03 Mart 2018 07:54

İzmir Dayanışma Akademisi 'OHAL'de Kadınlar'ı konuştu

İzmir Dayanışma Akademisi’nin 14. buluşmasında akademisyenlerin yerini ihraç edilen kamu emekçisi ve işten atılan işçi kadınlar aldı.

Paylaş

İzmir Dayanışma Akademisi OHAL'de Kadınlar başlığı ile 14.buluşmalarını gerçekleştirdi.

14.Buluşmasını Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi'nde gerçekleştiren İzmir Dayanışma Akademisi OHAL sürecinde kadınların yaşadıkları sorunları dile getirdi. Modaratörlüğünü Eylem Yıldızer'in gerçekleştirdiği etkinliği, Eğitim Sen 3 Nolu Şube ve SES İzmir Şubesi düzenlerken, konuşmacılar ise OHAL sürecinde ihraç edilen, Sibel Çelik, Seval Gündüz, SES Üyesi Güneş Tercan, BES Üyesi Maile Ariç ile iş yerinde sendikanın afişini astığı gerekçesiyle geçtiğimiz günlerde gözaltına alınan SES Şube Yöneticisi Başak Edge Gürkan oldu.

SES İzmir Şube Yöneticisi Başak Edge Gürkan, OHAL sürecinde kadınların yaşadıkları sorunları dile getirerek özellikle AKP'nin seçildiği günden bu yana kadınların yaşamını gericileştirmek üzerine çalıştığını vurguladı. Sokakta gezmesine, kaç çocuk doğuracağına karışarak buna göre yasalarını belirlediğini belirten Gürkan, "Kadınlar gerici bir hayat sınırı çizmeye çalışıyor. OHAL'le belki 10 yılda yapacaklarını bir buçuk yıla sığdırdı, çünkü sokak muhalefeti OHAL sebebiyle de geri noktada." dedi.

'BİZLER MÜCADELEDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ'

Sağlık emekçilerin iş yerindeki yaşadıkları sıkıntılara değinen Gürkan, "Bugün İzmir'in büyük hastanelerinden birinde hemşireler ile sohbet ediyorduk, korkunç zorlu koşullarda çalışıyorlar. Dilekçe vereceğiz ama OHAL'in kalkmasını bekliyoruz, OHAL bitmeden hiçbir şey yapamayız diyorlar" diye ifade etti. Mücadelenin önemini dile getiren Gürkan, "Bizler mücadeleden vazgeçmeyeceğiz, belki bu kadar gerilemiş sokak muhalefetini canlandırmak için yeni yöntemler denemeliyiz" şeklinde konuştu.

BES İzmir Şube Yöneticisi iken ihraç edilen Maile Ariç, "önce açığa alındım, sonra ihraç edildim. İhraç edileceğimizi biliyorduk. Çünkü iş yerlerimizde grevler örgütledik, iktidara göre rahat durmadık, onlar da bizi açlıkla terbiye edeceklerini sandılar" dedi.
Orman Muhafaza Memuru olarak görev yaparken ihraç edilen Sibel Çelik de ihraç sürecini anlatarak, "kadın bir orman muhafaza memuru olarak hem kurumdaki personeller tarafından hem de çalıştığım yerlerdeki köylüler tarafından hep yadırgandım. 6 Ocak'ta KHK yayınlandığında ismim yoktu ama Ege Üniversitesi'nden birçok hocamız ihraç edilmişti. Aynı zamanda Ege Üniversitesi'nde okuyorum ve hocalarımız için neler yapabiliriz diye düşünürken, sınıf arkadaşım arayarak ihraç olduğumu öğrendim" dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden açtığı kadro davası gerekçesiyle işten çıkarıldığını belirten, Seval Gündüz, "110 gündür Konak'ta direniyoruz arkadaşlarımla birlikte umarım mücadele kazanacak biz kazanacağız" diye ifade etti.

Güneş Tercan ise Tepecik Hastanesi'nde hemşire olarak görev yapmaktayken ihraç edildiğini söyleyerek, : "İhraç edildiğimiz öğrendiğimde önce büyük bir öfke duydum bir taraftan  da bu sistemle bağlarım zayıfladığı için garip bir rahatlama gelmişti" dedi. Kadın sorununa da değinen Tercan, "İhraçlar için de özellikle kollektif bir mücadelenin, dayanışmanın iyi olacağını düşünüyorum" dedi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

AVM inşaatından dolayı lisenin yanında uçurum oldu

SONRAKİ HABER

Durdurulup aranan kamyonette yavru aslan çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...