07 Mart 2018 11:00
Son Güncellenme Tarihi: 07 Mart 2018 13:14

Kadınlar her yerde 8 Mart'a hazırlanıyor

Kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için alanlara çağrı yapıyor.

Paylaş

Kadınlar yarın 8 Mart Dünya emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla alanlarda olacak. Eylem ve etkinliklere çağrı yapan kadınlar, engellemelerle de karşılaştı. 

EMEP: GELECEK, GÜÇLERİNİ BİRLEŞTİREN KADINLARINDIR

Emek Partisi (EMEP) Genel Merkezi, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar gününü kutladı. Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan imzasıyla yayınlanan açıklamada, “Kadınların eşit işe eşit ücret, savaşsız ve şiddetsiz bir hayat, hayatın her alanında eşitlik, sokaklarında özgürce dolaşacakları bir ülke, bedenleri ve ruhları üzerindeki müdahalelerin son bulduğu bir “ekmek ve gül dünyası” için mücadeleleri; her biçimdeki şiddetin sona ermesi için dayanışmaları sürecektir” ifadelerine yer verdi. 

Kadınların bireysel ve kolektif haklarının budandığını söyleyen Gürkan, “Gelecek, sahip oldukları gücü açığa çıkaran, ellerini birleştiren kadınların olacak; Ortaçağdan devşirilmiş gericiliğin hükmünü kadınlar silecektir.8 Mart Emekçi Kadınlar günü kutlu olsun” dedi. 

8 MART KUTLAMASINA POLİS ENGELLEMESİ: YÜKSEK SESLE ŞARKI SÖYLEMEYİN

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi  8 Mart dolayısıyla kadın, kent ve mekan konulu basın toplantısı gerçekleştirdi. Oda binasında konuşan Ankara Mimarlar Odası Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “100 yıl önce aldığımız kadın haklarından vazgeçmeyeceğiz”dedi. Toplantının ardından Yüksel caddesindeki insanlık anıtının önünden mor balon uçurmak isteyen kadınlara polis engel olurken ellerindeki mor çiçekleri koymalarına da izin vermedi.  Ardından şube binası önünde şarkı söyleyen kadınlara da  polis, “Toplu halde ve yüksek sesle şarkı söylemezsiniz”dedi. 

CHP'Lİ BELEDİYELERDE KADINLARA 8 MART İZNİ

CHP İstanbul İl Başkanlığı, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için CHP’li belediyelerde kadın çalışanların izinli sayılacaklarını açıkladı. 

Nilüfer Belediyesi’nde de 8 Mart’ta bütün kadın çalışanların idari izinli sayılacağını açıkladı. Eskişehir Odunpazarı’nda da kadın çalışanlara 8 Mart günü izin verildi. 

GECE YÜRÜYÜŞÜ’NE ÇAĞRI

Feministler, “8 Mart’ta isyanınızı alıp Taksim’e gelin” diyerek İstanbul’da yapılacak gece yürüyüşüne çağrı yaptı. Yarın yapılacak gece yürüyüşü için feministler, saat 19.30’da Fransız Kültür Merkezi önünde bir araya gelecek. Tünel Meydanı’nda yapılacak basın açıklamasıyla sona erdirilecek yürüyüşün ardından, Ritim Kolektif’in sahne alacağı bir eğlenceyle 8 Mart’ı kutlayacak. 

TANRIKULU: 14 BİN 672 KADININ YAŞAM HAKKI İHLAL EDİLDİ

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, kadın hakkı ihlallerine ilişkin rapor hazırladı. Rapora göre, 2002-2018 yılları arasında en az 14 bin 672 kadının yaşam hakkı ihlal edildi.

CHP İstanbul milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Türkiye’de kadın hakkı ihlallerine ilişkin rapor hazırladı. 

Kadın cinayetlerinde şiddete karşı toplumsal tepkinin ve kadınların birikte hareket etmesinin önemine dikkat çekilen raporda, “Örneğin, sorunu çözmeyeceği aksine toplumda cinsiyet ayrımcılığını derinleştireceği gerekçesiyle yoğun bir biçimde eleştirilen “Pembe Vagon” (Bursa) uygulaması kadınların tepkileri sayesinde kaldırılmıştır” denildi. Şiddet uygulayanlara yönelik 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Şiddetin Önlenmesine dair kanunun etkin bir biçimde uygulanmamasının sonuçlarının yaşandığı vurgulanan açıklamada, şiddetle mücadelede 2011 yılında TBMM’de kabul edilen ama hala geçerli olmayan İstanbul Sözleşmesini’nin yükümlülüklerinin yerine getirilmesinin de önemi vurgulandı.  

