05 Mart 2018 12:09

Genel-İş yeni düzenleme istedi

Taşeron işçiler, kamuya geçiş hükümlerinden kaynaklı problem ve engellemelerle karşı karşıya.

Paylaş

DİSK/Genel-İş Sendikası Genel Başkanı Remzi Çalışkan, emeklilik, güvenlik soruşturması ve ihale bedelinin yüzde 70’inden az işçilik bedeli olan işlerde çalışan işçilerin geçiş hakkından yararlanamadığını belirterek, yeni bir yasal düzenleme yapılmasını istedi.

DİSK/Genel-İş Sendikasında düzenlenen basın toplantısına sendika yönetim kurulu üyeleri ve kadro bekleyen çok sayıda taşeron işçi katıldı. Açıklamayı yapan Genel-İş Genel Başkanı Remzi Çalışkan, 696 sayılı KHK ile belediye işçilerine kadro değil belediye şirketlerine geçişin öngörüldüğünü söyledi. 696 sayılı KHK’nin kamuya geçiş hükümlerinin oldukça problemli ve sürekli engellerin ortaya çıktığı bir düzenleme olduğunu belirten Çalışkan, “Bilindiği gibi daha sınav aşaması gelecek. Burada daha ne kadar eleme yapılacak endişesi taşıyoruz” dedi. Geçişte en büyük sorunun güvenlik soruşturmaları olduğunu kaydeden Çalışkan, “Güvenlik soruşturmalarında yargı kararı ile mahkum olup olmadıklarına bakılmaksızın subjektif değerlendirmelerle ‘sakıncalıdır’ kararına varılarak işlem yapılmaktadır” dedi. Başvuruların reddinden sonra yargı yolunun kapalı olmasına da tepki gösteren Çalışkan, “Bunu kabul etmeyeceğiz. Yargıya başvuru hakkı anayasal bir haktır” dedi. 

‘HUKUKİ TEMELİ YOK’

Bir sürü koşulun yanında devlet memurları için belirlenen koşulların arandığını kaydeden Çalışkan, 657 sayılı Kanun’un koşulları aramanın hukuki temeli olmayan keyfi bir uygulama olduğunu belirtti. Çalışkan, “Şu anda belediye hizmetlerinde çalışan binlerce taşeron işçisi hukuk dışı bir durumla karşı karşıyadır” dedi. 

Çalışkan, “Sabıka kayıtları ya da güvenlik soruşturmaları nedeniyle ortaya çıkması beklenen bu durum büyük bir toplumsal açmaza neden olacak boyuttadır. Üyelerimiz geçmişte yaptıkları hatalardan dolayı cezalarını çekmişlerdir. Kamuya yıllardan beri hizmet vermektedirler. Buna rağmen toplumun dışına itilmesine sebep olacak bu uygulama ile karşı karşıyadırlar. Suç işlemeye teşvik edilmektedirler” dedi. 

‘YÜZDE 5 CİVARINDA RET VAR’

Alt işverenlerden geçiş ile ilgili başvuruların sabıka kaydı nedeniyle reddedilmesine ilişkin verileri toplamaya başladıklarını belirten Çalışkan, sorunun sadece sicil kayıtlarıyla ilgili olmadığını, askerlik durumu, emeklilik hakkı elde etme nedeni gibi, ihale bedeli yüzde 70’den az işçilik bedeli olan işlerde çalışan işçilerin de elendiğini belirtti. Gelen sayıların başvurusu reddedilen işçi sayısının yüzde 5’ler civarında olduğunu gösterdiğini söyleyen Çalışkan, “İstanbul belediyelerde taşeron aracılığıyla çalışan 57 bin civarında işçinin başvurusu kabul edilirken, 5 bin 800 kişi reddedilmiş, İzmir’de sadece belediyelerde başvurusu reddedilen işçi sayısı 2 bin 500.” 

İZMİR’DE YARIM GÜN İŞ BIRAKILACAK

Konfederasyon aracılığıyla bakanlıklar nezdinde gerekli yasal düzenlemelerin yapılması talebinde bulunduklarını belirten Çalışkan, “İhtiyacımız olan şey yasal bir düzenlemedir. Bu düzenleme ile taşeron eliyle çalıştırılan kamu işçilerinin adli sicil sorgulaması, güvenlik soruşturması, sınava tabi tutulmadan geçişlerinin yapılması sağlanmalıdır” dedi. Sendika olarak kamuya geçiş sürecinde bütün alt işverenlerin sesi olacaklarını belirten Çalışkan, belediyelerde çalışan işçilerin kadro hakkına kavuşmaları için mücadeleyi sürdüreceklerini belirtti. Çalışkan, bugün İzmir’de yarım günlük iş bırakma eylemi yapacaklarını belirterek, benzer eylemliliklerin Ankara, İstanbul başta olmak üzere diğer şehirlerde de yapılacağını söyledi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bozdağ: Yunanistan'la takas söz konusu değildir

SONRAKİ HABER

İnsani yardım konvoyu Doğu Guta’ya ulaştı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...