03 Mart 2018 14:59

RSF: AİHM geç olmadan gazeteci  davalarında karar vermeli

Sınır Tanımayan  Gazeteciler (RSF), Türkiye’de uzun tutukluluklara son verilmesi için AİHM'e çağrı yaptı.

Paylaş

Sınır Tanımayan  Gazeteciler (RSF), Türkiye’de uzun tutukluluklara son vermesi için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) çağrı yaptı. Mart ayında Cumhuriyet gazetesi ile Gazeteci Şahin Alpay’ın da yargılandığı ‘FETÖ medya yapılanması’ davalarının karara bağlanacağını hatırlatan RSF “AİHM geç olmadan harekete geçmeli ve karar vermelidir” dedi.

Sosyal medya hesaplarından hazırlanan görselleri paylaşan RSF, sitesinden yayımladığı açıklamada ise şu ifadelere yer verdi: “AİHM Türkiye’de yargılanan ve keyfi biçimde hapsedilen gazeteciler için son çaredir. Gazetecilerin tutukluluğu Türkiye’nin, Avrupa Konseyi üyesi olarak, uyması gereken Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine aykırıdır.

2017’de Mahkeme, Türkiye’de hapsedilen gazetecilerin gönderdiği yaklaşık 20 itirazı öncelikli olarak incelemeyi kabul etti. Ama bu çözüm yolları, karar öncesi ile ilgilidir ve kararlar verildikten sonra pek etkili olmayacaktır”

GAZETECİLER ÜZERİNDEKİ BASKI ARTIYOR

Gazeteci-Yazar Ahmet Altan, kardeşi Prof. Dr. Mehmet Altan ve Gazeteci Nazlı Ilıcak’a verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının da hatırlatıldığı açıklamada, “16 Şubat’ta üç ünlü gazeteci af hakkı olmadan ömür boyu hapse mahkum edildi. Ahmet Altan, Mehmet Altan ve Nazlı İlıcak, darbenin başlamasından bir gün önce yapılan bir televizyon yayını sırasında yetkilileri eleştirdikleri için “Anayasal düzeni devirmeye teşebbüsten” suçlandı. Mart ayında Cumhuriyet gazetesinin davasının yanı sıra 

gazetecilerin ‘FETÖ medya yapılanması’ iddiasıyla yargılanan 26 gazeteci için karar bekleniyor. Her iki davada Türk mahkemeleri keyfi davranıyor. Hapsedilen gazeteciler üzerindeki baskı daralıyor: Sınır Tanımayan Gazeteciler, AİHM’yi geç olmadan karakete geçmeye ve karar vermeye çağırıyor” denildi.

RSF’nin 2017 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksinde Türkiye, 180 ülke arasında 155’inci sırada yer alıyor. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

CHP'li Koç: Bu olsa olsa şeytan ittifakıdır

SONRAKİ HABER

AİHM, Alpay ve Altan kararını 20 Mart’ta açıklıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...