02 Mart 2018 02:09

Erdoğan'dan yeni operasyon sinyali: 28 Şubat mantığı sürüyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, 28 Şubat darbe davasında 'sıranın sivil kanada geldiğini' söylemesi, yeni operasyon sinyali olarak değerlendirildi.

Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 28 Şubat davasında sıranın sivil kanada geldiğini belirterek, “Sendikalar, medya, iş dünyası. Bunlara hiç mi hiç dokunulmadı. Şimdi muhtemelen bunlar da gündeme gelecektir” söylemi yeni operasyon sinyali olarak algılandı. 28 Şubat darbesini yorumlayan dönemin İHD Genel Başkanı Akın Birdal ve CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm, o dönem yaşanan baskının bugün de rol değiştirerek devam ettiğini söyledi. Medya üzerinde yaşanan baskılar, gazetecilerin tutuklu olması ve OHAL sürecini anlatan Birdal, bugün yeni bir siyasi dizayn yapıldığına da “Korku imparatorluğu yaratmak istiyorlar” sözleri ile işaret etti. 

Senegal dönüşünde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, 28 Şubat’ın 21. yılına dair açıklamalar yaptı. Erdoğan, 28 Şubat’ta payı olanlar için “Ejderi yarı canlı bırakamayız” ifadesini kullandı ve sivil ayağın da hesap vereceğini söyledi. Erdoğan, arzularının adaletin tecelli etmesi olduğunu vurgulayarak, “Savcının dediğiniz türden bir yaklaşım göstermesi, dosyalarda bazı şeylerin öne çıktığını gösteriyor. Dosyalar okunurken gözden kaçmış olanlar veya görülmek istenmemiş unsurlar herhalde öne çıkıyor. Şimdi muhtemelen bunlar da gündeme gelecektir. Bizim tek arzumuz, adaletin tecelli etmesidir” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 28 Şubat dönemine ilişkin olarak “beşli çeteler” olarak adlandırdığı kuruluşlar şunlar: Türkiye İşverenler Sendikası Konfederasyonu (TİSK), Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK)

‘DEĞİŞEN BİR ŞEY YOK’

Dönemin PKK yöneticilerinden itirafçı Şemdin Sakık’ın Abdullah Öcalan’ın söylediğini iddia ettiği “Benim Türkiye’deki tabancamdır” ifadesi nedeniyle saldırıya uğrayan ve ölümün kıyısından dönen İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Akın Birdal, 28 Şubat’ı en acı yaşayan isimlerden biri. Birdal, 28 Şubat ile bugünü karşılaştırarak değişen bir şey olmadığını, hak ve özgürlüklerin baskı altında olduğunu söyledi. 

Evrensel WebTV’de yayınlanan 5 Dakikada programında Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat’ın sorularını yanıtlayan Akın Birdal, Sakık’ın ifadeleri nedeniyle hedef haline geldiğini söyledi.

28 Şubat da dahil bütün darbelerin haklar ve özgürlük açısından ağır sonuçlar doğurduğunu ifade eden Akın Birdal, 28 Şubat darbesinde de sadece kışlanın değil diğer kurum ve kuruşların da bu sürece dahil olduğunu söyledi. MİT, iş insanları, gazete patronları ve köşe yazarları ile uluslararası boyutunun da bu darbede payı olduğuna işaret eden Birdal, Andıçlarla dizayn edilen o döneme dair şu ifadeyi kullandı:

"Askerlerin siyasal yaşama müdahalesi olarak, din ve vicdan özgürlüğü olarak bakılıyor ama doğrudan muhalifler gözetilmişti aslında. HADEP Genel Başkanı Murat Bozlak, İHD Genel Başkanı ben (Akın Birdal) Kürt sorununun demokratik çözümünde kafa yoran isimler; Cengiz Çandar, Mehmet Ali Birant sonra gazeteciler Altan Kardeşler, Nazlı Ilıcak, Mahir Sayın da vardı. O dönem Fethullah Gülen bile Samanyolu TV’de darbeye karşı eleştirel duranlara karşı 'Yapmayın askerlerimiz çözüm istiyor' diye savunma haline girişmişti."

BUGÜNLER BİR ARAYA GELİNEREK ATLATILACAK

28 Şubat ile bugünü demokratik haklar bakımından kıyaslayan Birdal, “Bugüne baktığımızda, değişen hiçbir şey yok. Darbenin yıkımlarını yaşıyoruz. Tüm temel haklar askıya alındı. OHAL var. Şu anda 150’yi aşkın gazeteci arkadaş var tutuklu. Bir korku imparatorluğu kurulmak isteniyor. Bu günler de atlatılacaktır. Ortaklaşacağımız barış, adalet demokrasi özgürlük, hukuk için çabalarımızı birleşmeliyiz. Böyle sonuç alabiliriz. Yoksa yapabileceklerimiz daha zor hale gelecek” dedi.

