05 Mart 2018 02:25

Aloha işçileri düşük zammı kabul etmiyor

Çorlu'da kurulu Aloha Tekstil'de çalışan işçiler, patronun yüzde 20'nin altında zam teklif etmesine karşı mesaiye kalmama eylemine hazırlanıyor.

Paylaş

Tuncay SAĞIROĞLU
Çorlu

Aloha Tekstil fabrikası işçileri, yüzde 20’nin altında zam yapılması sebebiyle fazla mesaiye kalmama eylemine başlayacak. İşçiler “Biz çalışıyorsak karşılığını da istiyoruz” diyor.

Ocak ayı zamları bazı fabrikalarda verilirken bazılarında ise Mart ayında belli olacak. Sendikal örgütlülüğün bulunmadığı Aloha Tekstil’de de işçiler, Şubat ayında zamlı çalışıp Mart ayı başında zamlı ücretlerini alacak. Ancak fabrikada kulaktan kulağa yayılan yüzde 10-12 zam yapılacağı söylentisi işçilerin tepkisini çekti.

'YÜZDE 20’NİN ALTINDA ZAMMI KABUL ETMEYİZ'

Ocak ayında verilmesi gereken ikramiyelerin verilmemesi ve zamların düşük oranda olacağının konuşulması Aloha işçilerin tepkisini çekince fabrika müdürü bazı bölümlerde işçiler ile toplantı yaptı. Tepkiler üzerine ikramiyeler verilirken ücret zamlarına ilişkin ise açıklama yapılmadı. “Ekmekten faturalara kadar her şeye yüzde 25 zam geldiği bir ortamda yüzde 10-12 gibi komik zamlar kabul edilemez” diyen bir Aloha Tekstil işçisi, yüzde 20’nin altında bir zammı kabul etmeyeceklerini söyledi.

İki yıl önce yılda iki defa zam yapılırken asgari ücret yıllık belirlendiği için patronun da yılda bir sefer zam yapmaya başladığını aktaran bir başka işçi “Her pazar mesai yapıyoruz. İşler çok yoğun. Biz çalışıyorsak karşılığını da istiyoruz” dedi.

ZAM VERGİYE GİDİYOR

İki yıldır işçilerin en çok tepkisini ise vergi diliminin yükselmesinden dolayı yaşanan vergi kesintileri çekiyor. Zira işçilerin ücretine yapılan komik zamlar, bir süre sonra sadece vergi kesintisini karşılar hale geliyor.

Bu tepkiden dolayı Çorlu’da bazı fabrikalarda kesintiler işçilere yansıtılmıyor. Patronlar kesintiyi engellemek için ya işçilerin brüt ücretlerini yükseltiyor, ya da elden ek ödeme yapıyor. “Patron verdiği zamda kesintiye gidiyor” diyen Aloha Tekstil işçileri şunları söyledi: İşçi her yerden darbe yiyor. Artık buna bir dur demenin zamanı geldi. Patronlara vergi indirimi, vergi afları, teşvikler gelirken kıt kanaat geçinen işçiye gelince vergisi artıyor.

EYLEM UYARISI

Fabrika içinde de bölümlere asılan fazla mesaiye kalacaklar listesinin üzerine “İkramiye yok, zam yok, tek çare sendika” diye yazarak tepkilerini dile getiren işçiler, geçen seneki gibi fazla mesaiye kalmama eylemine hazırlanıyor. Geçen sene zammı beğenmeyen işçiler, pazar günleri fazla mesaiye gelmeyerek fazladan yüzde 5 ek zam almışlardı. Bu sene zam belli olmadan bir araya gelen işçiler, aynı durumla karşılaştıkları taktirde yine mesaiye gelmeme eylemi yapacaklarını söylüyor.

ÖNCEKİ HABER

Kapsam dışı bırakılan işçiler: Çocuklarımıza kim bakacak?

SONRAKİ HABER

2018 Oscar Ödülleri belli oldu: Eleştirmenler ne diyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...