03 Mart 2018 08:57

Gözaltına alınıp serbest bırakılan üç eğitimci açığa alındı

Hatay'da basın açıklamasına katıldıkları gerekçesiyle evleri basılıp 3 gün gözaltında tutulan eğitim emekçileri, açığa alındı.

Paylaş

Hatay'da evleri basılarak gözaltına alınan ve 3 günlük gözaltı süresi sonunda serbest bırakılan Eğitim Sen üyeleri Nidal Çay, Gülizar Işık Çay ve Servet Üstün Akbaba açığa alındılar. 

Konuyla ilgili olarak Hatay Eğitim Sen şube bir basın toplantısı yaptı. Basın açıklamasında söz alan Eğitim Sen Şube Başkanı Deniz Ezer üyelerimizin açığa alınmaları aydın, çağdaş demokrat kimliğe sahip öğretmenleri sindirme politikasının bir sonucu olduğunu söyledi. Yürütülen soruşturmalarda adil davranılmasını talep eden Ezer, üyelerimizin yargı süreci devam ederken henüz verilmiş bir Yargı kararı yokken  cezalandırılmaları ne vicdan ne de hak hukuka uygundur. Hükümetin yıllardır izlediği eşitsiz, ayrımcı, otoriter, baskıcı ve yasakçı politikasına karşı demokratik kamusal parasız laik bilimsel anadilinde eğitim talebi konusunda mücadelemizin verdiği rahatsızlık saldırılarla bastırılmaya çalışılmaktadır. İktidarın politikalarına itiraz eden herkesin bütün muhaliflerin Hedef haline getirildiği bir dönemde aydın demokrat insanları da DKÖ’leri ve Sendikamız Eğitim Sen’i Hedef alarak örgütlü mücadelemiz engellenmek istenmektedir. Hiç bir baskının bizleri haklı mücadelemizden geri döndürmeyeceğini açığa alınan üyelerimize ilgili her türlü demokratik ve hukuksal mücadeleyi sürdüreceğini bilinmelidir dedi.

Açığa alınan Servet Üstün Akbaba; 28 yıllık öğretmen olduğunu ve Eğit- Sen’de ilk kurulduğu yıllarda yöneticilik yaptığını 2008-2011 yılları arasında ise Hatay Eğitim Sen Şube Sekreterliği yaptığını halen de Türkiye Edebiyatçılar ve Yazarlar Derneği üyesi olduğunu “Yalnızlık Yer Değiştiriyor” adlı şiir kitabının da olduğunu söyledi. Bu edebiyatçı kimliği ile eşitlik üreten kardeşliğe çağrı yapan kin ve nefret söylemini kullanmayan Barış dilini yaşam biçimi haline getiren biri olduğunu ifade etti. Ayrıca halen Hatay İnsan Hakları Derneği şube sekreteri olduğunu Dünyanın her tarafında insan hakları savunucuları barışı savunduğunu ve barış dilini kullandığını, bunun da insanlığa karşı bir görev olduğunu ifade etti.  Bundan dolayı savaşa karşı çıkma ile ilgili İHD olarak birilerinden talimat alma gibi bir işleyişin olamayacağını  bunun ahlaken de uygun olmayacağını ifade etti. Gözaltıdan sonra apar topar görevden uzaklaştırılmasının Barış’ı savunmanın ağır bedeli olduğunu söyledi 
Açığa alınan diğer bir öğretmen Gülizar Işık Çay ise İHD’nin “Savaşa Hayır” basın açıklamasına katılan herkes gibi ben ve eşim 13 Şubat sabahında evimiz Güvenlik güçleri tarafından basılarak gözaltına alındık. Üç günlük gözaltı süresinden sonra mahkemeye sevk edildik. Bize sorulan soru hem komik hem trajik “Neden savaşa karşısınız?​” Savaş bir insanlık suçudur aslında. Biz barışı savunmaya devam edeceğiz. Ben ne Türkiye’de ne de Hatay’da İnsanların çoğunun Savaş istemediğini düşünüyorum. Hele kadınların çoğu savaş istemiyor. Hiçbir Anne yüreği evlat acısını yaşamak istemez. Bu baskı ortamında insanlar “Barış” sözcüğünü kullanamıyor. Ağzını açana, itiraz edeni ya  gözaltına alıyorlar tutukluyorlar ya açığa alıyorlar ya da ihraç ediyorlar. İktidar savaş ve ölüm istiyor. Biz buna karşı geldiğimiz için açığa alındık ihraç edildik. Biz barışı savunmaya devam edeceğiz. Barış’ı savunmak insanlık görevidir bedelini ödüyoruz. Ben ihraç edildim eşim açığa alındı olsun biz eninde sonunda kazanacağız. (Hatay/EVRENSEL) 

ÖNCEKİ HABER

Kocaeli'de çocuklarla etkili iletişim semineri

SONRAKİ HABER

Afrin operasyonunda 43. gün

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...