06 Mart 2018 11:19
Son Güncellenme Tarihi: 07 Mart 2018 10:47

Basın meslek örgütlerinden Cumhuriyet davasına çağrı

Cumhuriyet gazetesi davası 9 Mart’ta görülecek. Basın meslek örgütleri ve gazeteciler çağrı yapıyor. 

Paylaş

Cuma günü görülecek Cumhuriyet davasına basın meslek örgütleri ve gazeteciler “Hiçbir şey gerçek kadar güçlü değil. Gerçeğe sarıl, umuda sarıl” diyerek çağrı yaptı. Sosyal medyadan #GerçeğeSarıl etiketiyle paylaşım yapan gazeteciler, “Halkın haber alma hakkı için, gazeteciler özgür olsun diye. Gazetecilerin özgürlüğü için, hepimizin özgürlüğü için #gerçeğesarıl” dedi. 

Cumhuriyet gazetesi davasına Cuma günü Silivri’de devam edilecek. Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, Cumhuriyet İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay ve Muhabir Ahmet Şık’ın tutuklu olduğu davada 18’i Cumhuriyet çalışanı olmak üzere 20 kişi yargılanıyor. 

GERÇEĞİN VE GELECEĞİN ADALETLİ YASALARLA KORUNUR

Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) da dava öncesi bir açıklama yayınlayarak Cumhuriyet çalışanlarına özgürlük istedi. TYS açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “Baskı yasalarının uygulandığı bir ülkede hukukun üstünlüğü, düşünce ve ifade özgürlüğü gibi toplumsal yaşamın koruyucu değerleri üzerine konuşmanın anlamsızlığını biliyoruz. Yine de biz yazarlar, gerçeğin ve geleceğin adaletli, özgürlükçü yasalarla korunacağına inanıyoruz. Biliyoruz ki bir ülkede bir yazar bile dilinden, düşüncelerinden koparılıp tutsak kılınmışsa o ülkenin tüm yazarları kilitler ve demir kapılar ardındadır. Bunun içindir ki  Cumhuriyet gazetesi yazarlarının tutsaklığı bizim de tutsaklığımızdır. Cumhuriyet yazarlarının serbest bırakılmalarını istiyoruz.”

 

IPI: TÜM GAZETECİLER SERBEST BIRAKILSIN

Cumhuriyet davasına ilişkin bir çağrı da Uluslararası Basın Enstitüsü’nden (IPI) geldi.
Açıklamada, “Üyelerimiz Kadri Gürsel, Ahmet Şık, Murat Sabuncu ve meslektaşlarının tüm suçlamalardan aklanmasını talep ediyoruz. Adil ve doğru eleştiri, demokrasilerin olmazsa olmazıdır. Bu nedenle gazeteci ve yazarların ifade ve basın özgürlüğünü kullanması ve bu yolla kamuya yansız, dengeli haber ulaştırabilmesi esastır. İdari yönetimiyle övünen bir devlet, kaliteli haber yapımından ve bilgi akışından korkmamalıdır. Türkiye hükümeti ve yetkililerini gözaltında tutuklu yargılanan tüm gazetecileri serbest bırakmaya, mesleki görevlerini aktif bir şekilde yerine getirebilmeleri için imkan sağlamaya ve bilgi ve haberin ülkede serbest dolaşımı için tüm kısıtlamaları ortadan kaldırmaya çağırıyoruz” denildi. 

GERÇEKLERE SAHİP ÇIKMAK İÇİN SİLİVRİ’YE

DİSK Basın-İş Cumhuriyet davasına ilişkin yayınladığı açıklamada “Gelin onları 9 Mart günü hep birlikte parmaklıkların ardından alalım” çağrısı yaptı. 

Yapılan açıklamada ,“Bu topraklar üzerinde gerçekleri söylemenin bedeli ağır. Gerçekleri halka iletmenin bedeli ise daha ağır. Gazeteciler on yıllardır bu bedeli ödüyor ve ödemeye devam edecek.Arkadaşlarımız sarayın resmi tarihini yazmak yerine gerçekleri yazdıkları için özgürlüklerinden, sevdiklerinden, işlerinden mahrum. Dayandığı iddialar tümüyle çökse de Cumhuriyet gazetesi davasında 3 arkadaşımız halen tutuklu olarak yargılanıyor.
Gerçeklere sahip çıkan herkesi 9 Mart günü Silivri Cezaevi kampusunda yapılacak olan duruşmaya çağırıyoruz. Onları unutmayın, onlar gibi gerçek gazetecileri hiç bir zaman unutmayın” denildi.

ADALET İÇİN ÇAĞLAYAN’DA NÖBETTEYİZ

Dışarıdaki Gazeteciler de yayınladıkları bir video mesaj ile Cumhuriyet davasının duruşmasına çağrı yaptı. Çağrıda şu ifadelere yer verildi: “Gazeteci Ahmet Şık, Murat Sabuncu ve Akın Atalay'ın tutuklu yargılandığı Cumhuriyet davasının duruşması 9 Mart 2018 Cuma günü Silivri'de. Hem 48 haftadır devam eden Adalet Nöbetine destek vermek için hem de duruşmaya çağrı yapmak için öncesinde yani 8 Mart 2018 perşembe günü de Çağlayan’da olacağız. Her ikisine de sizleri bekleriz”

 

TGC’DEN CEZAEVİNDEKİ CUMHURİYET YAZARLARINA ZİYARET

Akın Atalay, Ahmet Şık ve Murat  Sabuncu ile cezaevinde görüşen TGC Başkanı Turgay Olcayto, “Meslektaşlarımın moralleri yüksek. Adaletin yerini bulmasını bekliyorlar” diye konuştu.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti  Başkanı Turgay Olcayto, 7 Mart 2018 Çarşamba günü, Silivri Cezaevi’nde bulunan Akın Atalay, Ahmet Şık ve Murat Sabuncu’yu ziyaret etti. Ahmet Şık 432 gündür, Akın Atalay ve Murat Sabuncu ise  493 gündür cezaevinde bulunuyor.

9 Mart 2018 Cuma günü Silivri’de görülecek olan Cumhuriyet Davası öncesi yapılan ziyarette Cumhuriyet yazarları adaletin yerini bulmasını istediklerini  vurguladılar.  

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, “Akın Atalay, Ahmet Şık ve Murat Sabuncu ile ayrı ayrı görüştüm. Moralleri yüksek. Bol bol kitap okuyorlar. İstenilen cezanın karşılığını şimdiden cezaevinde doldurduklarını  belirtiyorlar. Gazeteciliğin suç olmadığını, teröristlikle eş değer tutulamayacağına işaret ediyorlar. Adaletin 9 Mart 2018 tarihinde yapılacak duruşmada yerini bulmasını istiyorlar” diye konuştu.

Başkan Turgay Olcayto, “Gazetecilik suç değildir. Halkın haber alma hakkı için görev yapan Cumhuriyet yazarlarının ve bütün tutuklu gazeteci arkadaşlarımızın serbest bırakılmaları en büyük dileğimizdir” dedi.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Adalet Bakanlığı'nın gazeteciler için cezaevi ziyaretine izin verdiği Ağustos 2017 tarihinden bu yana; Ahmet Şık, Akın Atalay, Ali Bulaç, Enis Berberoğlu, Gökmen Ulu, İnan Kızılkaya, Kadri Gürsel, Mehmet Altan, Mahir Kanaat, Murat Sabuncu, Nazlı Ilıcak, Oğuz Güven, Oğuz Usluer ve Şahin Alpay’ı ziyaret etti. Bu gazetecilerden Gökmen Ulu, İnan Kızılkaya, Kadri Gürsel, Mahir Kanaat ve Oğuz Güven cezaevinden çıktılar.

ENİS BERBEROĞLU'NU DA ZİYARET ETTİ

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Turgay Olcayto, Maltepe Yarı Açık Cezaevinde bulunan Enis Berberoğlu’yu ziyaret etti.

Başkan Turgay Olcayto, “Haber yapmak, yazı yazmak, düşünceyi ifade etmek demokratik ülkelerde suç değildir. Bizde de suç olmamalıdır. Bütün gazeteci arkadaşlarımızın serbest bırakılmaları en büyük dileğimizdir” diye konuştu.Enis Berberoğlu’nun sağlıklı ve moralli olduğunu belirten Turgay Olcayto, şöyle devam etti:

“Enis Berberoğlu’yla medyanın ve siyasetin günümüzdeki durumunu görüştük. Karşılıklı fikirlerimizi paylaştık. Enis Berberoğlu, özellikle bu zor günlerde gazetecilerin dayanışma içinde olmaları gerektiğine dikkat çekti. Ben de meslek örgütü olarak elimizden geldiğince gazeteciler arasında dayanışmayı sağlamaya özen gösterdiğimizi, cezaevindeki meslektaşlarımızı yalnız bırakmamak için de uğraş verdiğimizi kendisine anlattım” dedi. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

EGEÇEP Kurultayı: Mücadelemiz baskılara rağmen büyüyor

SONRAKİ HABER

AKM'de iş makinesi çalışmaya başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...