Sirene Kadınlar Korosu'ndan 8 Mart'a özel video: Adım Kadın

Sirene Kadınlar Korosu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'ne özel bir klip yayınlayarak kadınların uğradığı baskı ve şiddete dikkat çekti.

07 Mart 2018 18:14
Paylaş

Türkiye'nin ilk çok sesli kadın korosu Sirene, kadınların uğradığı baskı, şiddet ve hak gasbına vurgu yapan, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'ne özel bir klip hazırladı.

Doğan Haber Ajansı'ndan İlknur Sargut'a röportaj veren Sirene üyeleri, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için bir klip hazırladı. Bora Ayanoğlu'nun "Adım Kadın" adlı parçasını şef Volkan Akkoç önderliğinde seslendiren 17 kadın, hazırladıkları klip ile kadınların toplumda uğradığı baskı ve şiddete dikkat çekti.

İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyesi şef Volkan Akkoç önderliğinde 3 yıl önce kurulan Türkiye'nin ilk çok sesli kadın korosu Sirene, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için repertuvarına bir parça daha ekledi. Söz ve müziği Bora Ayanoğlu'na ait olan parçayı 17 kadından oluşan kadın korosu seslendirdi. Dünyada ve Türkiye'de artan kadına şiddete karşı böyle bir parçayı seçip seslendirdiklerini söyleyen koro üyesi kadınlar "Kadının gücünü müzikle ortaya çıkarmak istiyoruz" dedi.

'EZİLEN KADINLARIN SESİ OLMAK İSTEDİK'

Kurulmasından bir süre sonra koroya dahil olduğunu söyleyen İngilizce Öğretmeni Merve Berrak, "Koromuz kadınlardan oluşan cıvıl cıvıl, dopdolu bir koro. Konservatuar mezunları, öğrencileri ve benim gibi yıllarını koroya vermiş kişilerden oluşuyor. Yorumladığımız parça ile de ezilen, hor görülen, dayak yiyen kadınların sesi olmak ve bu gidişata 'artık yeter, dur' demek istedik" dedi.

"Parçada yer alan sözlerin aksine kadın olarak hükmümüz var" diyen Canan Bozkurt ise, "Gitgide erkek egemenliğinin ön plana çıktığı günümüzde kadının da sosyal hayatta ne kadar önemli bir yeri olduğunu seslendirdiğimiz parça ile vurgulamak istedik. Aslında hükmümüz var, kadınlar var, artık sesimizi duysunlar istiyoruz. Yaşanılan bu çirkin olaylar, kadına yönelik şiddet umuyoruz ki son bulur" diye konuştu.

'TÜRKİYE'DE KADINLAR GÜÇSÜZ GÖZÜKÜYOR FAKAT ASLINDA ÇOK GÜÇLÜLER'

Kadının içindeki gücü müziğin gücüyle ön plana çıkaracaklarını anlatan Sinem Akardoğan, Sirene'nin hedeflerini şu sözlerle anlattı: Farklı ses gruplarından 17 kadın bir aradayız ve beraber müzik yapıyoruz. Hem dünya hem Türkiye müziklerini seslendiriyoruz. Ülkemizi yurt dışında Türkiye'nin kadınları olarak temsil ediyoruz ki bu bizim için çok iyi bir şey. Geçen yıl ödül de aldık. Bu yıl da en güzel şekilde ülkemizi temsil edeceğiz. Türkiye'de kadın olmak çok kolay değil, hazırladığımız bu parçada aslında kadının gücünü öne çıkarmaya çalıştık. Türkiye'de kadınlar güçsüz gözüküyor, aslında çok güçlüler. İçlerindeki bu gücü müzikle dışarı çıkarabilmek bizim için çok önemli.

Kadınların her alanda söz hakkı olması gerektiğini anlatan Günseli Seda Çetinkaya ise "Parçada kadının dinlenmediği, sözünün geçmediği anlatılıyor ama dünyada ve Türkiye'deki güçlü kadın simgeleriyle bu sözlerin geçerliliğinin olmadığını göstermeye çalışıyoruz" dedi.

ALMANYA'DAN ALTIN MADALYA İLE DÖNMÜŞLERDİ

2015 yılında kurulan Sirene, geçtiğimiz yıl katıldığı 10. Uluslararası Johannes Brahms Koro Yarışması'nda, J.Brahms, G.P. Palestrina, J.Busto, L.Bardos ve şef Volkan Akkoç'un eserleri ile altın madalyanın sahibi olmuştu. Sirene, bu yıl besteci Robert Schumann'ın doğum günü şerefine haziran ayında düzenlenen 8. Robert Schumann Koro Yarışması'nda Almanya'da Türkiye'yi temsil etmeye hazırlanıyor. (HABER MERKEZİ)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

DİSK: Eski hükümlü işçiler kadro beklerken işsiz kaldı

SONRAKİ HABER

Cumhuriyet davası: Gerçeğe sarıl, umuda sarıl

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa