02 Mart 2018 04:57

CHP'de tüzük taslağına itiraz 

CHP’de tüzük taslağında yer alan değişiklikler eleştirilere neden oldu. Akif Hamzaçebi, imzası alınmadan taslağın gönderilmesine sitem etti.

Paylaş

CHP’de taslak tüzüğün ortaya çıkmasıyla kulisler hareketlendi. Taslakta; önseçimi kısıtlayan madde eleştirisi ile parti üyeliğinde aktif- pasif ayrımının getirilmesi en çok eleştirilen düzenlemelerin başında geliyor. 2 ve 4 Mart tarihlerinde yapılacak toplantıların ardından yenilenmiş bir taslağın oluşturulması ve mevcut taslağın büyük ölçüde değiştirilmesi öngörülüyor. 

Cumhuriyet’ten İklim Öngel’in haberine göre, CHP’de tüzük taslağına ilk tepki Genel Sekreter Akif Hamzaçebi’den geldi. Hamzaçebi, PM üyelerine ve milletvekillerine 26 Şubat Pazartesi günü taslağın kendisinin imzası olmadan gönderilmesini eleştiren bir mesaj attı. Bu mesajla birlikte kulislerde taslak tüzüğe ilişkin “meşruiyet” sorunu olduğu tartışmaları yaşandı.

AKTİF - PASİF ELEŞTİRİSİ

Kulislerde en büyük hareketlilik ise taslağın içeriğindeki düzenlemelere yönelik. Taslakta üyelere “üye” ve “destekçi üye” ayrımının getirilmesi eleştiriliyor. Bunun uygulamada zorluk yaratacağı belirtiliyor ve destekçi üyenin seçme ve seçilme hakkından yararlanamayacak olması gibi sıkıntılara dikkat çekiliyor. Parti içi seçimlerde bu düzenlemenin suiistimal edilebileceği belirtiliyor. Bunun yanında hiç partiye uğramayan, aidat ödemeyen, hatta oy dahi vermeyen ancak kâğıt üzerinde üye görünenlerin partiden temizlenmesi veya üyeliklerinin askıya alınması gerektiği kaydediliyor.

'SEÇİM ÜZERİNE SEÇİM’

 En çok konuşulan maddelerden de “genel başkanın 5 MYK üyesi ve genel sekreteri belirlemesi ve geri kalan görevlere PM’nin seçeceği isimlerin gelmesi” oldu. Bu maddenin yürürlüğe ne zaman gireceği taslakta ortaya konmazken kısa süre içinde MYK’nin yenilenmesinin gündeme gelebileceği dile getirildi. Diğer bir görüşte ise MYK’nın değişmeyeceği, bu değişimin bir dahaki dönemde uygulanacağı kaydedildi. Aynı düzenlemeyle ilgili bir diğer eleştiri ise zaten seçimlerden geçerek PM’ye gelen isimlerin, kendi arasında yine bir seçim yapma zorunluluğunun getirilmesi oldu.

‘1 VEKİLE ATAMA’YA TEPKİ

Taslak tüzükte genel başkanın milletvekili adayı belirlerken kullandığı kontenjan hakkını genişleten “1 milletvekili olan iller” ifadesi de önseçimin kısıtlanırken atama yetkisinin artırılması olarak yorumlanıyor ve özellikle önseçimle gelen milletvekilleri tarafından eleştiriliyor. Maddenin en azından “3 milletvekili” olarak değiştirilmesi gerektiği söylendi.

BİRKAÇ YÖNTEM

Cumhurbaşkanı adayının belirlenirken seçenekler arasına konan “seçmen yoklaması” da tartışılan maddeler arasında. Halkoylamasının uygulamada yaratacağı zorluklara dikkat çekilirken, seçmen yoklaması seçeneğinin PM oylaması, üyelere sorulması yöntemler,iyle birlikte kullanılarak yapılabileceği dillendiriliyor.

GENEL MERKEZDE TOPLANTI

Taslak tüzüğü inceleyen milletvekili ve PM üyeleri, taslağı tartışmak ve görüş alışverişinde bulunmak için bugün Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında Genel Merkez’de toplanıyor. Kılıçdaroğlu aynı gündemle 4 Mart Pazar günü de il başkanlarıyla buluşacak. Tüzük maddelerinin masaya yatırılacağı toplantıda, görüşler yönünde tüzüğün büyük oranda değişmesi öngörülüyor. (HABER MERKEZİ)
 

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır'da 104 köy ve mezrada sokağa çıkma yasağı

SONRAKİ HABER

Gazeteci Zozan Yaşar’ın İstanbul’daki evine polis baskını

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...