03 Mart 2018 09:58

675’inci haftada eller dayanışma için tutuldu

Cumartesi Anneleri 20 Şubat 1994 tarihinde Bakırköy’de gözaltına alındıktan sonra kaybedilen 23 yaşındaki Cüneyt Aydınlar’ın akıbetini sordu.

Paylaş

Gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetinin açığa çıkartılması ve faillerinin yargılanması talebiyle 675 haftadır adalet mücadelesi veren Cumartesi Anneleri, bu haftaki oturumlarında 24 yıl önce kaybedilen Cüneyt Aydınlar’ın akıbetini sordu. Bu haftaki açıklamayı okuyan Hatice Onaran, 675 haftadır sürdürdükleri mücadelenin 475 haftasının AKP iktidarında geçtiğine dikkat çekerek, “AKP iktidarında gözaltında kayıplarla ilgili hiçbir gelişme yaşanmadı. AKP’nin topluma vaadinin aksine, demokratik bir hukuk devletinde kabul edilemez uygulamaların en ağırları ile karşı karşıya kaldık” dedi.

Cumartesi Anneleri 675. hafta oturmasında, 20 Şubat 1994 tarihinde Bakırköy, İncirli’de bulunan Ömür Durağı’nda Terörle Mücadele polisleri tarafından gözaltına alındıktan sonra kaybedilen Cüneyt Aydınlar’ın akıbeti soruldu. CHP milletvekilleri Hilmi Yarıyıcı ve Sezgin Tanrıkulu ile İnsan Hakları Derneği (İHD) Eşbaşkanı Avukat Eren Keskin’in de katıldığı bu haftaki oturumda ilk olarak Aydınlar’ın avukatı Keskin konuştu. 

‘BU ÜLKEDE YAŞATMAK POLİTİKA OLMADI’

Aydınlar’ın gözaltı sürecini ve sonrasında yürüttükleri mücadeleyi anlatan Keskin, işkence ve kayıpların devlet politikasında bir devamlılık olduğu ifade ederek, “İktidarlar değişiyor ama politikalar değişmiyor. O dönem yaşanan kayıpları bugünün iktidarı hiçbir zaman ortaya çıkarmadı. Bu bir devlet politikasıdır” diye konuştu. CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise AKP iktidarının işkence politikasını eleştirerek, “Sıfır tolerans ile geldiler sonsuz tolerans dediler” dedi. Galatasaray Meydanı’nı aynı zamanda bir suç duyurusunun yapıldığı yer olarak tanımlayan Aydınlar’ın kardeşi Recep Aydınlar ise, “Kara defter hiçbir zaman açılmadı. 24 yılda şunu öğrendik; bu ülkede hiçbir zaman yaşatmak bir politika olmadı” diye konuştu. Sorumluların yargı önüne çıkarılması için çağrıda bulunan Aydınlar, “24 yıldır onu kaybettiğiniz. Bari onun emanetlerini akrabalarına verin. Bu ayıbınızı örtmek için buraya, bu meydana gelin, bizimle yüzleşin” çağrısı yaptı. 

‘675HAFTADIR DEVLETE ÇAĞRI YAPIYORUZ’

675. hafta oturumunun açıklamasını İnsan Hakları Derneği Hapishane Komisyonu Üyesi Hatice Onaran okudu. 675 haftadır Galatasaray’dan devlete, zorla kaybetme suçlarında maddi gerçeği açığa çıkartacak etkinlikte soruşturma-kovuşturma yapma ve failleri işledikleri ağır suçla orantılı olarak cezalandırma yükümlülüğünü yerine getirme çağrısı yaptıklarının altını çizen Onaran, “675 haftamızın 475 haftası AKP iktidarında geçti. Parti programında ‘İşkence, gözaltında ölüm, kayıp, faili meçhul cinayetler gibi demokratik hukuk devletinde kabul edilemez uygulamaların üstüne ciddiyetle gidilecek ve şeffaflık sağlanacaktır. Bu konuda her vatandaşın şikâyeti değerlendirilecek, caydırıcılığı sağlayan gerekli düzenlemeler yapılacak, sorumlular cezasız kalmayacaktır’ yazan AKP’nin iktidarında gözaltında kayıplarla ilgili hiçbir gelişme yaşanmadı. Şikayetlerimiz ve taleplerimiz dikkate alınmadı. AKP’nin topluma vaadinin aksine, demokratik bir hukuk devletinde kabul edilemez uygulamaların en ağırları ile karşı karşıya kaldık” dedi.

‘ADALET TALEBİMİZDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ’

