02 Mart 2018 05:30

Cezaevleri için ‘Askıda Kitap’ kampanyası

Diyarbakır’da Lilav Kitapevi, cezaevlerindeki tutuklularla dayanışma amaçlı kısa bir süre önce “Askıda Kitap” kampanyası başlattı.

Paylaş

Lilav Kitapevi, cezaevlerindeki tutuklularla dayanışma amaçlı “Askıda Kitap”  kampanyası başlattı. “İnsanlar cezaevlerinde açlık grevlerine girerek aç kalabiliyorlar ama kitapsız kalamıyorlar” diyen Kitapevi çalışanı Evin Erzi, herkesi kampanyaya destek vermeye davet etti.

Diyarbakır’da faaliyet gösteren Lilav Kitapevi, cezaevlerindeki tutuklularla dayanışma amaçlı kısa bir süre önce “Askıda Kitap” kampanyası başlattı. Okuyucular, kitap ihtiyacı duyulan cezaevlerindeki tutuklular için kitap satın alınarak ya da kitap bağışında bulunarak kampanyaya destek verilebiliyor.
 
Kampanyaya olan ilgiyi arttırmak için yüzde 50’ye varan kitap indirimleri uygulayan kitapevi, cezaevleriyle dayanışmak isteyen kitapseverleri bekliyor. Alınan ya da bağışlanan kitaplar, kitapevi tarafından PTT aracılığıyla kitap ihtiyacı bulunan cezaevlerine gönderiliyor.

‘DAYANIŞMA BÜYÜTÜLMELİ’

Kitapevi çalışanlarından Evin Erzi, mevcut durumlarını bildikleri cezaevlerinde kalan tutukluların ciddi anlamda kitaba ihtiyaç duyduğunu belirtti. Bu ihtiyacı kolektif biçimde karşılamak için ise böylesi bir kampanya düzenleme kararı aldıklarını dile getiren Erzi, “Nasıl ki askıda ekmek, askıda giysi gibi kampanyalar var, askıda kitap kampanyası olmasını da istedik. Giysi ve elbise temel ihtiyaçlar. Kitaplar da cezaevlerinde bulunan tutsaklar için öyle. En çok ihtiyacı olanlar cezaevleri. Hem bu ihtiyacı karşılamak hem de yeni açılan cezaevlerine kütüphane oluşturabilmek için böylesi bir kampanya başlattık” diye konuştu. 
 
Erzi, okuyucuların da kitapevlerinde bulunan yaklaşık 30 bin civarında farklı kitap ile bu kampanyaya destek verebileceklerini söyledi.
 
Başlattıkları kampanyanın şimdilik istenilen düzeyde olmadığını belirten Erzi, dayanışmanın daha da büyütülmesini gerektiğini vurguladı. Erzi, yine bağışlanan kitaplar konusunda bir uyarıda da bulundu. Erzi, “Bize gelen bağış kitaplarının bazılarında yazıların altı çizilmiş oluyor. Bu durum cezaevi idareleri tarafından kabul edilmiyor ve kitaplar geri gönderiliyor. Bu anlamda kitap bağışı yapmak isteyenler bu duruma dikkat ederlerse iyi olur” dedi.

ENGELLEMELER KİTAP GÖNDERMEMİZE ENGEL DEĞİL’

Cezaevlerinde bulunan tutukluların kitap gönderimi konusunda çoğu kez kendileriyle iletişime geçtiğini kaydeden Erzi, yine sosyal medya ya da haberlerden takip ederek hangi cezaevlerinde ihtiyaç olduğunu tespit edip, kitaplar yolladıklarını belirtti. Erzi, ancak kitapların ücretsiz gönderilmesi nedeniyle bazı cezaevlerince kitapların kabul edilmediğini de söyledi. 
 
Erzi, “Birçok cezaevi ödemesiz olan gönderileri kabul etmemeye başladı. Gönderiyi yaptığın zaman bağış olsa bile kabul etmiyorlar. Gönderilerden bir ücret talep edip, bunun da tutukludan kesilmesi isteniyor. Böyle kararlar olduğunu bize yazıyla iletiyorlar. Bazı cezaevleri bu uygulamayı bize sıklıkla yapmakta. Gönderdiğimiz kitaplar bizlere geri iade edilmekte. Bizler de elimizden geldiğince kitaplarımızı ulaştırmaya çalışıyoruz. Çoğu kitaplarımız şimdiye kadar yerine ulaştı. Ancak bu engellemeler bizim kitap göndermememize engel değil” dedi.

‘AÇ KALABİLİRLER AMA KİTAPSIZ KALAMAZLAR’

Cezaevleriyle kitap dayanışmasının büyütülmesi çağrısında yineleyen Erzi, “Bu çalışmanın devamlı olması önemli. İnsanlar cezaevlerinde açlık grevlerine girerek aç kalabiliyorlar ama kitapsız kalamıyorlar. Zaten bizlere yemek değil, kitapsız bırakmayın diyorlar. Bizlerin de onları kitapsız bırakmamız lazım” diyerek herkesi kampanyaya katılmaya davet etti. (Diyarbakır/MA)
 

ÖNCEKİ HABER

Gazeteci Zozan Yaşar’ın İstanbul’daki evine polis baskını

SONRAKİ HABER

Kanal İstanbul ile ilgili rant projeleri ortaya çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...