05 Mart 2018 08:38

1156 gazete kapanma tehlikesi ile karşı karşıya

CHP'li Ömer Fethi Gürer, çoğunluğu yerel olan 1156 gazete için ‘kapanma’ gerekçesi olacağını söyledi. 

Paylaş

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, icra, iflas ve konkordato ilanlarının ‘yerel ve yaygın gazetelerde yayımlanan resmi ilanlar’ kapsamından çıkarılmasının, çoğunluğu yerel olan 1156 gazete için ‘kapanma’ gerekçesi olacağını söyledi. 

Meclis Genel Kurulunda onaylanan yasa tasarısına göre, bugüne kadar resmi ilan alma hakkı olan gazetelerde yayımlanan icra, iflas ve konkordato ilanları, bu gazetelerden alınarak Basın İlan Kurumunun (BİK) resmi ilan portalı sitesinde yayımlanmaya başlayacak.

GAZETELERİN GELİR KAYNAKLARI ELİNDEN ALINACAK

Türkiye genelinde büyük çoğunluğu yerel ve bölgesel olmak üzere 1156 gazetenin resmi ilan alma hakkının bulunduğuna dikkat çeken Ömer Fethi Gürer, “Gazetelerin resmi ilan hakkını elde edebilmeleri için çok ciddi kriterleri yerine getirmesi gerekiyor. Zor şartlar altında yayın hayatlarını sürdüren yaygın ve yerel gazetelerin en önemli gelir kaynakları resmi ilanlardır. Yeni yasayla birlikte resmi ilan alma hakkına sahip olan gazetelerin, gelir kaynakları büyük oranda azalacaktır” dedi.

Ömer Fethi Gürer

İŞSİZ GAZETECİLER ORDUSU YARATILACAK

Özellikle yerel gazetelerin bu kanunla birlikte çok büyük sıkıntı içine gireceğini anlatan Gürer, “Yerel gazeteler, yayın yaptıkları bölgelerin sorunlarını gündeme getiren, çözüm için takipçi olan, vatandaşla yerel ve genel idare arasında bir köprü görevi üstelen, halkın haber alma özgürlüğüne katkı sağlayan yayın kuruluşlarıdır. Özel reklam gelirleri neredeyse yok denecek kadar az olan yerel gazetelerin tek geçim kaynağı resmi ilanlardır. Resmi ilan kriterlerinin yeniden belirlenmesi yerel gazeteler için kapanma gerekçesi olacaktır” diye konuştu.

Gürer, binlerce basın emekçisine istihdam sağlayan yerel gazetelerin, resmi ilanlarının sınırlandırılmasının, aynı zamanda ‘işsiz gazeteciler ordusuna’ yenilerinin eklenmesi anlamına geleceğini de belirterek, “Yol yakınken hükümet bu yanlıştan dönmelidir. Yerel ve yaygın basının resmi ilanlar haricinde değişik şekillerde daha fazla desteklenmesi beklenirken, hükümetin aldığı bu karar, 1156 gazeteden yüzde 90’ının kapısına kilit vurmasına neden olacaktır” diye konuştu. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Esad'dan Afrin açıklaması: Halk güçlerinin gitmesi doğal

SONRAKİ HABER

Rektör, 29. sırada yer alan oğlunu araştırma görevlisi yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...