TBB: BARIŞIN SAĞLANDIĞI BİR TÜRKİYE

Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu (TÜBAKKOM)  8 Mart’ı yayınladığı yazılı açıklama ile kutladı. TÜBAKKOM 14. Dönem Sözcüsü ve Trabzon Barosu Başkanı Sibel Suiçmez imzasıyla yayınlanan açıklamada, “Kadına yönelik ayrımcılığın, dünyada sömürünün, şiddetin, eşitsizliğin, yoksulluğun artmasına neden olan sistemden ayrı düşünmek mümkün değildir. Bu nedenle temel olarak bu sistemin değişmesi sağlanmadan kadın sorunlarına çözüm bulmak mümkün olmayacaktır. Cinsiyet ayrımının ortadan kaldırılmasıyla özgür, eşit bir birey ve toplum oluşumu sağlanabilir. Cumhuriyet devrimlerinin kazanımlarından ödün vermeyeceğimizi haykırıyor; kadına karşı her türlü ayrımcılığın ortadan kalktığı, kadının birey olarak var olduğu, özgürlüklerinin kısıtlanmadığı, şiddettin ve istismarın önlendiği, barışın sağlandığı bir Türkiye ve dünya istediğimizi bir kez daha kamuoyuyla paylaşıyoruz” denildi. 

İZMİR BAROSU: 8 MART KADINLARIN TALEPLERİ UYGULANDIĞINDA DEĞERLİDİR

İzmir Barosu Kadın Hakları Danışma ve Hukuk Araştırmaları Merkezi, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla İzmir Barosu, İzmir Adliyesinde basın açıklaması yaptı.

Kadın Hakları Danışma ve Hukuk Araştırmaları Merkezi Sorumlu Yönetim Kurulu üyesi Av. Seyide Uludağ, “Bugün, kadınların yıllarca önce başlattıkları ve yıllarca süren ‘eşit işe eşit ücret’ iyi çalışma koşulları’ ‘çalışma saatlerinde yaşama uygun düzenleme’ ‘süt izninin verilmesi’ gibi taleplerinin, her şeyden önce eşitlik halinin uygulandığının görüldüğünde değerlidir, önemlidir” diyerek kadınların sadece bugün değil her gün emekçi olduğunu söyledi.

SAĞLIK EMEKÇİLERİ 8 MART ETKİNLİĞİ YAPTI

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası İstanbul Anadolu şubesi 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü kapsamında Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesinde etkinlik düzenledi. 

Burada konuşan SES Anadolu Şubesi Eş Başkanı Nurdan Gürer, 161 yıl önce 40 bin dokuma işçisi kadının talebinin hâlâ sıcak bir gündem olduğunu, ağır çalışma koşullarının, fazla mesailerin, ücretlerin yükseltilmesi talebinin bugün de geçerliliğini koruduğunu söyledi.

Ardından konuşan Halk Sağlığı Uzmanı, Yazar ve Şair Ayşegül Tözeren, kadınların örgütlenmesinin nasıl bir mücadele hattı oluşturacağından ve tıp dünyasındaki kadın sorunlarından bahsetti. Dünyada ve Türkiye’de kadın sağlık emekçilerinin bugüne kadar yaşadığı sorunlar ve vermiş oldukları mücadelelerden örnekler veren Tözeren, hem sağlık alanında hem de toplumsal yaşamda bu sorunları aşmanın kadınların birliğinden geçtiğini ifade etti. 

Etkinlik, sinevizyon gösterimi ve katılımcı kadınlara SES tarafından verilen hediyelerin ardından sona erdi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Elazığ’da 8 Mart açıklamasına ‘uygun bulunmamıştır’ yanıtı

SONRAKİ HABER

Kılıçdaroğlu: Kültür Bakanlığı suç işlemiştir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...