04 Mart 2018 08:38

Al Masdar: Suriye ordusu Doğu Guta’da ilerliyor

Lübnan merkezli Al Masdar’ın haberine göre; Suriye ordusu başkent Şam yakınlarındaki Doğu Guta’da önemli ilerleme sağladı.

Paylaş

Yoğun hava bombardımanının ardından kara harekatına başlayan Suriye ordusu ve müttefik güçlerinin, başkent Şam yakınlarındaki Doğu Guta’da önemli ilerleme sağladığı kaydedildi. 

ABD ve Avrupa devletleri, Esad Hükümeti karşıtı cihatçı örgütlerin elinde bulunan Doğu Guta’nın el değiştirmesini istemiyor. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde Doğu Guta için de ateşkes kararı alınmış ancak karar uygulanmamıştı. Hava bombardımanları nedeniyle bölgede çok sayıda sivilin yaşamını yitirdiği belirtiliyor. 

EL KAİDE’NİN ELİNDEKİ BAZI BÖLGELER ALINDI

Lübnan merkezli Al Masdar’ın haberine göre, bombardımanların ardından kara operasyonu başlatan Suriye ordusu dün gece boyunca boyunca Doğu Guta’da önemli ilerleme sağladı. 

Haberde, el Kaide bağlantılı Heyet Tahrir el Şam (HTŞ) kontrolündeki bazı çiftlikler ve siperlerin ele geçirildiği belirtildi. Ayrıca Suriye ordusuna bağlı Kaplan Güçlerinin, Doğu Guta’nın doğu koridorunda bulunan 274. Tabur üssünün de önemli noktalarına saldırılar düzenlendiği kaydedildi.

İSLAM ORDUSU’NUN TEDARİK YOLU ATEŞ ALTINDA

Öte yandan gece sağlanan ilerlemeyle ABD ve Suudi Arabistan destekli İslam Ordusu’nun (Ceyş’ül İslam) elindeki bazı bölgelerin kontrolünün de alındığı ve böylece el Obb bahçeleri, el Ashari çiftlikleri, Mesraba ve Beyt Sava yolunun açıldığı kaydedildi. 

Ordunun, İslam Ordusu’nun birincil tedarik rotası olan stratejik önemledeki Şifuniya-Duma yolunun kontrolünü almak için de saldırdığı bildirildi. Eğer Suriye ordusu bu yolun kontrolünü ele geçirirse Doğu Guta’daki cihatçı kontrolünün bölüneceği vurgulandı. 

MEE: ORDU; GUTA’NIN YÜZDE 10’UNU ALDI

Middle East Eye (MEE) haber sitesi de Suriye ordu güçlerinin kara harekatıyla şimdiden Doğu Guta’nın yüzde 10’unun kontrolünü ele geçirdiğini duyurdu. Cihatçı örgütlere yakın, Londra merkezli Suriye Gözlemevi’ne dayandırılan habere göre, geçtiğimiz perşembeden bu yana devam eden kara harekatında İslam Ordusu kontrolündeki iki askeri üs dahil bazı bölgelerin hükümet güçlerinin eline geçtiği belirtildi. 

Haberde, Doğu Guta’nın ana kasabası olan Duma’nın etrafının sarılması ve güneydoğu bölgesi olan el Marj’ın abluka altına alınmasının hedeflendiği ifade edildi. 

Suriye Gözlemevi’ne göre, kara harekatına “Rus danışmanlar” da katılıyorlar. 

Cihatçı örgütler, başkent Şam’ı kırsalında bulunan Doğu Guta bölgesinin 2012 yılında ele geçirmişlerdi. 2013 yılında hükümet güçleri bölgeyi dört bir yandan çevirerek abluka altına almış ancak kontrolünü gri alamıştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Yeni doğum yapan anne ayının zorlu mücadelesi

SONRAKİ HABER

İranlılar döviz bürolarına akın etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...