İzmir Körfez Geçiş Projesi'nde bilirkişi incelemede bulundu 

Körfez Geçiş Projesinin bilirkişi incelemesine vatandaşlar ve basın alınmazken yaşam savunucuları projenin körfeze vereceği zararlara dikkat çekti.

01 Mart 2018 05:45
Son Güncellenme Tarihi: 01 Mart 2018 08:20
Paylaş

Özer Akdemir
İzmir

Körfez Geçiş Projesinin bilirkişi incelemesine vatandaşlar ve basın alınmazken İzmir'e Sahip Çık Platformu yaptığı açıklama ile projenin İzmir Körfezine vereceğine zararlarına dikkat çekti. 

İzmir'de İnciraltı ve Sasalı arasında hükümet tarafından yapılması planlanan Körfez Geçişi Projesi'ne verilen ÇED olumlu kararına karşı açılan davada bilirkişi heyeti incelemede bulunacak.

İncelemeye vatandaşlar ve gazeteciler alınmazken inceleme ile eş zamanlı olarak İzmir'e Sahip Çık Platformu açıklama yaptı. Açıklamada projenin ulaşım projesi olmadığı ve İzmir'in bu yola geçişe ihtiyacı olmadığı vurgulandı.

Açıklamada 'Köprü Bahane Rant Şahane', 'Flamingoma Dokunma', 'Gediz Deltası Hepimizin' ve 'Köprülü Değil Temiz Körfez İstiyoruz' yazan dövizler açıldı. 

Mavişehir'de köprü ayağının yakınlarındaki açıklamada metni okuyan TMMOB İzmir İKK Sözcüsü Melih Yalçın projenin 'yüzülebilir körfez' hayaline geri dönülmez zararlar vereceğini altını çizerek "Proje, İzmir’i rant çevrelerinin talan ve yağmasına açmanın, daha fazla betonlaşmaya boğmanın araçlarından biridir. Bu projenin, kentimizin doğal ortamına zarar vereceği açıktır. Proje alanında flamingo, kılıçgaga ve tepeli pelikan gibi türlerin dünya nüfusunun önemli bir kısmının yaşadığı bilinmektedir. Söz konusu proje gerçekleştiği takdirde, köprü ayağı, geniş çaplı yüzey yapılaşması vb. faaliyetlerden bu türlerin nüfusları olumsuz etkilenecek ve farklı statülerle korunan Gediz Deltası’nın ekolojik ve habitat bütünlüğü zarar görecektir. Proje, ülkemizin önemli su ürünleri istihsal sahalarından biri olan İzmir Körfezi'nin bentik bölgesinde yapılması planlanan inşaat faaliyetleri, körfez ve İzmir balıkçılığına önemli darbe vuracaktır" dedi.

İstanbul ve Ankara’ya ihanet edenlerin şimdi de gözlerini Ege kıyılarına ve İzmir’e diktiklerini ifade eden Yalçın şunları söyledi "Bir yandan kent içinde ayrıcalıklı plan değişiklikleri ile, diğer yandan tarım alanları, doğal yaşam alanları, kıyılar sit dereceleri düşürülerek rantçı sermaye İzmir’e davet ediliyor, önü açılıyor. İşte bu proje de tüm bu rant odaklı politikaların ortasında duruyor. Yarımada’da ikinci bir İzmir yaratılmaya çalışılıyor. Bu proje de şehir dışından gelenlerin Yarımada’ya ulaşımını kolaylaştırmak için yapılıyor".

İzmir Büyükşehir Belediyesini projeye karşı daha güçlü karşı durmaya çağıran Yalçın "Sözünü ettiğimiz talan projelerine bugün karşı çıkmazsak yarın çok geç olacak. Güzel İzmir’imizin tarihi, kültürel, doğal bütün değerleri gözümüzün önünde bir bir yok olup gidecektir. İzmir’e dayatılan bu rant ve talan politikalarına hukuki, siyasi tüm yolları kullanarak karşı çıkmamız gerekmektedir. Ayrıca Körfez Geçiş Projesi vasıtasıyla yapılaşmanın, betonlaşmanın önünün açılacağı alanlarda kimlerin şimdiden yatırım yaptığı merak konusudur. İZMİR’E SAHİP ÇIK PLATFORMU olarak bugünkü keşfin bilimsel değerler esas alınarak yapılacağına inanıyor ve bunu umuyor; tüm yurttaşları doğa, kültür ve tarih talanına karşı kentimizin geleceği için mücadele vermeye davet ediyoruz" dedi.

PROJEDE NELER VAR?

İzmir Körfezi Geçiş Projesine göre Kuzey Çevre yolu Çiğli Sasalı kavşağından başlıyor. Körfez ortalarına kadar gidecek olan yol burada yapılacak yapay bir ada ile deniz altına girecek ve sonrası tünel olarak devam edecek. Yol, Narlıdere’de İzmir Çeşme otoyoluna bağlanan kavşakla sona erecek. Proje 12 km. otoyol, 16 km. raylı sistem tramvay olarak öngörülüyor. Bunun 4.2. km'si ayaklar üzerinde köprü, 800 m'si yapay ada ve 1.9 km.si ise batırma tüp tünel olması planlanıyor. 

ŞPO, BU SORULARIN YANIT BULMASINI İSTİYOR

TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi'nin İzmir Körfez Geçiş Projesi ile ilgili bilirkişi heyetinin yanıtlaması istemiyle dosyaya sunduğu sorulardan bazıları şöyle;  

* Körfez Geçişi kentiçi yolculukların arzu hatlarına uygun mudur? 

* Bu kadar büyük maliyetli yatırımın İzmir’in gerçek ulaşım sorunlarının çözümünde kullanılması daha doğru değil midir?

* Körfez Geçişi kentte en yoğun yolculuk talebinin oluştuğu kent merkezine yönelen iş ve diğer yolculuklarda kullanılabilir mi? 

* Bu kadar yüksek maliyetli ve olumsuz etkileri çok olan bir projenin hizmet vereceği yolculukların sayısı bu yatırımı fizibilitesinin pozitif olması mümkün müdür? 

* Bu proje ile aslında çevre yolunu kullanması gereken trafiği kent içine çekmeyecek midir?

* Günün her saatinde ağır vasıta oranlarının yüksek olacak Körfez Geçiş trafiği gürültüsü ve egzoz gazları ile yerleşim alanlarını olumsuz etkilemeyecek midir?

* Araba vapurları bu koridordaki talebi zaten karşılamaktadır. Bir toplutaşım türü olan vapurların tamamen kaldırılmasına sebep olacak ve otomobil kullanımını teşvik edecek bu proje dünyanın benimsediği sürdürülebilir ulaşım ilkelerine ve politikalarına aykırı değil midir?

* Yolcu garantisi ile yapılacağı belirtilen bu projede de beklenen talep oluşmayacağından İzmit Körfez Geçişi ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü gibi sürekli açık veren bir kara delik olmayacak mıdır?

* Bu yanlış projenin bedelinin İzmirlilere ve hatta tüm ülkeye ödetilmesi yanlış değil midir?

* Kent ulaşım sorunlarının çözülmesine hiçbir katkı sağlamayacak bu proje çevre yolundaki ağır taşıt oranları yüksek transit trafiği yerleşik alana çekerek mevcut yollar ve kavşaklar üzerinde daha büyük yoğunluklar yaratmayacak mıdır?

* İzmir Körfez Geçişi Projesi, kentin CO2 salımına etkisi nasıl olacaktır? 

* 3,5 milyar TL lik bir yatırımla yapılacağı öngörülen İzmir Körfez Geçişi proesi yerine kentin ihtiyacı olan ve Ulaşım Ana Planı ile belirlenen raylı sistem yatırımlarına öncelik verilmesi kent için daha faydalı olmayacak mıdır?

Reklam
ÖNCEKİ HABER

YSK temsilcileri uyardı: Seçim güvenliği ortadan kalkıyor

SONRAKİ HABER

İspanya futbolunun efsanesi ‘Quini’ hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...