03 Mart 2018 10:17

ÖGİ: Şubat ayında 3 gazeteci tutuklandı

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi’nin Şubat ayı raporuna göre, Şubat ayında 3 gazeteci tutuklandı, 16 gazeteci gözaltına alındı.

Paylaş

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi, basın ve gazetecilere yönelik hak ihlallerine ilişkin hazırladığı Şubat ayı raporunda 3 gazetecinin tutuklandığını ve 16 gazetecinin gözaltına alındığını duyurdu.

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ), basın ve gazetecilere yönelik hak ihlallerine ilişkin hazırladığı Şubat ayı raporunu açıkladı. İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi’nde düzenlenen basın toplantısında, raporun Kürtçesini gazeteci Fatime Tekin, Türkçesini ise ÖGİ sözcüsü Hakkı Boltan tarafından okundu.  

‘YARGI İKTİDARIN EMRİNE AMADE’

Hükümetin basın üzerindeki basılarına dikkat çekilen açıklamada, “Bunlardan birincisi Ahmet ve Mehmet Altan kardeşler ile Nazlı Ilıcak’a verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıdır. Verilen bu ceza ile AKP-MHP iktidarının basına olan sınırsız düşmanlığını tescil etti. Anayasa Mahkemesi’nin şahsında tüm yargı mensuplarına da ayar çekti. Mahkeme, Altan kardeşler ve Nazlı Ilıcak’a verdiği ağırlaştırılmış müebbet cezası ile nasıl siyasi iktidarın emrine amade olduğunu kanıtladı. İktidar- ‘yargı’ İkilisinin bu kararı ile Türkiye AKP-MHP’nindir ‘şiarını’ yükseltti. Bunların dışında kalanlar da sadece onlara kölelik yapmak dışında bir haklarının olmadığını söylemiş oldu. Eskiden bu Kürtler için biçilen bir elbiseydi. Ama şimdi bu elbisenin içine AKP-MHP dışında kalanlar da ilave edildi” denildi.

‘GAZETECİLER REHİNE OLARAK TUTULUYOR’

Alman vatandaşı gazeteci Deniz Yücel’in pazarlık sonucu serbest bırakıldığına vurguda yapılan raporda, şöyle denildi: “İkincisi de Gazeteci Deniz Yücel hakkında verilen karardır. Bu karar da gösterdi ki basın çalışanları içerde özgürlüklere karşı tutulan birer rehindirler ve dışarda da kirli diplomasi ve ticaretin derinleştirilmesi için kullanılan birer araçtırlar. Bu hesap sadece gazeteci ve akademisyenlerle sınırlı olmadığı açıktır. Son çıkarılmak istenen internete erişim yasasıyla sosyal medya ve internet televizyonculuğunu da kapatacaklarını gösteriyor.”

Tutuklu bulunan tüm gazetecilere özgürlük isteyen ÖGİ’nin Şubat ayı raporuna yansıyan hak ihlalleri şöyle: 
 
 * Halen 171 gazeteci tutuklu
 
 * 16 gazeteci gözaltına alındı
 
* 3 gazeteci tutuklandı
 
*Bir gazeteci hakkında dava açıldı 
 
* 3 gazeteciye ağırlaştırılmış müebbet cezası, 4 gazeteciye 10 yıl 2 ay hapis cezası verildi
 
* 37 gazeteci yargılandı 
 
*6 haber sitesi BTK tarafından engellendi. (1HaberVar Platformu (1 kez) Jinnews (3 kez) Mezopotamya Ajansı (7kez) Özgürlükçü demokrasi (16 kez) "direnisteyiz21.org (7 kez) Kızılbayrak.Net (1 kez) engellendi. (Diyarbakır/MA)

ÖNCEKİ HABER

675’inci haftada eller dayanışma için tutuldu

SONRAKİ HABER

Türkiye’de bir ilk: Kadın Yazısı Festivali

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...