02 Mart 2018 00:35

‘Makbul sendikacılık’ için zalim iş birliği

Yandaş hedef gösterdi, partililer bastı, sendikal yetki gasbedildi, yargı sustu! Hava-İş'te yaşananlar ‘makbul sendikacılık’ baskısını ortaya koyuyor.

Paylaş

Fırat TURGUT
İstanbul

Hava-İş Sendikasında yaşanan skandallar, Hükümete yakın sendikacıların nasıl korunduğunu, muhalif sendikacıların ise dört koldan baskı altına alındığını ortaya koyuyor. Daha önce ücreti ödenmeyen, şube harcamalarına bütçe ayrılmayan Hava-İş Anadolu Yakası Eski Şube Başkanı Sezgin Uzun’un şimdi de tüzükte yer almasına rağmen hakları verilmiyor. Üstelik tüm çabasına rağmen görüşemediği sendika başkanı tarafından “tehdit ettiği” gerekçesiyle şikayet ediliyor. Hükümete yakınlığıyla bilinen gazeteler tarafından hedef gösterilmesi sonucu tehdit edilen Sezgin Uzun’un, başvurduğu yargı ise durumu görmezden geliyor.

AKP Eski Milletvekili Cafer Tatlıbal’ın oğlu Ali Kemal Tatlıbal’ın başkanlığa getirildiği Hava-İş Sendikasında, genel merkeze muhalif olan Hava-İş Anadolu Yakası Eski Şube Başkanı Sezgin Uzun’un son iki sene içerisinde yaşadıkları, yandaşların Hükümetin desteğini alarak sendikaları nasıl ele geçirdiğini gösteriyor:

♦ 2016’nın ilk aylarında Hava-İş Anadolu Yakası Şubesinin, üyelerine toplu mesaj gönderilme sistemi kapatıldı. Bu engelleme, özellikle Sabiha Gökçen Havaalanında süren örgütlenme faaliyetini olumsuz etkiledi.

♦ 2016’nın aralık ayından itibaren şube harcırahları aksatıldı, geciktirildi. 2017 şubat mart  harcırah avansları ise gönderilmedi. Şubenin kullandığı aracın kiralama sözleşmesi feshedildi.

♦ 2017’de İstanbul Anadolu Yakası Şubesi, AKP’li bir grup, MHP Fatih İlçe Başkanlığı üyeleri ve beraberindeki sendika genel merkez avukatları tarafından şube başkanı şubede olmadığı esnada basıldı ve kapı kilidi çilingirle değiştirildi. Şubeyi denetleme yetkisi Denetim Kurulunda olmasına rağmen sendika genel merkezi, avukatlara seçim bitene kadar şubeyi denetleme yetkisi verdi. O dönem Şube Başkanı olan Sezgin Uzun’un ücreti de yatırılmadı. 

♦ Sezgin Uzun konuyu yargıya taşıdığında, sendika genel merkezinin ‘usulsüz’ seçim hazırlığında olduğu belgelerle anlaşıldı. Hava-İş Sendikasının 11-12 Kasım’da yapılan Genel Kuruluna kısa bir zaman kala, sendika merkezinin, seçimleri garantiye almak için toplusözleşme yapmadığı nakliye firmalarında çalışan kamyoncuları ve taksicileri kağıt üzerinde genel kurul delegesi yaptığı, bu şirketlere yüz binlerce liralık ödeme yaptığı ortaya çıktı.

♦ Bu süreç içerisinde Yeni Akit gazetesi “Terör destekçisi sendika yönetiminden kovulamıyor!” başlığıyla yaptığı bir haberle Sezgin Uzun’u hedef gösterdi. Uzun tehdit telefonları almaya başladı.

♦ Genel Kuruldan sonra sendika ana tüzüğünde “Aday olmayan, görevi sona eren profesyonel yöneticilere 3 ay daha maaş ödenir” ibaresi olmasına rağmen Sezgin Uzun’un aralık 2017 maaşı ile 1 maaş ikramiye ve 1 yıllık izin parası ödenmedi.

♦ Hava-İş Genel Başkanı Ali Kemal Tatlıbal, kendisini tehdit ettiği gerekçesiyle Sezgin Uzun hakkında şikayette bulundu.

YARGI GÖRMEZDEN GELİYOR

♦ Sezgin Uzun tüm bu yaşadıklarını yargıya taşıdı ancak sadece genel merkezin 1 yıl ödenek göndermemesiyle ilgili sonuç çıktı. Bakırköy 16. İcra Dairesinde icra takibi başlattı ama buna rağmen sendika genel merkezi ödemedi.

