04 Mart 2018 08:49

Almanya’da sosyal demokratlar hükümete ‘evet’ dedi

Almanya’da Merkel’in başbakanlığı altında bir hükümetin kurulmasının önünde engel kalmadı. SPD üyeleri ‘büyük koalisyon’a yüzde 66 ile 'Evet' dedi.

Paylaş

Yücel ÖZDEMİR
Köln

Almanya’da Sosyal Demokrat Parti (SPD) üyeleri Merkel’in başbakanlığında “büyük koalisyon”a katılmaya karar verdi. Hükümet ortaklığına “Evet” diyenlerin oranı dört yıl önce yüzde 80 iken bu kez yüzde 66’ya düştü. Hükümet ortaklığının SPD’nin oy kaybetmeye devam etmesi bekleniyor.

SEÇİMLERİN ÜZERİNDEN 161 GÜN GEÇTİ

Almanya’da 24 Eylül’de yapılan genel seçimlerin üzerinden tam 161 gün geçtikten sonra, Angela Merkel’in başbakanlığı altında bir hükümetin kurulmasının önündeki bütün engeller ortadan kalktı. Genel seçimlerde yüzde 33 oy alan Merkel’in başını çektiği Hıristiyan Demokratlar (CDU/CSU) ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) arasında yapılan görüşmelerin ardından üzerinde anlaşmaya varılan “büyük koalisyon sözleşmesi”, SPD yönetimi tarafından 2 Şubat’tan itibaren 463 bin parti üyesinin oyuna sunulmuştu.

Dört hafta süren ve mektupla yapılan oylama dün akşam tamamlanırken, gelen oylar noter huzurunda sayılarak tasnif edildi. Çıkan sonuç bugün Berlin’de parti merkezinde düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuna açıklandı.

YÜZDE 66 ‘EVET’ DEDİ

Martin Schulz’un parti başkanlığından istifa etmesi nedeniyle Parti Başkan Vekili Olaf Scholz tarafından açıklanan sonuca göre oy kullanan üyelerin yüzde 66’sı CDU/CSU ile koalisyon kurulmasına onay verdi. Yüzde 34’ü ise koalisyon anlaşmasına karşı oy verdi.

4 YIL ÖNCE YÜZDE 80’Dİ

Dört yıl önce yapılan benzer bir oylamada SPD üyelerinin yüzde 80’i Merkel’in başbakanlığı altına koalisyon hükümetine onay vermişti. Dört yıl içinde oluşan yüzde 14’lük fark parti tabanındaki rahatsızlığın arttığını gösteriyor.

Seçim Komisyonu tarafından verilen bilgiye göre, 463 bin parti üyesinden 378 bin 437’si oylamaya katıldı. Yaklaşık 15 bin oy geçersiz sayılırken, 239 bin 604 üye “Evet”, 123 bin 329 üye de “Hayır” oyu verdi.

Böylece, SPD ile CDU/CSU arasında Angela Merkel’in başbakanlığına bir koalisyonun kurumasının önündeki bütün engeller kalkmış oldu. CDU, geçen hafta Berlin’de düzenlediği genel kongrede anlaşmayı kabul etmişti.

GÜVEN OYLAMASI 14 MART’TA YAPILACAK

SPD üyelerinin kararı, Merkel’in dördüncü kez arka arkaya başbakanlık koltuğuna oturması anlamına geliyor. Daha önce bu rekoru Helmut Kohl kırmıştı. Büyük bir olasılıkla son kez başbakanlık koltuğuna oturacak Merkel için güven oylamasının 14 Mart’ta yapılması planlanıyor. Böylece, genel seçimlerden bu yana geçici olarak sürdürülen görevler yeniden belirlenecek. Martin Schulz’un SPD başkanlığından ayrılarak dışişleri bakanı olma planı, mevcut dışişleri bakanı Sigmar Gabriel’in karşı çıkması üzerine suya düşmüştü. SPD genel başkanlığına Meclis Grubu Başkanı Andrea Nahles getirilecek. Hamburg Büyükşehir Belediye Başkanı Olaf Scholz ise maliye bakanı olacak. Dışişleri bakanLığına yeniden Gabriel’in oturacağı tahmin ediliyor.

‘SPD’DE OY KAYBI SÜRECEK’

CDU/CSU ile bir dört yıl daha koalisyon anlaşmasına karşı çıkan başta gençlik örgütü Jusos olmak üzere sol kanat, ortaklığın partinin daha fazla oy kaybetmesine yol açacağını savunuyor. SPD, genel seçimlerde yüzde 20.6 ile tarihin en düşük oyunu almıştı. CDU/CSU ile ortaklığın netleşmesinden sonra yapılan kamuoyu yoklamalarında SPD’nin oyunun yüzde 16’ye kadar düştüğü tespit edilmişti. Bu nedenle 2021’de yapılacak genel seçimlerde SPD’nin daha fazla oy kaybına uğrayacağı, ırkçı AfD’nin ise oy kazanacağı belirtiliyor. SPD’nin koalisyon ortağı olmasıyla ırkçı AfD federal parlamentoda anamuhalefet partisi oldu.

ÖNCEKİ HABER

İranlılar döviz bürolarına akın etti

SONRAKİ HABER

Gazeteci Saymaz: Keşke özelleştirmeseydik diyecekler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...