02 Mart 2018 16:18

‘Garzan’dan çıkarılan cenazeler ailelere teslim edilmeli’

ÖHP İstanbul Eşsözcücü Serhat Çakmak, Garzan Mezarlığı’ndan çıkartılan 267 cenazeden sadece 2'sinin ailelere teslim edildiğini söyledi.

Paylaş

Bitlis’in Tatvan ilçesine bağlı Yukarı Ölek (Oleka Jor) köyünde bulunan Garzan Mezarlığı’ndan çıkarılarak İstanbul Adli Tıp Kurumu’na götürülen 267 cenazeden sadece 2’si ailelerine teslim edildi. Cenazesi mezarlıktan çıkarılarak İstanbul Adli Tıp Kurumu’na götürülen Dilan Bingöl’e ait cenaze 61 gün sonra ailesi tarafından alınarak memleketi Bitlis’in Tatvan ilçesinde defnedilirken, aynı gün içinde Celal Övmen’in de cenazesi ailesi tarafından alınarak toprağa verildi. 

 Mezopotamya Ajansı’ndan Sadiye Eser’e konuşan Özgürlükçü Hukukçular Platformu (ÖHP) İstanbul Eş Sözcüsü Serhat Çakmak, cenazelerin kimlik tespitleri için 72 gündür herhangi bir gelişme olmadığını kaydederek, gerekli hukuk mekanizmalarına başvurular yapmaya devam edeceklerini söyledi.

‘YETKİ ALANIMIZ KİMLİK TESPİTİ’

 Kimlik tespitini her ne kadar Adli Tıp Kurumu (ATK) yapsa bile tüm tasarruf yetkisinin Bitlis Cumhuriyet Başsavcılığında olduğunu belirten Çakmak, şunları söyledi: “Biz milletvekilleriyle birlikte bundan bir ay önce Adli Tıp Başkanıyla bir görüşme gerçekleştirdik. Bu görüşmede, ‘Bizim yetki alanımız sadece cenazelerin tespitidir’ dediler. 260’ın üzerinde cenazenin olduğunu doğruladılar. Cenazelerin kendilerine ne şekilde geldiğini belirtiler. Her bir mezarlıktan çıkan kemikleri bir torbaya koyduklarını ve bunu yaparken de bir torbada birden fazla insana ait kemik parçasının bulunup bulunamayacağının tespitini yapacaklarmış. Ayrıca kimlikleri, işlemlerini toplu olarak bitirdikten sonra Bitlis Cumhuriyet Başsavcılığına bildireceklerini ve cenazeleri teslim edeceklerini söylediler. Bu nedenle biraz uzun sürecek dediler.” 

Kimlik tespiti yapılan cenazelerin akıbetini sorduklarını dile getiren Çakmak, “Onun da tasarruf yetkisi Bitlis Cumhuriyet Başsavcılığında olduğunu söylediler. İstanbul’daki ATK’yle görüştüğümüzde, yetkililer bize ‘Savcılık ne zaman isterse o zaman cenazeleri göndeririz’ dedi. Şimdi buradan anladığımız bir bürokrasi kargaşalığından kaynaklanan uzun sürecek bir işlem var” diye belirtti.

‘CENAZELER AİLELERE TESLİM EDİLMELİ’

Endişelerinin cenazelerin kimsesizler mezarlığına defin edilmesi olduğunu dile getiren Çakmak, “Bizim için önemli olan bu cenazelerin ailelere teslimidir. Eğer ailelere teslim edilmeyip de kimsesizlikler mezarlıklarına defin edilirse, biz bununla ilgili yeniden suç duyurusunda bulunacağız. Ulusal ve uluslararası tüm hukuk mekanizmalarını işletecek başvurular yapacağız” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Hakkari'de tüm eylem ve etkinlikler bir ay yasaklandı

SONRAKİ HABER

Maltepeliler ilkbaharı sanatla karşılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...