06 Mart 2018 15:35

Sit alanındaki Doğançay Tren İstasyonu'nda üst geçit inşaatı

Sakarya Doğançay Tren İstasyonu'nun bulunduğu bölge doğal sit alanı olmasına rağmen TCDD kararıyla betonarme üst geçit inşaatına başlandı.

Paylaş

İkinci derece doğal sit alanı içinde bulunan Sakarya'daki Doğançay Tren İstasyonu'nda yasalara aykırı bir şekilde üst geçit yapımına başlandı.

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryollarının (TCDD) Sakarya ili sınırları içinde yer alan Doğançay Tren İstasyonu; hem koruma altında olan tarihi istasyon binasıyla, hem de içinde yer aldığı doğal alanı itibariyle ikinci derece doğal sit alanı statüsünde bulunuyor. Koruma altındaki bu bölgede inşaat yapılması kesinlikle yasak olmasına rağmen alanda betonarme yaya üst geçidi inşaatı başlamış durumda. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulunun "Doğal Sitler, Koruma Ve Kullanma Koşulları ile ilgili değişik ilke kararında" da bu tip koruma altındaki bölgelerde izinsiz faaliyette bulunulamayacağı belirtilerek aksi yöndeki uygulamalar yasaklanmış durumda. Tüm bunlara rağmen üst geçit inşaatının TCDD 1.Bölge Müdürlüğü tarafından planlanmış ve ihalesinin yapılmış olması tepki çekiyor.

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS), konuyla ilgili bir açıklama yaparak bu bölgedeki betonarme üst geçit inşaatı faaliyetinin suç olduğunu ifade etti. BTS Merkez Yürütme Kurulu tarafından yapılan açıklamada TCDD'nin bu yerlerin tahrip edilmemesi veya yok edilmemesi için çaba göstermesi gerekirken “bu doğa katliamının yapılmasına neden olan durumunda” olduğu ifade edildi.

'TCDD İZİN ALMAYA TENEZZÜL DAHİ ETMEMİŞ'

BTS'nin yayınladığı açıklamada "Normal şartlarda ilgili Koruma Kurullarından ilke kararları doğrultusunda izni dahi çıkmayacak bu çirkin beton yığını yapı (üst geçit) inşaatı ve projesi için, TCDD 1.Bölge Müdürlüğünün ilgili yöneticileri (Emlak İnşaat, Demiryolu Bakım Müdürlükleri vd.) izin almaya tenezzül dahi etmemişler ya da bunu sözleşmeye koymamışlar, akabinde de bu doğa katliamına neden olmuşlardır. Ki böyle bir bölgede betonarme üst geçit yerine “yaya alt geçidi” için ilgili koruma kurulların başvuru yapılması, olabilecek en makul işlem/talep olması gerekirken ilgili yöneticiler bunu dahi göz önüne almaya gerek duymamışlardır" denildi

'BÖLGEDEKİ İNŞAAT SUÇ TEŞKİL EDİYOR'

BTS Merkez Yürütme Kurulu, bu inşaatın iki yönden suç teşkil ettiğini belirtti:

1- Yapılaşma/inşaat yapılması yasak olan, istisnai durumlar için dahi koruma ile ilgili kurulların izni şart olan bu ikinci derece doğal sit alanında inşaat yapılarak/yaptırılarak alenen suç işlenmiştir.
2- 350.000TL-400.000 TL maliyetle ihale edildiği söylenen bu beton yığını için, ihaleyi alan firmaya doğal olarak kısmi ödeme yapılmış olup bu, kurumun zarara uğratılması suçunu işlemek anlamına gelmektedir.

'ADLİ VE İDARİ TAKİBAT BAŞLATILMALIDIR'

BTS yöneticileri, açıklamada bölgede göz göre göre doğa katliamı yapıldığını ve TCDD'nin zarara uğratıldığını belirterek "Bu açıklamamız aynı zamanda suç duyurusu niteliğinde olup konuya muhatap TCDD 1.Bölge Müdürlüğünün konuyla ilgili yöneticileri hakkında adli/idari her türlü takibat/tahkikatın başlatılmasını kamuoyunun önünde saygıyla talep ederiz" ifadelerine yer verdi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

14. Akbank Kısa Film Festivali 19 Mart'ta başlıyor

SONRAKİ HABER

Sibaş’ta sendikalaşan işçiler işten atıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...