04 Mart 2018 11:16

Maden Mühendisleri Odası Genel Kurulunda mücadele vurgusu

TMMOB Maden Mühendisleri Odası 46. Olağan Genel Kurulu yapılan seçimlerle sona eriyor. Seçimde, Çağdaş Mühendisler Grubu'nun yer aldığı tek liste var.

Paylaş

TMMOB Maden Mühendisleri Odası 46. Olağan Genel Kurulu'nu gerçekleştiriyor. Genel Kurul, Çağdaş Mühendisler Grubu'nun yer aldığı tek liste ile gerçekleşen seçimle bugün sona eriyor. İki gün süren Genel Kurulda dün açılış konuşmasını yapan Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Yüksel, 46. dönemin mücadele dönemi olacağını ifade etti.

‘MESLEKİ DENETİM YETKİMİZ ELİMİZDEN ALINDI’

Yüksel konuşmasında, Genel Kurul'un, “Tam Bağımsız Demokratik Türkiye” mücadelesine katkı sunacağına değindi. Ülkenin, halkın, meslek odalarının ve meslektaşlarının içinde bulunduğu zor koşulları değerlendirerek 46. dönemin, mücadele dönemi olacağını belirten Yüksel, “Maden Kanununda yapılan değişiklikler ile odamızın mesleki denetim yetkileri kaldırılmış, eğitim yetkisi elinden alınmıştır” dedi.

TMMOB ve odalarını sindiremeyeceklerini, mücadeleden geri düşüremeyeceklerini kaydeden Yüksel, “Emeğimiz, ekmeğimiz, onurumuz için; laik, demokratik, eşit, barış içinde bir Türkiye için mücadeleden geri durmayacağız” diye konuştu.

‘ULUSAL REZERVLER, ULUSLARARASI SERMAYEYE PEŞKEŞ ÇEKİLMEK İSTENİYOR’

“Yerli ve milli madencilik” tartışmalarına değinen Yüksel şunları söyledi: “Bizim ulusal madencilik politikamızda öncelik, kamu yararından ve kamusal kalkınmadan yanadır. Bizim ulusal madencilik politikamız bilimden, emekten ve halktan yanadır. Oysa siyasi iktidar tarafından ortaya atılan ve sadece “yerli” ve “milli” kelimelerinden oluşan hiçbir stratejik planı ve dökümantasyonu olmayan “yerli ve milli madencilik politikası” sadece ve sadece ulusal reservlerimizi uluslararası sermayeye peşkeş çekmekten başka bir şey değildir”.

Soma ve benzeri faciaların tekrar yaşanmaması için maden mevzuatında yapılan düzenlemelerin işçi sağlığı ve güvenliği açısından iyileşme olmadığını gözler önüne serdiğini belirten Yüksel, “Şırnak’ta yaşanan facia sonrası ocağın kaçak olduğu açıklamaları denetim ve gözetimi yapılmadığını apaçık ortaya koymaktadır dedi.

‘MADENDE GÜNÜ BİRLİK DÜZENLEMELER YAPILIYOR’

Madencilik sektörünün en önemli sorunu olan maden ve İSG mevzuatı olduğuna dikkat çeken Yüksel, bunun da politikasızlık ve plansızlık nedeniyle çöktüğünü söyledi. Yüksel, “Soma faciasından sonra yaşanan süreçte maden ve İSG mevzuatında neredeyse günü birlik düzenlemeler yapılmakta her torba kanunun içerisine yeni düzenlemeler eklenmektedir. Bu süre içerisinde kanun ve yönetmeliklerde yapılan düzenlemelerin sayısını ve içeriklerini mevzuatı hazırlayanlar dahi bilmemektedir” dedi.

TEK LİSTE İLE SEÇİME GİDİLİYOR

Genel Kurul bugün tek liste ile gerçekleşen seçimle son bulacak. 46. Dönem Yönetim Kuruluna Aday olan isimler ise şöyle: Ayhan Yüksel, Emre Demir, Öznur Akça, Veyis Sır, Talat Karataş, Mehmet Erşat Akyazılı, Ümit Kılıç. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Fiorentina’nın kaptanı Davide Astori yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

İşçiye yok diyenler tüm zamanların rekorunu kırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...