02 Mart 2018 15:15

İstismar davasında bütün sanıklar tahliye edildi

Diyarbakır'daki zihinsel engelli kız çocuğuna 2 yıl boyunca istismar davasında tutuklanan tüm sanıklar tahliye edildi.

Paylaş

Diyarbakır Kulp ilçesinde başka bir olayla ilgili ifadesi alınan zihinsel engelli kız çocuğu F.B. (14), 2 yıl boyunca esnaf ve kamu görevlilerinin de aralarında bulunduğu 92 kişinin kendisine cinsel istismarda bulunduğunu söyledi. 92 kişiden 22 kişinin yargıladığı davada tutuklanan sanıklarının hepsi tahliye edildi.

DHA’dan Felat Bozarslan’ın haberine göre; bir kişinin yaklaşık 200, bir kişinin 100 kez cinsel istismarına maruz kaldığını belirten F.B., isim ve adreslerini de söylediği şüphelilerin, 92 kişinin 2 yılda en az 653 kez kendisine istismarda bulunduğunu anlattı. Olayla ilgili soruşturma başlatılırken, şüphelilerin mağduru aradığı cep telefonunun kayıtları incelendi. İncelemede, mağdurun isim ve adreslerini verdiği şüphelilerden 22’si tespit edilerek, tutuklandı. Hazırlanan 3 iddianamede, tutuklu şüpheliler hakkında, ‘çocuğun cinsel istismarı’ ve ‘cinsel amaçla çocuğu hürriyetinden yoksun kılma’ suçlarından 9’ar yıldan 43’er yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Diyarbakır’da 2 mahkemede açılan 2 ayrı davada yargılamaları devam eden 22 sanığın tümü tahliye edilirken, 70 kişiye ilişkin soruşturmanın devam ettiği öğrenildi.

SAVCI: MAĞDURUN RIZASI GEÇERLİ OLAMAZ

Soruşturma sonucunda, mağduru telefonla aradıkları tespit edilen 10 kişi hakkında 25 Ekim 2016, 11 kişi hakkında 26 Nisan 2017 ve 1 kişi hakkında ise 22 Eylül 2017 tarihinde, ‘Çocuğun cinsel istismarı’ ve ‘Cinsel amaçla kişiyi alıkoyma’ suçlarından 9’ar yıldan 43’er yıla kadar değişen oranlarda hapis istemiyle 3 ayrı iddianame hazırlandı. Mağdurun babasının 13 Haziran 2014 tarihinde öldüğü, bu nedenle istediği zaman evden çıkmaya başladığı belirtilen iddianamede, bunu fırsat bilen şüphelilerin istismarda bulundukları kaydedildi. Bazı şüphelilerin kıza rızasıyla cinsel istismarda bulunduğu belirtilen iddianamede, 14 yaşındaki mağdurun rızasının geçerli olmadığı ifade edildi.

İlk iddianamenin kabulünün ardından 10 tutuklu sanığın yargılanmasına 17 Ocak 2017 tarihinde Diyarbakır 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlandı. Mahkeme, 28 Mart 2017’deki duruşmada 11 sanığın, 21 Eylül 2017 günkü duruşmada ise diğer 10 sanığın serbest bırakılmasına karar verdi. Sanıkların serbest bırakılmasına itiraz eden Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı avukatı Remzi Atalay, toplanmamış deliller olduğunu belirterek, “Mağdur baskı nedeniyle sürekli ifade değiştiriyor. Bunu anlamak için müneccim olmaya gerek yok. Sanıklar tutuklu yargılansın” dedi.

‘TEHDİT EDİLDİĞİM İÇİN ŞİKÂYETTEN VAZGEÇTİM’

Yargılama sırasında şikâyetten vazgeçtiğine dair dilekçe gönderen mağdurun, 25 Eylül günü yeniden ifadesi alındı. İlk ifadelerinin doğru olduğunu söyleyen mağdur, “Sanıkların ailesi tehdit ettikleri için şikâyetten vazgeçtim. Anlattığım tüm olaylar doğrudur. Sanıklar tarafından çok kez tecavüze uğradım. Baskı altında şikâyetçi olmadığıma dair dilekçe gönderdim. Tüm sanıklardan şikâyetçiyim. Üzerimizde yoğun baskı var. Annemi dövüp para teklif ettiler. Baskı ve dayak yüzünden şikâyetten vazgeçtik” diye konuştu.

DAVALARDA TUTUKLU SANIK KALMADI

F.B.’nin cinsel istismara uğramasına ilişkin sanık N.Y.’nin tutuklu yargılamasına da 22 Kasım 2017 tarihinde 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlandı. Savcılık talebi ile kapalı yargılama yapan mahkeme, sanık N.Y.’nin tahliyesine karar verdi. N.Y.’nin de tahliye edilmesi üzerine 2 mahkemedeki davalarda tutuklu sanık kalmadı. İki mahkemede yapılan duruşmalar ertelendi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Şekerde özelleştirme yüz binlerce işçi ailesini etkileyecek

SONRAKİ HABER

Bağlar'da 44 taşeron güvenlik görevlisi işten çıkarılacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...