03 Mart 2018 02:08

Burdur halkı fabrikasına sahip çıkıyor

Burdur'da Şeker-İş’in özelleştirmeye karşı başlattığı imza kampanyasına destek yoğun. Halk 'Burdur’u Burdur yapan, şeker fabrikasıdır' diyor.

Paylaş

Mahir DOĞAN
Antalya

AKP Hükümetinin özelleştirme kapsamına aldığı 14 şeker fabrikasından biri de Burdur’da. Şeker-İş Sendikası üyesi işçiler kent merkezi, ilçe ve bazı köylerde kurdukları standlarla halkı konu hakkında bilgilendiriyor, fabrikanın neden bir ihtiyaç olduğunu anlatıp, özelleştirmeye karşı imzalarını ve desteklerini istiyor. Öğrencisinden öğretmenine, esnafından çitçisine özelleştirmeye karşı olan Burdurlular “Çiftçisiyle, işçisiyle, halkıyla karşı durup tepki göstermek gerekiyor” çağrısı yaptı. 

Evrensel'e konuşan Şeker-İş Burdur Şube Başkanı Mustafa Onay, “Neredeyse Cumhuriyetle yaşıt olan bu fabrikaların şeker lobilerinin hazırladığı raporlarla satılmak istenmesi bizi şaşırtıyor. Burdur şeker fabrikası 182 köye hitap eden, 5040 üreticiyle,  100 bin 500 dekar alanda pancar yetiştirip, bu pancarla 630 bin ton şeker ve 650 ton küspe üretmiş, bu üretim karşısında Burdur ekonomisine 180 binle, 250 bin liralık katkı sağlamıştır. Ben böyle bir fabrikanın özelleştirmesini anlayamıyorum. Biz Şeker-İş Sendikası olarak Burdur’da bulunan işçilerimiz, çiftçilerimiz, paydaşlarımız ve esnafımızla bu güne kadar ve bundan sonrada satışın karşısında duracağız” dedi. 

Evrensel aracılığıyla halka seslenen Onay, devam etti: “Esas temel sorunlardan bir tanesi de nişasta bazlı tatlandırıcı şekerlerdir. Halkın bu konuda aydınlatılması için biz elimizden gelen çalışmaları yürüteceğiz. Nişasta bazlı tatlandırıcılar için ABD, yüzde 7 kota uygularken, Türkiye de kota yüzde 10. Bu kota ihtiyaç halinde Bakanlar kurulu kararı ile yüzde 50 artırılabiliyor. Geçen yıllarda bu kota yüzde 50 artırılmıştı” diyerek konunun bu boyutuyla da düşünülmesini istedi. 

EMEP’TEN ZİYARET

EMEP Antalya İl Başkanı Sadık Türk ve Yönetim Kurul Üyesi Hasan Alkan imza standını ziyaret ederek işçilerle ve sendika temsilcileriyle görüştü. Burada işçilere seslenen Türk, “Şeker işçileri ve sendikaları işlerini ve ekmeklerini savunuyorlar. Bir taraftan milli ve yerli propagandası yapan AKP iktidarı, diğer yandan tamamen yerli ve milli olan bir işletmeyi, şeker fabrikalarını satışa çıkartıyor. Bu satış bize Telekom’u, Et Balık Kurumu ve daha nice yerli fabrikaların nasıl yok pahasına satılarak sermayeye peşkeş çekildiğini hatırlatıyor. EMEP olarak işçilerin her türlü mücadelesinde, onların yanındayız ve fabrikaların satılmaması için tüm gücümüzle bu mücadeleye destek olacağız” dedi.  

FABRİKA SATILIRSA KÜSPEYİ NEREDEN ALACAĞIM

Burdur halkı da şeker fabrikasının satılmak istenmesine karşı çıkıyor ve imza vererek işçilere destek oluyor. 

İmza atanlardan Nilgün Üstün, “Bu fabrika satılmasın, niye yıllarca duran fabrika satılmasın. Burdur’umuzda gençler işsiz kalacaklar. Bu fabrika satılırsa 10 kişilik işi 5 kişiye yaptırırlar. Bu da insanlar işsiz kalacak demektir” dedi. 

Mustafa Caş Burdur’da, İktisat Fakültesinde okuyor. “Devletin elinde olursa, yetki devlette olursa daha iyi olur. Ben özelleştirmeye genel olarak karşıyım. Buralar cumhuriyet değeridir” diyen Caş, fabrikanın satılmamasını istedi. 

Cevahir Karavelioğulları ise eğitimci: “Ben imza attım, çünkü Burdur için çok değerli bir fabrika. Burdur’da zaten çok fabrika yok. Hem şehre istihdam sağlıyor, hem de Burdur ekonomisine katkı sağlıyor. Burası tamamen yerli ve milli bir fabrika. Ben satılmasına karşıyım.”

25 senedir şeker fabrikaları tarım aletlerinde çalışan Sezginer Altuntaş “Bu fabrikalar kapatılmasın. Çiftçilerimiz ve işçilerimiz işsiz kalmasın” dedi. 

Aileden çiftçi olduğunu dile getiren Osman Oflaz “Burdur şeker fabrikası satılmasın. Ben fabrikadan küspe alıp, hayvancılık yapıyorum. Burası satıldıktan sonra ben küspeyi nerden alacağım. Daha önce Burdur’da süt fabrikası, Et Balık Kurumu satıldı, ne oldu kapandı. Burayı da kapatacaklar” diye konuştu. 

İsmail Coşkun ise şunları söyledi: “Ben İğdir köyünde besicilik yapıyorum. Yemi, samanı buradan alıyoruz. Burası satılırsa ben bir şey kazanmam kaybederim. Ben bunu biliyorum, bunu söylüyorum. Bu fabrika satılmasın.”

Eşinin şeker fabrikasından emekli olduğunu anlatan Servet Köroğlu, “Kaç gündür Burdur’da bunu konuşuyoruz. Bu fabrika Burdur’u Burdur yapan bir yer. Bu fabrikalar satılırsa biz çok üzülürüz. Topyekün çiftçisiyle, işçisiyle, halkıyla karşı durup tepki göstermek gerekiyor” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Özgür ve özgün çalışmalarda yer almak istiyoruz

SONRAKİ HABER

İşi bilmediği biliniyor ama o işten sorumlu tutuluyor!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...