02 Mart 2018 01:01

B/S/H işçileri: Daha iyisi için şimdiden hazırlanmalıyız

MESS grup sözleşmesini konuştuğumuz B/S/H işçileri, 'Kararlıydık ama örgütsüzdük' diyor ve gelecek sözleşme için şimdiden hazırlık çağrısı yapıyor.

Paylaş

Tuncay SAĞIROĞLU
Çerkezköy

Metal sözleşmeleri imzalandı, ama tartışması devam ediyor. Yeni işçiler dışında, imzalanan sözleşme genel kabul görmüş durumda. Sözleşmenin bitmesi nedeniyle tartışmalar durulmuş gözükse de ileri işçiler “Daha iyi bir sözleşmeyi nasıl yapardık?​” ve “Önümüzdeki dönem sözleşmesine nasıl hazırlanmalıyız?​” tartışmasına şimdiden başladı. Geçen süreç için “Kararlıydık ama örgütsüzdük” diyen işçiler, önümüzdeki döneme şimdiden hazırlanılması ve komitelerin kurulması gerektiğine dikkat çekti. 

Çerkezköy OSB üretim yapan ve 7 bin işçinin çalıştığı B/S/H fabrikası Trakya’da ki MESS sözleşme kapsamında olan en büyük fabrika. Bu nedenle Trakya’da ki MESS sözleşme kapsamında olan 15 bin işçinin de yakından takip ettiği bir konumda. 

BU ÖRGÜTLÜLÜK DÜZEYİNE GÖRE İYİ 

Sözleşme sonrası görüştüğümüz B/S/H işçileri, geçen süreç için kısaca “Kararlıydık ama örgütsüzdük” değerlendirmesini yapıyor. “Bütün olumsuz koşullara rağmen metal işçisi taleplerinden geri adım atmadı” diyen 6 yıllık bir B/S/H işçisi, şöyle devam etti: “Baştan beri fabrikadaki genel talep iki yıllık sözleşme, 500-600 lira zam ve kıdem zammı olarak ortaklaşmıştık. Bu talepte örgütlü bir şekilde değil süreç içinde her işçi birbirini etkileyerek ortaya çıktı. OHAL, MESS’in lokavt ilen etmesi, grevin ertelenmesi ve en son Afrin’e yapılan askeri harekata rağmen işçiler talebini geri çekmedi. Bir taraftan da işçi Türk Metal’e güvenmiyordu. Sendikacılar talepleri geri çekmek için fabrikada birçok çalışma yürüttü. Ama işçi talebini geri çekmedi. Bu koşullarda bu kadar yeter demedi.” 

“İşçiler yapılan eylemleri patronları sıkıştırmaktan uzak olduğu için eleştirdi ama eylemler işçinin mücadele isteğini de açığa çıkardı. Bu da MESS’e geri adım attırırken Türk Metal’in de sözleşmeyi satmasını engelledi” diyerek söze giren başka bir B/S/H işçisi ise “Taleplerimizden geri adım atmadık ama hep sendikadan bekledik. Çünkü kendi örgütlülüğümüz zayıftı. Sözcüleri belirleyip, komitelerimizi kuramadık. İnisiyatif alamıyorduk. Örgütsüz olunca da herkeste olan korkuyu yenemedik. Ben alınan zamma göre değil, bu örgütlülük düzeyine göre iyi sözleşme oldu diyorum” diye konuştu. 

ÖRGÜTLÜ OLSAYDIK DAHA FAZLASINI ALIRDIK

Evrensel'de çıkan “Bir işçi B/S/H’ye yılda net 75 bin lira kazandırıyor” haberinin işçiler içinde tartışıldığı söyleyen bir başka işçi ise “Bugün iyi bir sözleşme diyoruz ama diğer taraftan baktığımızda ise 75 bin liranın sadece ortalama 6 bin lirasını aldık. B/S/H her sene rekor kırıyor. Bu sene de rekor hedefleri var. Yani ürettiğimizin hâlâ küçük bir parçasını aldık. Eğer örgütlü olsaydık daha fazlasını alırdık” uyarısında bulundu.  

B/S/H işçileri içinde 2019 sözleşmesine şimdiden hazırlık yapılması gerektiği az da olsa konuşulmaya başlandı. “Yeniden sözleşme sürecinin başlamasına bir yıl kaldı” diyen bir işçi, bu kesimin görüşlerini şöyle açıkladı: “2015 metal fırtınasında ve bu sözleşme sürecinde işçi gücünü gördü. İsterse daha iyi bir sözleşme yapabileceğine olan inancı arttı. Bir sonraki sözleşmeye daha moralli gireceğiz. Kendimize güvenimiz arttı. Ama geçen sözleşme sürecindeki eksikliklerimizi şimdiden gidermek için kolları sıvamak lazım. Bunun için komitelerimizi ufaktan ufaktan kurmaya çalışmalıyız.”

ZAM KISA SÜREDE ERİYECEK

Yeni işe girişler ile birlikte genç işçiler önemli bir sayıya ulaştı. Yedi bin işçinin çalıştığı fabrikada dört yılın altında kıdemi olan işçiler toplam işçinin nerede ise yüzde 40’ını oluşturuyor. “Yeni işçiler zaten alınan zamdan memnun değil” diyen bir B/S/H işçisi, şunları dile getirdi: “Önümüzdeki bir iki ay içinde işçilerin bir üst vergi dilimine girmeleri ile ücretlerdeki kesintiler başlayacak. Temel tüketim mallarına yapılan zamlar sözleşmede alınan zammı şimdiden eritmeye başladı. Her şeye yüzde 25’in üzerinde zam gelirken bizim ücretlere enflasyon zammı gibi komik zamlar gelecek. Bu da işçiyi tekrar arayışa sokacak ve yeni sözleşme yavaş yavaş konuşulmaya başlayacak.”

ÖNCEKİ HABER

'MESS grup sözleşmesi, yeni sözleşmeler için çıta belirledi'

SONRAKİ HABER

Medine K.'nin ölümünde cinayet şüphesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...