07 Mart 2018 08:06

Kalın: Afrin batılı ülkeler için de bir samimiyet testidir

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, 'Bu mücadele DEAŞ ile mücadele için engel değildir. Batılı ülkeler için de bir samimiyet testidir' dedi.

Paylaş

Afrin harekatı 47. gününe girerken, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, haftalık yaptığı basın toplantısını gerçekleştirdi. Burada konuşan Kalın,  “Zaman zaman Afrin operasyonunun DEAŞ ile mücadelede dikkati dağıttığı şeklinde beyanların geldiğini görüyoruz. Bu mücadele DEAŞ ile mücadele için engel değildir. Batılı ülkeler için de bir samimiyet testidir” dedi. 

‘DEVREYE GİRMESİ BEKLENİR MÜTTEFİKLERİMİZDEN’

Kalın özetle şunları söyledi:

“Zaman zaman Afrin operasyonunun DEAŞ ile mücadelede dikkati dağıttığı şeklinde beyanların geldiğini görüyoruz. Bu mücadele DEAŞ ile mücadele için engel değildir. Batılı ülkeler için de bir samimiyet testidir. Amaç Suriye topraklarının bütün terör örgütlerinden temizlenmesidir. Müttefiklerimizden beklentimiz bu yöndedir. Burada özellikle son günlerde gündeme gelen sivillerin Afrin’den çıkartılması konusunda YPG’nin bir takım engelleri var. Dün, BM Sözcüsü de bunu kayda geçirdi. YPG/PYD Afrin’i ikinci bir Kandil yapmaya çalışmaktadır. Hamdolsun bu müdahale ile Afrin’in ikinci bir Kandil olması engellenmiştir. PYD/YPG terör örgütünün Afrin’deki sivillerin çıkmasını engellemeye çalışmasını da bilmek lazım. Afrin’e eleştiriler getirmek yerine müttefiklerimizin YPG’nin savaş suçu ihlallerini dikkate alması gerekir.

Münbiç’ten bir grup YPG’linin Afrin’e kaydırılması ile ilgili uyarılarımızı yaptık. Mutlaka devreye girmesi beklenir müttefiklerimizden. Biz sahada gerekli tedbirleri almış bulunuyoruz. İstedikleri kadar güç kaydırmaya çalışsınlar. Kararlılığımız tamdır. Buradan YPG/PYD terör örgütünün de bir takım dersler çıkartması gerekir.”

Kalın, Doğu Guta ile ilgili olarak da “BM kararı çerçevesinde 30 gün boyunca bir ateşkes ilan edilmişti. Son 10-12 günde yaşanan hadiseler bunun tam manasıyla uygulanmadığını gösteriyor. Yoğun bir diplomasi girişimini tekrar başladılar. Bugün öğleden sonra sayın Ruhani ile bir görüşmesi olacak Cumhurbaşkanımızın” dedi. 

‘BAYRAK YAKMAK İNSANLIK SUÇUDUR’

Yunanistan’da Türk Bayrağı’nın yakılmasıyla ilgili soruya Kalın “Bayrağın yakılmasını nefretle kınıyoruz. Yunan makamlarından derhal bunların hukuk karşısına çıkarılması beklentimizi ifade etmek istiyorum. Bir bayrağı yakmak nefret suçudur” diye cevap verdi. 

‘ABD’DE YÖNETİM ZAAFİYETİ VAR’

Pentagon’un SDG’li komutana ‘general’ demesiyle ilgili olarak da Kalın ABD’de yönetim zaafiyeti olduğunu söyleyerek yanıt verdi: “Pentagon’dan orta, alt düzen sözcülerin açıklamaları geliyor. Bizim Amerikalı yetkililerle, Başkan, Bakan düzeyinde konulara muhalif açıklamalar yapıldığını görüyoruz. Burada yönetim zafiyeti olduğu çok açık. Terör örgütünün mensubuna askeri bir atıfta bulunmak bir terör örgütünü meşru kılmak demektir. Bilgi eksikliği yok, zihniyet sorunu var.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Rize’de bir köy heyelan nedeniyle boşaltılıyor

SONRAKİ HABER

Tecavüz sanığı polisin beraatine skandal gerekçeler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...