel Başkan Olaf Scholz'un kendisine yeni hükümette yer almayacağını bildirdiklerini belirterek, “SPD için siyasi liderlik görevlerini üstlendiğim dönem böylelikle sona eriyor. Yaklaşık 30 yıllık siyasi kariyerimde 18 yıl boyunca ülkem ve SPD için idari konumda bulunma imkanım oldu. Bu benim için, müteşekkir olduğum büyük bir onurdu” dedi.

Gabriel, siyasi kariyerindeki başarılı icraatı arasında Kaisers/Tengelmann mağazalar zincirinin kurtarılarak 10 bin kişinin işinin korunması, iki cumhurbaşkanın seçimi konusunda önerilerde bulunması ve Yurt dışında haksız yere tutuklu bulunan Almanların serbest bırakılmasını saydı.

Gabriel'in kamuoyunda Dışişleri Bakanı olarak başarılı bulunmasına rağmen yeni kabinede yer almayacağına dair spekülasyonlar günlerdir Alman medyasında yer alıyordu. Gabriel'in eski genel başkan Martin Schulz ile dışişleri bakanlığı konusunda girdiği polemik parti içinde huzursuzluğa yol açmıştı. Gabriel, kabinede eski Başbakan Gerhard Schröder’e en yakın isim olarak biliniyordu. Schröder’in 1998’de seçimlerini kazanmasından sonra Gabriel onun yerine Aşağı Saksonya eyaleti başbakanı olmuştu. Seçimleri kaybettikten sonra bu kez Schröder tarafından federal kabineye Çevre Bakanı olarak alınmıştı. 2013-2017 yılları arasında ise Ekonomi Bakanlığı yapmıştı. Gabriel, 2009-2017 yılları arasında ise SPD genel başkanlığında bulunmuştu. Partinin oy kaybını durdurmak ve yeni oy kazanmak için görevini büyük bir umutla Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz’a devretmişti. Ancak Schulz beklentilerin çok gerisinde kalmış ve SPD tarihinin en kötü sonucunu genel seçimlerde elde etmişti.

Nahles ve Scholz'un SPD'ye ait altı bakanlık koltuğuna kimlerin geleceğini Cuma günü açıklaması bekleniyor. En güçlü adayın halen Adalet Bakanlığı görevini yürüten Haiko Maas olduğu ileri sürülüyor. (Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kadınlar yasak ve engellemelere rağmen sokaklara çıktı

SONRAKİ HABER

Emrah Serbes: Kazadan önce değil, sonrası alkol aldım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...