06 Mart 2018 13:12

Kadınlar OHAL’e rağmen 8 Mart’a hazırlanıyor

Kadınlar Türkiye'nin pek çok ilinde, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için sokağa çıkmaya hazırlanıyor.

Paylaş

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde OHAL’e rağmen alanlara çıkacaklarını vurgulayan Van, Dersim ve Diyarbakırlı kadınlar, şiddet, taciz ve tecavüz politikalarına karşı seslerini yükselteceklerini dile getirirken, barış için de alanlarda olacaklarını söyledi.  

Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında Diyarbakır’da 8 Mart günü İstasyon Meydanı’nda Dicle Amed Kadın Platformu (DAKAP) öncülüğünde kitlesel miting gerçekleştirilecek. Kadınların alanlarda olacağı gün hakkında konuşan kadınlar, tüm kadınları birlikte alanlara çıkmaya çağırdı. 

‘VAR OLDUĞUMUZU HAYKIRALIM’

Serap Kılıç “Kadına yönelik şiddetin, cinsel saldırının, çocuğa yönelik istismarın her gün arttığı bir ülkede yaşıyoruz. Tüm kadınların bunlara karşı 8 Mart’ta sokaklara ve alanlara çıkması gerekiyor. Hakların gasbedilmesine karşı, şiddet ve tecavüze karşı tek ses olmaya davet ediyoruz” dedi. 

‘SAVAŞLAR SON BULSUN’

Dersim Kadın Platformu da “Yaşamın kendisiyiz, birlikte güçlüyüz” şiarıyla 7 Mart’ta tekstil işçisi kadınları ziyaret edecek. 8 Mart’ta ise saat 10.00’da Ana Fatma’ya gidilerek çerağlar yakılacak. Aynı gün saat 12.00’de Seyit Rıza Meydanı’nda kadın şöleni gerçekleştirilecek. 

Dersim Kadın Platformu Üyesi Pınar Koca, tüm kadınları alanlara, yan yana olmaya çağırarak,“Kadınlar birlikte oldukça güçlüdür. Süren savaş en çok kadınları etkiliyor. Bu nedenle birlikte 8 Mart’ta alanları dolduralım. Kadınlar her zaman sokaklarda savaşın son bulması barışın sağlanmasını haykırdı. Bu 8 Mart’ta da sloganımız süren savaşın son bulması olacak” dedi. 

KADINLAR DAYANIŞMA GECESİ DÜZENLEDİ

Dersim Yenigün Kadın Dayanışma Derneği  8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle dayanışma gecesi düzenledi. 

Gecede konuşan Dernek Başkanı Fidan Demir, 8 Mart’ın hem evde hem de iş yerinde yaşamı yeniden üreten, emeğiyle var olan kadınlara adanmış bir gün olduğunu söyledi. KESK MYK Üyesi Elif Çuhadar da kadınlara seslendi. Kadınların 8 Martı’nı kutlayan Çuhadar, kadınlara yönelik baskı şiddet ve tacizler karşısında kadınların örgütlü mücadelede yerlerini almasına yönelik çağrı yaptı. 

VAN'DA DA MİTİNG YAPILACAK 

Vanlı kadınların bir araya gelerek 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü öncesi oluşturdukları ve kent genelinde farklı kesimden birçok kadının yer aldığı Ahtamara Kadın Platformu, çalışmalarına ara vermeden devam ediyor. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Van Şubesi Eş Başkanı Fatma Arslan, “Ötekileştirme, yok edilmeye çalışma, taciz, tecavüzler, susturulma ve köleleştirme son yıllarda bütün kadınların maruz bırakıldığı sorunlar haline geldi. Bizim cephemizden bunun tek çözümü vardı, kadınlar olarak bir araya gelip mücadele etmek” diye konuştu. 