Onaran, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi 3.sınıf öğrencisiyken 20 Şubat 1994’te Bakırköy, İncirli’de bulunan Ömür Durağı’nda Terörle Mücadele polisleri tarafından gözaltına alındıktan sonra kaybedilen Cüneyt Aydınlar’ın annesi Menekşe Aydınlar’ın “ 24 yıl oldu. Bilmeye hakkım var; oğluma, gözbebeğime ne yaptınız” sorusunu yineledi. Onaran, aynı operasyonla gözaltına alınan 14 kişi gibi Aydınlar’ın da Gayrettepe’deki İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldüğünü ve emniyette 7 gün kayıt dışı gözaltında tutulduktan sonra, 27 Şubat 1994 tarihinde gözaltı kaydı yapıldığını, ancak emniyette birlikte gözaltında tutulduğu 14 kişi mahkemeye sevk edildiklerinde aralarında Aydınlar’ın olmadığını hatırlattı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün Aydınlar’ı soran ailesine oğullarının yer gösterme esnasında ellerinden kaçtığını söylediğini ve bu minvalde tutanak düzenlediklerini anlatan Onaran,ailenin başvurusu üzerine araştırma yapan İnsan Hakları Derneği avukatlarının İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesinin gözaltına aldığını kabul ettiği Cüneyt Aydınlar’ı kaybettiğini duyurduğunu söyledi. Aydınlar dosyasının evrensel hukuka aykırı bir biçimde zaman aşımı gerekçe gösterilerek kapatıldığını söyleyen Onaran, “Gözaltında kaybedilişinin 24. yılında tekrarlıyoruz: Cüneyt Aydınlar’ın gerçek akıbeti açıklanana ve failleri yargılanana kadar bu dava bizim için kapanmayacak! Cüneyt Aydınlar için adalet talebimizden vazgeçmeyeceğiz” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)


DİYARBAKIR'DA 473'ÜNCÜ HAFTA

Diyarbakır’da Cumartesi Annelerinin adalet arayışı 473. haftada devam etti. 8 Mart haftası etkinlikleri kapsamında Koşu Yolu Parkında yapılmak istenen oturma eylemi açık alanda gösteri düzenleme yasağından kaynaklı İHD Diyarbakır şubesinde yapıldı.

Cumartesi Annelerinin  Koşu Yolu Parkında düzenledikleri oturma eylemleri OHAL ilanından bu yana İHD şubesinde devam ediyor. Dicle Amed Kadın Platformu (DAKAP) 8 Mart dolayısıyla bu haftaki oturma eylemini mücadelede yaşamını yitiren kadınlara atfetti.

Cumartesi Annelerinin 473. hafta oturma eylemine HDP Diyarbakır milletvekilleri Feleknas Uca ve Sibel Yiğitalp’in yanı sıra DAKAP bileşeni sendikalar, odalar ve siyasi parti temsilcileri de destek verdi.

‘ZOR KOŞULLARA RAĞMEN MÜCADELEYE DEVAM EDİYORUZ’

Cumartesi Annelerinin oturma eyleminde konuşan İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, bütün zor koşullara ve baskılara rağmen kayıp yakınları, barış anneleri ve kadınlarla birlikte kaybedilenlerin bulunması için mücadele etmeye devam ettiklerini kaydetti.
Tetiği çeken yaşamını yitirmiş olabilir diyen Bilici , “Dosyaları zaman aşımına sokmuş olabilirisiniz. Kendi almış olduğunuz kararlarla aklamış olabilirsiniz ama bu annelerin yüreğinde hiçbir zaman aklanmayacak bu mücadele devam edecek. Tozlu raflara dosyaları kaldırabilirsiniz fakat bizler bir gün gelecek o tozlu raflarda ki dosyaları indirip gerçek anlamda adaletin bulunması için mücadelemizi yürüteceğiz” diye konuştu.

‘28 ŞUBAT 1994’TE CÜNEYT’E NE OLDU?​’

Ardından konuşan kayıp yakını Fırat Mercan  24 yıl önce kaybedilen kuzeni Cüneyt Aydınların hikayesini paylaştı.

Cüneyt’i kaybedenler varlıklarını sürdürüyor diyen Mercan, “24 yıldır Cüneyt’ten haber alamıyoruz. 23 yaşında gözaltında kaybedildi. 24 yıldır nerede olduğunu ona ne olduğunu bilmiyoruz ama Gayrettepe karakolu siyasi şubedekiler biliyor. 28 Şubat 1994’te Cüneyt’e ne oldu?​”diye sordu. Mercan daha sonra 28 Şubat 2015’te yaşamını yitiren Yaşar Kemal’in “ Dağlar, insanlar ve hatta ölüm bile yorulduysa şimdi en güzel şiir barıştır” sözleriyle konuşmasını bitirdi.

YENİ BERFO ANALAR YARATILMASIN

HDP Diyarbakır milletvekili Sibel Yiğitalp yaptığı konuşmada  28 Şubatta Cüneyt’in kaybedildiğine vurgu yaparak “ 28 Şubat mağduru olarak iktidara gelen hükümet Berfo anaya oğlunu bulacağım dedi ama aynı hükümet Bitlis Garzan’da cenazeleri mezardan çıkardı. 90’lı yılların faillerini nasıl mahkum ettiysek bu dönemin faillerini de mahkum edeceğiz. Yeni Berfo analar yaratılmasın diye her türlü mücadeleyi yürüteceğiz.ölümleri, kayıpları ve karanlık dönemi biz kadınlar mahkum edeceğiz”dedi.

‘BİTMEYEN YASLAR BİTENE KADAR MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ’

DAKAP adına konuşan Zelal Bilgin ise içinde bulunulan karanlık dönemden bir başka karanlık döneme bakıldığını ifade ederek “ Bitmeyen yası ve başında ağlayacak bir mezar dahi olmamasını kınıyoruz. Bitmeyen yaslar bitene ve kayıplar bulununcaya kadar mücadelemizi sürdüreceğiz”diye konuştu.

Ardından düzenlenen 5 dakikalık oturma eyleminden sonra açıklama sona erdi. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Doğu Ekspresi'nin çarptığı üniversite öğrencisi öldü

SONRAKİ HABER

ÖGİ: Şubat ayında 3 gazeteci tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...