05 Mart 2018 10:12

‘Işığımızın Emekçileri’ belgeselinin galası bugün yapılıyor

20 sene TEİAŞ’ta yüksek gerilim teknisyeni olarak çalışan Metin Avdaç, yönetmenliğini yaptığı 'Işığımızın Emekçileri' belgeselinin galasını yapıyor.

Paylaş

Yönetmenliğini Metin Avdaç’ın yaptığı “Işığımızın Emekçileri” belgeseli bugün Cemil Candaş Kent Kültür Merkezi’nde galasını yapıyor. 20.30’da yapılacak belgesel gösteriminin öncesinde Betül Arım, Tamer Levent ve Onur Duru’nun okuyacağı şiirlerden bir dinleti gerçekleştirilecek. 

BELGESELİN ÖYKÜSÜ 

Yüksek gerilim enerji hatlarının bakım ve arızalarından sorumlu olan Babaeski ve Çorlu ekibi; kışın arıza çıkmasın diye ilkbahar aylarında, Istranca Dağları'ndan geçen ve İstanbul’un elektriğini karşılayan direklerde bakım yaparlar. Ekip şefleri Neşat ve Okan işleri koordine eder.  2006 yılında işe yeni giren üç işçi, Çorlu ekibinde işbaşı yapar. Ercan bunlardan biridir. Ercan evlenmeden önce ve sonrasında, tam üç yıl boyunca TEİAŞ’taki görevini eşinden saklar. Ailesinin tehlikeli bir işte çalıştığını öğrenmesini ve korkmasını istemez. 

2016 Aralık ayının son günlerine gelindiğinde İzmit bölgesinde tipi halinde yoğun kar yağışı başlar. Adapazarı ekip şefi Tuncay, gelen arıza ihbarı üzerine, ekibiyle birlikte İzmit’e doğru yola çıkar. İzmit ve Adapazarı ekiplerinin arızayı gidermeye çalıştığı esnada müdürlükten gelen bilgilerle İstanbul'da elektrik sıkıntısı yaşandığı öğrenilir. Bunun üzerine İstanbul’a bir an önce elektrik vermek için, Türkiye’nin değişik bölgelerinden ekipler Adapazarı’na gelir. 1 Ocak günü, çalışmalar esnasında meydana gelen iş kazaları işçilerin moralini bozar ama işçiler buna rağmen yüksek gerilim ve enerji hatlarında arızaları gidermeye çalışmaya devam eder.

BELGESELİN ÇEKİMİ HAKKINDA

2006 sonbaharında Trakya’da başlayan çekimler 2017, 1 Mayıs işçi bayramında Çorlu’da tamamlandı. On bir yılda dönem dönem çekimler yapıldı. Belgeselin en çarpıcı kısmı olan ve 29 Aralık 2016 sabahında başlayan ve 1 Ocak 2017 akşamına kadar süren kesinti sonucu İstanbul'a verilen kısıtlı elektrik sürecini anlatan bölümde, Adapazarı ve izmit bölgesinde yaşanan olumsuz hava koşullarından dolayı yüksek gerilim enerji hatlarında meydana gelen büyük arızalar ve yüksek gerilim işçilerinin yorgun ve uykusuz halde karda, fırtınalı havalarda günde yaklaşık yirmi saat çalışarak İstanbul’a bir an önce elektrik verilmesi için büyük çaba harcadılar. 

Belgeselin yönetmeni Metin Avdaç yirmi sene TEİAŞ’ta yüksek gerilim teknisyeni olarak çalıştı. Tüm zorlu koşulları bilir ve  risk almamak adına çekimleri yıllarca tek başına yapar.

Belgeselin kurgusu Thomas Balkenhol ve Metin Avdaç'a aittir. Özgün müzikler Güldiyar Tanrıdağılı ve Duygu Demir tarafından bestelenmiştir. Belgeselin süresi 75 dakikadır. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

13 years of imprisonment wanted for managers of Hayatın Sesi TV

SONRAKİ HABER

TGS’den kadın gazeteciler raporu: Ayrımcılık, şiddet, taciz 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...