06 Mart 2018 05:35

Pedallarını şiddet, istismar ve talana karşı çevirecekler

İzmirli Pedalperest Kadınlar, kadına yönelik şiddet, çocuk istismarı ve doğa talanına karşı kentin sokaklarında pedal çevirecek. 

Paylaş

İzmir’de yaklaşık 20 üyesi olan İzmirli Pedalperest Kadınlar, bisikletleriyle kadına yönelik şiddet, taciz, cinsel saldırıdan çocuk istismarına, doğa talanından birçok toplumsal olaya duyarlılık gösteriyor. Çocukları ve eşleriyle beraber pedal çeviren kadınlar, haftanın belli günlerinde de çocuklara ücretsiz bisiklet sürme eğitimi veriyor. 

Pedalperest Kadınlar, trafikte bisikletleriyle rahat ulaşım sağlamak ve görünür olmak için mücadele verirken bisiklet sürücülerinin artmasını da hedefliyor. Pedalperest Kadınlar, 8 Martı da pedal çevirerek karşılıyor.

KIZIYLA BİRLİKTE PEDAL ÇEVİRİYOR

Pedalperest Kadınlar üyesi Semra Bozdayı Ayazlar, 8 yaşındaki kızıyla birlikte bisiklet turu attığını belirterek, eşinin de kendisine eşlik ettiğini söyledi. Ayazlar, kadınların artık evlerinde sürekli “temizlik yapan birey” olarak algılanmaması ve doğanın her alanında var olması gerektiğini söyledi. Ayazlar, kadınların alışveriş merkezlerinde değil, doğayla iç içe bir yaşam sürdürmesi gerektiğini ifade etti.

‘ARABA YERİNE BİSKİLETE BİNİYORUZ’

Bisikletin artık İzmirli Pedalperest Kadınlar için bir hevesten çıkıp tutku haline geldiğini kaydeden Ayazlar, kadınlara ücretsiz olarak sürüş teknikleri eğitimi verildiğini de belirtti. Çocuklara da ücretsiz sürüş eğitimi verdiklerini kaydeden Ayazlar, “Kadın ve çocuklar için eğlenceli bisiklet eğitimleri düzenliyoruz. En son etkililiğimize Şubadap Çocuk Grubu da katıldı. Şehrin boğulmuş trafiğinden uzaklaşmak kadınlara iyi geliyor. Biz kadınlar için de bisikletle trafikte dolanmak çok zor ve tehlikeli oluyor. Zorlanıyoruz. Araba yerine bisiklete biniyoruz” dedi. Bisiklet yolları yapılarak trafiğe çözüm bulunabileceğini kaydeden Ayazlar, “İnsanlar eğer güvenli bisiklet yerleri olursa sürerler. Olmadığı için maalesef bu durumdayız” ifadelerini kullandı.

‘KADINLAR VARLAR VE VAR OLACAKLAR’

8 Mart etkinlikleri kapsamında 9, 10 ve 11 Mart tarihlerinde kentin sokaklarında pedal çevireceklerini belirten Ayazlar, kadınların kendini özgür hissedecekleri her yerde var olması gerektiği söyledi. Ayazlar, “Kadınlar her alanda özgürleşmeli. Kadınlar varlar ve hep var olacaklar” dedi. 

Elif Altun (42) da, kızıyla birlikte yıllardır Alsancak, Bayraklı ve Karşıyaka semtlerinde pedal çevirdiğini ifade ederek, bisikletin trafiğin en masum ve zararsız aracı olduğunu belirtti. Altun, kadınların sadece 8 Martlarda değil, her zaman alanlarda olduğunu dile getirerek, doğanın katledilmesine karşı pedal çevireceğini söyledi. (MA)

ÖNCEKİ HABER

Nusaybin’deki sokağa çıkma yasağı kalktı

SONRAKİ HABER

Beşiktaş zirve takibini sürdürdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...