♦ AKP ve MHP’li grupların şubeyi basmasıyla ilgili ve Yeni Akit’in hedef gösteren haberiyle ilgili farklı tarihlerde ayrı ayrı suç duyurusunda bulunmasına rağmen savcı iki dosyayı birleştirerek takipsizlik kararı verdi. Sezgin Uzun bunu tesadüfen öğrendi. 

♦ Sezgin Uzun’un Yeni Akit’in haberinin kaldırılması için İstanbul Adalet Sarayı ve Anadolu Adalet Sarayında başvurduğu iki mahkeme de başvurusunu kabul etmedi. 

‘MAĞDUR ETMEKLE KALMIYOR HEDEF GÖSTERİYOR’

Sendika genel merkezine muhalif olan, AKP’li olmayan ve Hükümeti eleştiren üye ve yöneticilerin sürekli baskı altında olduğunu ifade eden Sezgin Uzun, “Telefonlarıma çıkmayan, kendisiyle konuşamadığım Ali Kemal Tatlıbal ‘Beni tehdit ediyor’ diye şikayette bulunuyor. Sendika genel merkezine bir yığın özel harekat emeklisi polisleri istihdam edip koruma ordusuyla dolaşan zat mağdur edip mağduru oynuyor” dedi.

Bakırköy 16. İcra Dairesinin icra takibine ve yeni şube başkanının devir teslim tutanaklarındaki imzalarına rağmen sendika genel merkezinin 1 yıllık ödeneği ödememekte ısrar ettiğini belirten Uzun, “Buradaki amaç Sezgin Uzun mahkemelerde uğraşsın. Süre biterse 1 yıl sonra faiziyle alsın. Ne de olsa sendikanın kasasından çıkacak, kanunsuzluğu yapanların cebinden çıkmayacak” diye konuştu. 

Yaptığı suç duyurularının birleştirilmesine de tepki gösteren Uzun, “Bana AKP’li ve MHP’li grupların şubeyi işgal ettikleri olayla ilgili takipsizlik kararı tebliğ edildi. Hukuk sistemimizin geldiği noktayı bildiğim için itiraz dahi etmedim. Aradan zaman geçtikten sonra Yeni Akit’le ilgili suç duyurusunun akıbetini öğrenmek için savcılığa gittiğimde işgal dosyasıyla Yeni Akit dosyasının birleştirildiğini öğrendim. Oradaki memurlar da şaşırdı. İki farklı olayın savcısı aynı savcı. Tesadüf mü, yanlışlık mı? Soruşturma numarasını birleştirip karar verdiği ortaya çıkıyor. Savcı ile konuyu görüşmek için adliyeye gitmiş olsam da ‘Namaza gitmiş, yerinde yok yarın gelin’ denilerek gönderiliyorum. Ancak 3 günün sonunda namaz çıkışı görüşebildim ve hatasını yanlışlığını anlatmama rağmen ‘Yapacak bir şey yok tekrar şikayet et’ dedi. Yani 8 ay sonra tekrar şikayette bulundum. Umarım dosya aynı savcıya düşmez” dedi.

Yeni Akit’in kendisini hedef gösterdiği haberinin hâlâ yayımda olduğunu ifade eden Uzun, “Bu nedenle aldığım tehdit telefonları 50’yi geçti. Yaptığım şikayetlerde bir adım aşama yok. Teröristsem devlet bana neden gereğini yapmıyor? Değilsem bu yalan haberin erişimini neden engellenmiyor ve bu haberi yapan ve yaptırarak beni hedef gösterenler neden cezalandırılmıyor? Konu yandaş Yeni Akit olması mıdır? Bunları savcıya sorduğumda ‘Gevezelik etme, çık dışarı’ deniliyor” diye konuştu.

AKP iktidarı tarafından patron eliyle yandaşlara teslim edilen Hava-İş Genel Merkezinin, muhalifleri mağdur etmekle kalmadığını belirten Uzun, aynı zamanda yandaş gazeteler ve yargı eliyle de yaşamlarını tehdit ettiğini söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Yıkılan sağlık ocağının yerine 2. mahalle karakolu yapılıyor

SONRAKİ HABER

'MESS grup sözleşmesi, yeni sözleşmeler için çıta belirledi'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...