Birdal 12 Mayıs 1998’de Ankara’da bulunan İHD Genel Merkezinde iki kişinin silahlı saldırısına uğramış ve vücudundan 6 kurşun çıkarılmıştı. 

OHAL’İN ZULMÜ, ŞUBAT’I ÇOKTAN GEÇTİ

CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, 28 Şubat’ın yıldönümüne ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. CHP’li Mehmet Tüm, iktidarın 28 Şubat mağduru değil 28 Şubat ürünü olduğunu belirtti. İttifak tartışmalarına ilişkin ‘12 Eylül, 28 Şubat ve 20 Temmuz koalisyonunun’ kurulduğunu belirten Tüm açıklamasında şunları söyledi:

“28 Şubat postmodern darbesinin ardından tam 21 yıl geçti. Bu süreçte, AKP 28 Şubat’ı kullanarak sürekli ‘Bitmeyen bir mağduriyete’ sığındı. Bugün ise 20 Temmuz OHAL darbesinin zulmü, 12 Eylül’ü ve 28 Şubat’ı da çoktan geçmiş durumdadır. 28 Şubat’ta mazlum olduğunu söyleyenler, bugünün zalimi oldular”

Tüm dünün ‘mağdur’larının da bugün mağduriyet yarattığını ifade ederek şunları söyledi: "Darbenin asıl mağduru, gazetecilerdir, milletvekilleridir, belediye başkanlarıdır. Türkiye’de siyasal İslam hiçbir zaman darbeden olumsuz etkilenmemiştir. 12 Eylül nasıl FETÖ’nün önünü açtıysa, 28 Şubat da AKP’nin önünü açmıştır.” 

DÜN DE BUGÜN DE MEDYA HEP ‘HAZIR OL’DA

28 Şubat’ta medya, Ayasofya’nın ibadete açılacağı, Taksim’e cami yapılacağı manşetleri attı. MGK toplantısına 1 ay kala medya, irtica haberlerinin sayısını artırdı. Her gün farklı ama iktidarı hedef alan manşetler attı.

28 ŞUBAT’I HAZIRLADI

O dönemin manşetlerinden kısa kısa şöyle: 

SABAH: Paşa Paşa İmzaladı: “MGK Kararları yumuşatılmadan imzalamam” inadı üç gün sürdü. 

 

MİLLİYET: Demirel kaygılı: Rejim beklentileri yüzünden devletin yönetilmesi sıkıntılı hale geldi. Siyasi otorite dinlenmez oldu.

 

HÜRRİYET: Bakan Değil Militan; Adalet Bakanı Şevket Kazan’ın “Silahlı çeteye yardım” suçlamasından tutuklu Refah Partisi Eski Sincan Belediye Başkanının Bekir Yıldız’ı cezaevinde ziyaret etmesi çok büyük tepki gördü. 

 

Peki bugünün manşetleri nasıl?

Medya 28 Şubat’ın üzerinden geçen 21 yılda sadece rol değiştirdi. Yine toplum dizaynı için medya ‘hazır ol’da bekliyor. Sadece dün Cumhurbaşkanı Tayip Erdoğan’ın söylediği sözler 14 gazetenin manşetindeydi. Aşağıda örnekleri veren gazeteler, 28 Şubat için de örneği verildiği için seçildi. Star gazetesi; ise Hürriyet’in 28 şubat sürecinde attığı manşetleri hedef gösterdi. Halbuki dün Hürriyet de Erdoğan’ın sözlerini manşete çekmişti. Hem de AKP’nin amiral gemilerinden Sabah gazetesi ile aynı ifadelere yer vererek. 

HÜRRİYET: Ejderha’yı yarı canlı bırakmayız

SABAH: Ejderhayı yarı canlı bırakmayız

MİLLİYET: Sivil kanaat da bedelini ödesin

EVRENSEL DARBEYE KARŞI TUTUM ALDI

Evrensel’in kapatılmasının ardından yayın hayatına başlayan Emek gazetesi Sincan’da tankların yürümesine manşetinden tepki göstermişti: ‘Tanklarla gözdağı’.

28 Şubat 1997 tarihli MGK toplantısının ardından “Muhtırada mutabakat” manşetini atan Emek (Evrensel), “MGK’nin asker kanadı gerçek iktidarın kendileri olduğunu bir kez daha hatırlattı.” dedi.

Manşetinde, ‘Namluların hedefi emekçiler’ başlığına yer veren Emek, dönemin Cumhurbaşkanı Demirel’in tutumunu da eleştirmişti: “Demirel askerin sözcüsü gibi.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Daha önce hüküm giymiş işçiler: Mağduriyetimiz giderilsin

SONRAKİ HABER

Türkiye'nin en zenginleri açıklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa