06 Mart 2018 07:59

Zeynep Altıok: Sol bir muhalefete ihtiyacımız var

CHP'li Zeynep Altıok, CHP Kurultayına ilişkin görüşlerinin yer aldığı mektubunda sol bir muhalefete ihtiyaç olduğunu belirtti.

Paylaş

CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, 9-10 Mart'ta yapılacak Cumhuriyet Halk Partisi Tüzük Kurultayıyla ilgili görüşlerinin yer aldığı mektubu Milletvekillerine, Kurultay Delegelerine, İl İlçe Başkanlarına, Parti Meclisi Üyelerine gönderdi. Altıok mektubunda sol muhalefete ihtiyaç olduğunu belirterek “Hedefe, iktidara varmak kadar, oraya nasıl bir yoldan gidildiği de önemlidir. CHP olarak şunun kararını vermek durumundayız; kimliğinden arınmış, sol değerlerle bağını koparmış ve kendisi olmaktan çıkmış bir örgüt olarak mı yürüyeceğiz, yoksa toplumsal muhalefetin tüm renklerini içinde barındıran, dayanışan, mücadele eden ve daima bir adım ileri götüren bir anlayışla mı yürüyeceğiz? Atatürk’ün toplumu aydınlatan, dönüştüren, ileriye taşıyan devrimlerine sarılarak bugünkü karanlığa karşı çağdaşlık yolunda yürümeye devam mı edeceğiz, yoksa “günlük siyaset” kaygılarıyla laikliği, halkçılığı, devrimciliği yok mu sayacağız?​” dedi.

Edinilen bilgilere göre Zeynep Altıok mektubunda dönüşen, farklılaşmayan ve yenilik önermesi olmayan bir muhalefete değil topluma öncülük eden, dönüşen ve dönüştüren sol bir muhalefete ihtiyaç olduğunu belirtti. CHP’nin sol, özgürlükçü, anti-kapitalist, ekolojist bir mücadele anlayışı içerisinde örgütlenmesi gerektiğini belirten Altıok “Gezi hareketi bizim pusulamız olmalıdır” dedi.

Altıok’un mektubunda öne çıkan başlıklar şu şekilde;

SOL BİR MUHALEFETE İHTİYACIMIZ VAR

"İktidarın olağan dışı baskı, korku ve şiddet uygulayarak tek tip ve sorgusuz biat eden bir toplum yaratarak OHAL’i kalıcı bir rejim haline getirmek gayretinde olduğu günlerdeyiz. Aydınlanma devriminin kazanımlarını yok sayan, Cumhuriyetimizi ve Atatürk ilkelerini hedef alarak toplumu dönüştüren iktidar karşısında o iktidarın tek tipleştirdiği, sorgulamayan, “kindar ve dindar”, “yerli ve milli” toplum yargılarını yerleştirip meşrulaştıran bir dil kurarak mücadele edilemez. Dönüşen, farklılaşmayan ve yenilik önermesi olmayan bir muhalefete değil topluma öncülük eden, dönüşen ve dönüştüren sol bir muhalefete ihtiyacımız var.

SOL SAVUNMANIN PARÇASI OLMALIYIZ 

İngiltere’de, “Başka bir dünya mümkün” diyerek liberalleşen, sağcılaşan, kendisi olmaktan çıkan İşçi Partisinin yeniden yapılanmasında umut ışığı olan Jeremy Corbyn var. Yunanistan’da işçilerin, ezilenlerin, ötekilerin, gençlerin ve barışın sesi olmayı başaran Aleksis Çipras’ın Syriza’sı var. Tüm alternatif sol, sosyalist, komünist gurupları ve LGBTİ bireyleri, göçmenleri, çevrecileri, antikapitalist söylemiyle birleştiren solun yeni idolü Jean Luc Melenchon var Fransa’da. İspanya’da Podemos, Amerika’da yeni kıtanın ezberlerini bozan “Demokratik Sosyalist” Bernie Sanders var… Solu sol yapan değerlerle, söylemlerle ve programlarla dünyanın her yerinde yeniden umut oluyorlar; haksızlığa ve adaletsizliğe uğrayan kitleler için. Biz de global sorunlar karşısında dünya ile ilişkileri sağlam, ortak gelecek inşa eden global bir sol savunmanın parçası olmalıyız.

TÜZÜK KURULTAYI DAVA BİLİNCİ İLE KURGULANMALI 

Dünyanın en demokratik anayasaları, tüzükleri, kanunları, onları uygulayan insanların demokratik anlayışları ile doğru orantılıdır. Bu anlayışları, zihniyetleri değiştirmeden yapılacak tüm değişiklikler, biçimsel değişiklik olmanın ötesine çıkmayacaktır. Örgütü şekillendirecek, güç dengelerini düzenleyecek, topluma öncülük edecek bir program ya da anlayıştan bağımsızsa anlamsızdır. Tüzük çalışmaları; kurultayda yaşananların tekrarı olacak, enerji ve umut tüketen bir-iki güne sıkışmış tartışmalardan arınmalı ve toplumsal bir dava bilinci ile kurgulanmalıdır. Parti içi iktidar mücadelesi ve parti içi dinamiklerle değil toplumsal ihtiyaç ve ülke için, birlikte yaşama dinamiklerinin yeniden tanımlanacağı bir anlayışla sürdürülmelidir. Bireysel çıkış ya da temennilere değil birlikte çözüm üreten bir ortaklaşma dinamiğine ihtiyacımız olduğu düşüncesindeyim."
(İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Reuters duyurdu: Rusya'dan Doğu Guta teklifi

SONRAKİ HABER

‘Şiddetin artması hükümetin kadın politikalarıyla ilgili’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...