03 Mart 2018 07:20

Mahkemeden Mutlu ve Çapkın kararı: 'FETÖ'ye seyirci kaldılar

'FETÖ' davasında ceza alan Eski İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ile Eski İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın'ın gerekçeli kararları açıklandı.

Paylaş

‘FETÖ'nün Mülkiye Yapılanması’ adıyla açılan davada Eski İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ile Eski İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın'ın da aralarında bulunduğu 8 sanığı çeşitli hapis cezalarına çarptıran mahkeme heyeti, gerekçeli kararını açıkladı. Mutlu ve Çapkın'ın Gülen cemaatinin illegal tüm eylemlerine ve işlemlerine seyirci kaldığını belirtti. 

İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından hazırlanan 200 sayfalık gerekçeli kararda davada yargılanan her sanık hakkında ayrı ayrı değerlendirmelerde bulunuldu. 

‘BİLİNÇLİ ŞEKİLDE YARDIMDA BULUNDUĞU’

3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılan Hüseyin Avni Mutlu'ya dair gerekçeli kararda, “Sonuç olarak sanığın görev yaptığı İstanbul Valiliği sırasında  gerçekleşen söz konusu örgütün illegal tüm eylemlerine ve işlemlerine seyirci kaldığı, bu eylemleri yapan örgüt mensuplarının görevden alınması  hususunda gerekli duyarlılığı göstermediği , kendisine itimat ederek İstanbul Valiliği görevine kadar getiren ilgili kişi ve kurumları bu konuda  zamanında uyarmadığı ve bu surette örgütün devlet içerisindeki tehlikeli, hakkı ve hukuku pervasızca çiğneyen ve paralel devlet oluşturmaya yönelik yapısını bilmesine karşın harekete geçmeyerek bilinçli şekilde yardımda bulunduğu kanaatine varılmıştır" ifadeleri yer aldı.

‘ÖNLEYİCİ TEDBİR ALMADIĞI ANLAŞILMIŞTIR’

Gerekçeli kararda, 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırılan Hüseyin Çapkın için de benzer ifadeler ye aldı: “Sonuç olarak sanığın görev yaptığı İstanbul Emniyet Müdürlüğü sırasında gerçekleşen söz konusu örgütün illegal tüm eylemlerine ve işlemlerine seyirci kaldığı, bu eylemleri yapan örgüt mensuplarının görevden alınması, durdurulması hususunda  gerekli duyarlılığı göstermediği , kendisine itimat ederek İstanbul Emniyet Müdürlüğü görevine kadar getiren ilgili kişi ve kurumları bu konuda zamanında uyarmadığı ve bu surette örgütün devlet içerisindeki tehlikeli , hakkı ve hukuku pervasızca çiğneyen ve paralel devlet oluşturmaya yönelik yapısını bilmesine karşın harekete geçmeyerek bilinçli şekilde yardımda bulunduğu kanaatine varılmıştır" denildi.  

DAVA 10 ŞUBAT'TA KARARA BAĞLANMIŞTI

İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi 10 Şubat'ta 14 sanıklı davayı karara bağlamıştı. “Örgüt  içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme" suçundan eski  İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'yu 3 yıl 1 ay 15 gün, eski İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın'ın da  2 yıl 1 ay hapis cezasıyla cezalandırılmasına karar veren mahkeme heyeti, Hüseyin Avni Mutlu'nun tahliyesine karar vermiş, Hüseyin Çapkın'ın da yurt dışına çıkışını yasaklamıştı. 6 sanığın tüm suçlardan beraatine karar veren mahkeme heyeti, 6 sanığı da çeşitli hapis cezalarına çarptırmıştı. (İstanbul/DHA)

 

ÖNCEKİ HABER

MİT, 10 Ekim Katliamı'ndan 2 ay önce Emniyet’i uyarmış

SONRAKİ HABER

Ekmek ve Gül Mart sayısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...