05 Mart 2018 18:54

Yanlış politikalar cinsel istismar sorununu derinleştiriyor

Malatya ÇAD Başkanı Ayla Tunçdemir, cinsel istismarın toplumsal sorun olduğunu belirterek 'Uygulanan yanlış politikalar sorunu derinleştiriyor' dedi.

Paylaş

Berfin GÜLER
Malatya

Türkiye’nin gündeminde olan çocuk istismarı vakalarına ilişkin tartışılan “hadım etme” ve “idam” cezalarını Malatya Çağdaş Avukatlar Derneği (ÇAD) Başkanı Ayla Tunçdemir ile konuştuk. Bu suçlarda cezaların  etkin bir şekilde uygulanmadığı gibi, uygulanan yanlış politikaların sorunu giderek  derinleştirdiğini belirten Tunçdemir, “Cinsel saldırı ve cinsel istismar konusu toplumsal bir sorundur. Kaynağını cinsiyetçilikten ve kadın erkek eşitsizliğinden almaktadır. Bu nedenle bu soruna karşı toplumsal çözümler üretmek gerekmektedir” dedi.

‘ÖNLEYİCİ TEDBİRLERİN ÖNÜ AÇILMALI’

‘İdam’ ve ‘hadım’ cezalarının insan haklarına aykırı olduğunu vurgulayan Tunçdemir, “Bu konuda toplumsal çözümler oluşturabilmeliyiz. Toplumsal bir farkındalık oluşturulmadığını görmekteyiz” dedi. Bu tip suçların yargılanmasında iyi hal indiriminin kaldırılması gerektiğini ve bu suçların infazı aşamasında da sanıklara yönelik koşullu salıverme uygulamasının kaldırılması gerektiğini söyleyen Tunçdemir, “Başta Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bu konuya ciddi olarak yönelmelidir. Yerel yönetimlerle iş birliği içerisinde olmalıdır. Yine  çocuğun cinsel istismarı davalarında  bakanlığın etkin bir biçimde müdahil olmadığını görüyoruz. Sonuçlar üzerinden değil de, sorunlar oluşmadan  konuşabilmek, önleyici tedbirler oluşturabilmek daha anlamlı. Bu nedenle  bu konuda çalışma yürüten kişilerin, sivil toplum örgütlerinin de  önü açılmalıdır” dedi.

ASLINDA PEK ÇOK DÜZENLEME VAR AMA...

Mağdurun en az zararla bu süreci atlatması açısından hukuki mücadelenin önemine dikkat çeken Tunçdemir, “Toplumumuzun yapısından dolayı cinsel istismar konusunun bırakın yargılama sürecine taşınması, dile getirilmesi  bile oldukça zor. O nedenle burada bu konuda uluslararası alanda Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi var. Bu sözleşmeye göre; taraf devletler çocuklarla alakalı yapmış oldukları her türlü iş ve işlemlerde çocuğun üstün yararını gözetmek durumundadır. Yine  “Çocukların Cinsel Sömürüye ve Cinsel İstismara karşı Korunmasına İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi”  var. Bu sözleşme de “önleyici tedbirler” olarak tabir ettiğimiz; suç henüz ortaya çıkmadan söz konusu mağduriyetlerin oluşmasını, önceden  alınacak tedbirlerle, önlemeyi amaçlayan pek çok düzenleme mevcuttur” dedi. 

Çocuk İzlem Merkezinin (ÇİM) cinsel istismar suçları başta olmak üzere mağdur çocukların adli yargılama süreçlerinde tekrar mağdur olmasının önüne geçmek için kurulduğuna dikkat çeken Tunçdemir, “Çünkü uygulamada cinsel istismara uğrama şüphesi altında olan mağdur çocuklar, adli süreçlerde defalarca ve kimi zaman uzman olmayan kişiler tarafından adli işlemlere muhatap olmakta ve bu nedenle yaşadıkları travma katlanarak artmaktaydı” dedi. 

ÖNCEKİ HABER

KKTC’de otomobil askeri araca çarptı: 7'si asker 10 yaralı

SONRAKİ HABER

İtalya'da Demokratik Parti Genel Sekreteri Renzi istifa etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...