03 Mart 2018 05:32

Bek: Savcılık soruşturmayarak işkenceye müsamaha gösteriyor

Adana işkence edildiği iddia edilen Özcan Yıldız’ın avukatı Tugay Bek, soruşturmanın başlatılmamasıyla ilgili 'işkenceye müsamaha gösteriliyor' dedi.

Paylaş

İstanbul'da 8 Şubat'a "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla gözaltına alındıktan sonra getirildiği Adana Emniyet Müdürlüğü TEM Şubesi’nde işkence edildiği iddia edilen Özcan Yıldız, 20 Şubat'ta çıkarıldığı mahkemece aynı suçlamayla tutuklanmıştı. Emniyet’teki polisler hakkında Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunan avukat Tugay Bek, işkence iddialarıyla ilgili hala herhangi bir soruşturmanın açılmadığını belirtti. 
 
Çatışma sürecinin karakol, emniyet müdürlükleri ve cezaevlerinde işkencenin hortlamasına neden olduğunu kaydeden Bek, bunun son örneğinin ise Adana TEM Şubesi'nde işkenceye maruz kalan müvekkili Yıldız olduğunu söyledi.

YAŞANANLARI ANLATTI

Müvekkili Yıldız'ın avukat görüşü sonrası işkenceye maruz kaldığını ifade eden Bek, Yıldız'ın "3 kişi, beni avukat görüşme odasına benzeyen bir odaya aldı. Yüzleri açıktı. Bu kişiler 35 ila 45 yaşlarında, ikisi uzun boylu idi. Kafamı kapıya vurdular. Tekme ve yumruklarla bana vurdular. Beni ölümle tehdit ettiler. Beni çırılçıplak soydular. Makatıma cisim sokmakla tehdit etti. Bana, 'Konuş, üzerinde aleyhte beyanlar var. Biz biliyoruz zaten. Hiç belli olmaz bir sabuna basar ayağın kayar. Seni keşif bahanesiyle boş bir alana götürüp, kaçtı diye öldürürüz' diyerek tehdit ettiler. Küfür ve hakaret ettiler. Bunlar Adli Tıp Kurumu’nda da hazır bulunuyorlardı. 'Bir şey oldu mu? Bir şey dedin mi? Bir şey dediysen bak biz buradayız' dediler. Korktuğum ve tekrardan bana işkence yaparlar diye doktora bunları anlatmadım. İşkence izlerini ancak 2 gün sonra doktora gösterdim" şeklinde yaşadıklarını anlattığını aktardı. 

‘SAVCILIKTAN EN UFAK ADIM ATILMIŞ DEĞİL’

Müvekkili gözaltındayken suç duyurusunda bulunduğunu vurgulayan Bek, işkencenin ağır bir suç olduğunun altını çizdi. Bek, "İşkence Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) ve bizim kanunlarda suç olarak kabul edilmektedir. Müvekkil 10 gündür cezaevinde. Cumhuriyet Savcısı, Yıldız'ın ifadesini alıp, işkence olayına ilişkin kapsamlı bir şekilde kendisine sorabilirdi. Bu konuda polislerin ifadesini alabilirdi. Emniyet’in iç kamera görüntülerine el koyabilirdi. Ancak edindiğimiz kadarıyla buna yönelik en ufak bir adım atmış değil" diye konuştu.

'İŞKENCE İTİRAFÇILIĞA ZORLAMANIN ARACI’

Savcının adım atmamasının “işkenceye müsamaha gösterildiği” anlamına geldiğini dile getiren Bek, bunun da işkenceciler hakkında bir işlem yapılmayacağı ve cezasız kalacağını gösterdiğini kaydetti. Müvekkilinin işkence ile bazı beyanları kabul etmeye zorlandığını ifade eden Bek, şöyle dedi: "İşkence aynı zamanda gözaltında bulunan şüphelileri itirafçılığa zorlamanın bir aracı olarak da kullanıldığı açık. Kendisi hakkında bu tür suçlamaları kabul etmek zorunda kalan kişiler, elbette polisin işaret ettiği başkaca kişilere yönelik suçlamaları da kabul etmek durumda kalacaktır." b

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır'da üç ilçedeki sokağa çıkma yasağı kaldırıldı

SONRAKİ HABER

Hülya Koçyiğit'ten Ayşen Gruda'ya yanıt

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...