Platform üyelerinden Hatice Kiye ise, 8 Mart için yapılan tüm etkinliklerin platform üzerinden yürütüldüğünü belirterek, “Başta Van olmak üzere bölgedeki tüm kadınları ayrım gözetmeden mitinge davet ediyoruz. Musa Anter Barış Parkı’nda perşembe günü saat 11.00’de yapacağımız mitinge bekliyoruz tüm kadınları bekliyoruz” dedi.

KESK’Lİ KADINLARDAN BAKAN KAYA’YA SORUMLULUK ÇAĞRISI

Adana’da KESK’li kadınlar 8 Mart etkinlikleri kapsamında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’ya kamu emekçisi kadınların taleplerini içeren mektuplar gönderdi. Adana Adliyesi PTT şubesi önünde bir araya gelen kadınlar, hükümetin kadınların yaşadıkları sorunları derinleştiren politikalar izlediğini belirterek, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya’yı kadın yaşamı için sorumluluk almaya çağırdı.

BALIKESİR’DE KADINLARDAN SERGİ

Balıkesir’de kadınlar 8 Mart hazırlıklarını sürdürüyorlar. Mekik Sokak’ta kadınların el emeği ürünlerini sergiledikleri Kadın Emeği Sergisi ile başlayan etkinlik programı, 8 Mart Perşembe günü saat 17.30’da Alihikmetpaşa Meydanı’nda yapılacak basın açıklaması ile sürecek. Bandırma’da  8 Mart  etkinlikleri, yarın Saat 15.00 Çanakkale’den Ankara’ya yürüyen üç kadının Bandırma girişinde karşılanması ve Saat 18.00’da yapılacak yürüyüşle devam edecek.

KADINLAR BATIKENT’TE ULUŞTU

Ankara Batıkent’te kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında panel düzenledi. Moderatörlüğünü Batıkent Turgut Özal Mahallesi Muhtarı Suna Sezer’in yaptığı panele CHP Ankara Milletvekili Şenal Saruhan ve Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Şükran Doğan da katıldı. 

Şükran Doğan, kadına yönelik şiddetin politik olduğunu vurguladı. Kadın cinayetlerinin son yıllarda arttığını dikkat çeken Doğan, bu artışın politikalardan ve iktidardan bağımsız ele alınamayacağını söyledi. ‘Bu tür olaylar geçmişte de çok fazla vardı. Ama sosyal medya yoktu. O yüzden duyulmuyordu’ gibi söylemlerin gerçeği yansıtmadığını belirten Doğan, “16 yıllık AKP iktidarı döneminde kadın cinayetlerinin, çocuk istismarının, tacizin ve tecavüzün katlanarak arttığı devletin resmi kayıtlarıyla açıklanmış durumda” dedi.  

CHP Ankara Milletvekili Şenal Saruhan ise, kadınları hayatın her alanında yok sayan bir iktidarla karşı karşıya olunduğunu vurgulayarak, Türkiye de kadın mücadelesinin önemine vurgu yaptı. Saruhan, yasaların uygulanması noktasında da büyük eksikliklerin olduğunu söyledi.

ESKİŞEHİR’DEN 8 MART ÇAĞRISI

Eskişehir Demokratik Kadın Platformu, yaptığı açıklama ile 8 Mart’ta kadınları alanlara çıkmaya çağırdı. Eskişehir Demokratik Kadın Platformu adına Eğitim Sen Kadın Sekreteri Sevgi Pervane, pek çok ilde kadın eylemlerinin yasaklandığını hatırlatarak “Biz kadınlar; 8 Martlarda meydanları bize yasak ederek, varlığımızı iktidarlarının geleceği için tehdit olarak görenlerin her türlü baskı ve sindirme çabasına rağmen alanlarda olmaktan ve sözümüzü söylemekten geri durmadık, durmayacağız” diyerek 8 Mart günü Eskişehirli kadınları 18.30’da Espark’da buluşmaya çağırdı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Suriye'de Rus askeri nakliye uçağı düştü: 39 ölü

SONRAKİ HABER

DBP Eş Başkanı Mehmet Arslan cezaevinde darbedildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...