05 Mart 2018 12:17

İnsani yardım konvoyu Doğu Guta’ya ulaştı

46 kamyondan oluşan Birleşmiş Milletler yardım konvoyu, Şubat ayından beri bombardıman altında olan Doğu Guta’ya ulaştı.

Paylaş

Şubat ayından bu yana bombardıman altında olan Şam yakınlarındaki Doğu Guta’ya yardım malzemeleri ulaştı. 46 kamyondan oluşan Birleşmiş Milletler konvoyunun Doğu Guta’nın girişindeki kontrol noktasında bir süre bekletildikten sonra kente giriş yaptığı bildirildi. Kamyonlarda 27 bini aşkın kişinin ihtiyacını karşılayacak tıbbi malzeme ve yiyecek bulunduğu belirtiliyor. 

Rusya, Doğu Guta’dan sivillerin tahliyesi için geçtiğimiz hafta boyunca 5’er saatlik ateşkes ilan etmişti. Moskova yönetimi, sivillerin insani koridorla bölgeyi terk etmemesinden bölgeyi kontrol altında tutan cihatçı örgütleri sorumlu tutmuştu.

GUTA’NIN ÜÇTE BİRİ ORDU KONTROLÜNE GEÇTİ

Öte yandan Suriye ordusunun geçtiğimiz hafta başlattığı Doğu Guta’ya yönelik kara harekatı da sürüyor. Londra merkezli, cihatçı örgütlere yakın Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Suriye ordusu ve müttefiklerinin Doğu Guta’nın üçte birinde kontrolü ele geçirdiğini açıkladı.

Açıklamada pazar gecesi düzenlenen hava saldırıları sonucu ise 14 sivilin hayatını kaybettiği, 10 kişinin öldüğü Hammuriye kasabasının varil bombalarıyla vurulduğu ileri sürüldü. 

Suriye ordusundan yapılan açıklamada ise operasyonda “kayda değer” ilerleme sağlandığı, muhaliflerin kontrolündeki bölgelerin yüzde 36’sının geri alındığı belirtildi.

RUSYA: ABD’NİN SUÇLAMASI ASILSIZ

Öte yandan Rusya Parlamentosunun alt kanadı Duma Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkanı Leonid Slutskiy, Washington’ın, Moskova’nın BMGK’nin Doğu Guta ile ilgili kararını göz ardı ettiği yönünde asılsız iddialar yaydığını söyledi.

Gazetecilere konuşan Slutskiy, “Bu kanıtı olmayan bir başka yalan” ifadelerini kullandı.

Rusya’nın uluslararası sorumluluklarına her zaman sadık kaldığını ve hiçbir zaman anlaşmaların dışına çıkmadığını savunan Slutskiy “Biz, ABD’nin Libya ve Kudüs konusunda yaptığı gibi, BMGK kararlarına uygulamamak veya kararları istediğimiz biçimde yorumlamakla suçlanmak için mahal vermedik. Bu tarz suçlamalar ve ithamlar, ABD’nin Ortadoğu’daki yıkıcı politikasını haklı çıkarmak için kullanmayı en sevdiği yöntem” dedi.

Slutskiy ayrıca “ABD’nin bu suçlamaları yaparken asıl amacı, kurulumunda bağlantısı olduğu IŞİD tarafından öldürülen sivillerin sorumluluğunu üzerinden atmak” ifadelerini kullandı.

BM Güvenlik Konseyinin (BMGK) 2401 sayılı kararı uyarınca Suriye genelinde 1 ay sürecek bir ateşkes çağrısı yapılmış, ancak karar sahada uygulanmamıştı. Rusya, Doğu Guta’da ateşkes değil her gün 5 saatlik ‘insani mola’ uyguladığını ileri sürüyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Genel-İş yeni düzenleme istedi

SONRAKİ HABER

Yasal düzenleme önerileri: Çocuğun üstün yararı gözetilsin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...