18 Ağustos 2012 10:24

Bayramı direnişle karşılıyorlar

Yüz günü aşkın süredir fabrika önünde bekleyen 126 MICHA Galvaniz işçisi bayrama da direniş çadırında giriyor. İlk sendikal deneyim ve direnişi yaşayan işçilerse umutlu ve kararlı.İşçiler espriyle karışık “Bayram gelmiş neyimize” deseler de, asıl bayramı sendikalı olarak işe başladıklarında kutlay

Bayramı direnişle karşılıyorlar
Paylaş
Turan Kara

İşçiler espriyle karışık “Bayram gelmiş neyimize” deseler de, asıl bayramı sendikalı olarak işe başladıklarında kutlayacaklarını söylüyorlar. Ramazan ayı boyunca ‘birlik’, ‘beraberlik’, ‘yardımlaşma’ sözleriyle yardım dağıtan ama bir defa bile kendilerine uğramayı aklından geçirmeyenleri eleştiren işçiler, “Bunlar uğramadılar, onların gerçek yüzünü biliyoruz. Ama diğer sendikalardan da destek göremiyoruz, birlik ve dayanışma daha fazla olmalı” diyorlar.

ÇOCUKLAR BAYRAMLIK BEKLİYOR

Direnişçi işçilerden Ercan Koç’un iki çocuğu var. Üç yıl Micha’da çalışmış. “Bir düzenimiz vardı bozuldu, ailem keşke girmeseydin diyor ama ben haklı olduğumuza inanıyorum” diyor. Verilen sözlerin yerine getirilmediğini belirten Koç, “Bayram geliyor ama bize gelmiyor, adeta ekmeksiz kaldık, zora düştük. Çocuklar bayramlık bekliyorlar, onlar için bile bir şey yapamadık” diyor. Sadece yasal haklarını kullandıkları için zor duruma düşürüldüklerini ifade eden Koç, 6 liraya şeker almakta bile zorlandığını söylüyor.

Direniş süresince işsizlik maaşı ve sendikanın desteğiyle ayakta kalmaya çalıştıklarını belirten direnişçi işçilerden İsmail Oymak, “Bizde bir bayram havası yok. Her yerde Ramazanı kutladıklarını, yardımlaşma, dayanışma sözleriyle yardım dağıttıklarını duyuyoruz. Ramazan bir türlü bizim buraya kadar gelemedi. Bizler inat ve kararlılıkla burada beklemeye devam edecek ve hakkımızı savunacağız” diyor. Dört aylık bir bebeği bulunan Fethi Atıcı ise şunları söyledi: “Bütün bu sıkıntıları çekmeden yasalardan gelen hakkımızla sendikalı olarak çalışabilmeliydik. Sadece ben değil, benimle beraber ailem de etkilendi, arkadaşlarım için de aynısı geçerli. Bir an önce haklarımızla beraber işimize geri dönmeyi bekliyoruz, bize o zaman bayram olacak.” (İzmir/EVRENSEL)


BÜROKRASİ İŞÇİYİ MAĞDUR EDİYOR

Ali Ekber Tali (Türk Metal İzmir 2 No’lu Şube Yönetim Kurulu Üyesi): Buradaki sorunun çözülerek bayrama girilmesi en büyük dileğimizdi. Bizler işverenin tutumuna göre tavır belirleyeceğiz. Henüz yetki gelmemesi de bizim elimizi zayıflatıyor. Burada çoğunluğu aldık fakat bakanlığın onaylamasını bekliyoruz. Bu gibi bürokratik işlerden dolayı da mağduriyet yaşıyoruz, kimse bir açıklama yapmıyor. Hatta TİS yaklaşmasına rağmen hâlâ yetki bekliyoruz. On binlerce işçiyi bekletiyor ve mağdur ediyorlar. Burada birlik ve beraberlik içinde, dayanışma içinde, kararlılıkla mücadelemizi sürdürüyoruz. Yetki belgesinin gelmesini ve diğer bürokratik işlerin çalışma bakanlığı tarafından bir an önce bitirilmesini, mağduriyetimizin ortadan kaldırılmasını istiyoruz. Burada ve diğer direnişlerde kazanımlarla kutladığımız bayramlar diliyoruz.


Emre Caka / Ercüment Akdeniz TEKSİM’de TEKSİF Sendikasına üye oldukları için işten atılan işçiler, bayramı çadırda karşılıyor. TEKSİF Sendikasında örgütlenme çalışmalarını sürdürürken, iş yüklerinin yüzde 50 artırılmasına karşı çıktıkları için işten atılan Teksim işçilerinin direnişi 12. gününü geride bırakırken, bayramı da çadırda geçirecekler. Bayrama direniş çadırında girmeleri işçilerde biraz burukluk yaratsa da, bayram sonrasında yürütecekleri mücadele ile işlerine geri döneceklerine inanıyorlar.

Direnişçi işçilerden Salih Yıldırım, “Bu bayram bizim için çok anlamlı ve zor geçecek. Ben ve eşim durumun farkındayız. Bu yüzden bayramda yapabileceklerimizi ve alabileceklerimizi biliyoruz. Maalesef çocuklara bunu anlatmak zor, aslında bu durumu çocuklara aktarmak bile insanın canını sıkıyor” diye konuştu.

Çocuklarının bayramda yeni kıyafetler, yeni oyuncaklar almalarını istediğini aktaran Yıldırım, bu bayramda bunları yapamayacaklarını ama çocuklarına iyi bir gelecek sunmak için mücadele ettiğini kaydetti.

ÇOCUKLARA KIYAFET ALAMAYACAĞIZ

“Bu onurlu direnişimizi, haklı mücadelemizi bayramda dahi çadır alanında arkadaşlarımızla birlikte geçirmekten çok mutluyuz” diyen Yıldırım, işçileri kendilerine destek vermeye çağırdı. Yıldırım’ın eşi Candan Yıldırım ise, eşinin ve işten atılan tüm işçilerin yanlarında olduğunu söylüyor. Candan Yıldırım “Bu süreç herkesin başına gelebilirdi, önemli olan haksızlıklara karşı dik durabilmektir. Patron haksız bir şekilde 36 kişiyi işten attı ve bayram yaklaşıyor heyecanına kapılıp bu haksızlığa karşı durmadan üzerinden geçseydik kendi onurumuzu zedelemiş olacaktık” dedi. Yıldırım, “Faturalar birikiyor, borçlar artıyor aynı zaman da bayram da kapıda. Bu bayrama ilk defa çocuklarımıza yeni kıyafetler alamadan gireceğiz. Bizden hediye bekliyorlar ama alamayacağız. Bizleri bu duruma düşürenler utanmalıdır. Taleplerimiz yerine getirilene kadar direnişe devam edeceğiz” diye konuştu. Öte yandan işten atılan ve şu an Teksim’de çalışmaya devam eden işçiler pazar günü Taksim’de bayramlaşacaklar. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İstanbul’un halini düşünmek bile istemiyorum

SONRAKİ HABER

Antakya’da hastaneler El Kaideli doldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa