06 Mart 2018 20:35

Çipras tutuklu askerler için BM'den yardım istedi

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Türkiye'de tutuklu iki Yunanistan askerinin iadesi için BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'ten yardım istedi.

Paylaş

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Türkiye'de tutuklu iki Yunanistan askerinin yargı sürecinin hızlandırılması ve Yunanistan'a bir an önce iadeleri için Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'ten yardım istedi.

BBC Türkçe’nin haberine göre, Çipras'ın olağanüstü kabine toplantısından sonra Guterres'i telefonla aradığı ve tutuklu iki Yunan askerinden dışında Türk-Yunan ilişkilerinde yaşanan zorlukları da dile getirdiği belirtiliyor.

Çipras'ın Guterres'ten Türkiye'nin iki Yunan askerinin yargılanma sürecini hızlandırması için aracılık yapmasını istediği ve ayrıca "Türkiye'nin Ege'de ve Kıbrıs civarında gösterdiği faaliyetlerinin ihlal boyutlarına ulaştığından ve bu durumun Türk-Yunan ilişkilerini olumsuz yönde etkilediğinden" şikayetçi olduğundan söz edildi.

Kabine toplantısında ise iki Yunan askeriyle ilgili gelişmelerde "Yunan hükümetinin son derece dikkatli olması gerektiğine, sınır ihlali gibi basit bir olayın diplomatik bir krize dönüştürülmesinden kaçınılmasına özen gösterilmesine" karar verildi.

'NİHAİ KARAR BEKLENECEK'

Toplantıda "Bu olayın Türkiye tarafından başka amaçlarla kullanma teşebbüsü olasılığının ise ilişkileri çıkmaza sokacağı görüşü" paylaşıldı.

Aynı toplantıda, Türkiye'deki yargı sürecine saygı gösterildiğine, Yunan hükümetinin Türk yargısına müdahale ettiği izleniminin yaratılmamasına özen gösterilmesine ve iki Yunan askeri için alınacak nihai kararın beklenilmesine karar verildi.

Başbakan Çipras'ın yargı süreci tamamlandıktan sonra ve gerekirse, Türkiye Cumhurbaşkanı RT Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ı telefonla arayabileceği belirtildi. (DIŞ HABERLER)
 

ÖNCEKİ HABER

Hastane 1 saat elektriksiz kaldı, hastalar sevk edildi

SONRAKİ HABER

Yargıtay Başkanının Cirit’in Salih Müslim açıklamasına tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...