01 Mart 2018 02:51

Devletin düğün hediyesi: İşsizlik

Hükümetin ‘Taşeron işçilere kadro müjdesi’ diye çıkardığı KHK, karabasana döndü. Başvuruları reddedilen taşeron işçiler işsizlikle karşı karşıya kaldı

Paylaş

Turan DAL
Mersin

Mezitli Belediyesinde 2 yıldır taşeron işçi olarak çalışan Serdar Gülmez, düğün hazırlıklarını sürdürürken işsiz kaldı. İşten atılmasına gerekçe olarak ise geçmişte işlediği bir suç nedeniyle hükümetin taşeron düzenlemesi kapsamında yaptırdığı güvenlik soruşturmasını geçememesi gösterildi. 

Hükümet tarafından “taşerona kadro müjdesi” adı altında çıkarılan KHK’nin ardından Mersin’de belediyelerde çalışan taşeron işçiler, Belediye İktisadi Teşekküllerine geçmek için başvuruda bulundu. Belediyeler bünyesinde kurulan komisyonlarca güvenlik soruşturmasına tabi tutulan işçilerden bazıları adli sicil engeline takılarak işinden oldu. Sonuçların askıya asıldığı Toroslar Belediyesinde 58 işçi, Mezitli Belediyesinde ise 75 işçinin kadro talebi reddedildi. Yani işsiz kaldı. Akdeniz ve Yenişehir Belediyelerindeki sonuçların ise pazartesi günü açıklanması bekleniyor.

Mezitli Belediyesinde çalışan Taşeron İşçisi Serdar Gülmez de Belediye İktisadi Teşekküllerine geçişte adli sicil engeline takılan işçilerden. 2 yıldır belediyenin temizlik işlerinde hizmet veren Gülmez, evlilik hazırlıklarını yürüttüğü bir dönemde geçmişte işlediği bir suç gerekçe gösterilerek işsiz bırakıldı. 

‘SUÇA YÖNELTİYORLAR’

Serdar Gülmez
Serdar Gülmez

Evlilik hazırlıkları yaparken işten atılmayı hükümetin bir ‘sürprizi’ olarak yorumlayan Serdar Gülmez, “Hükümete soruyorum. Ne yapalım? Tekrardan suça mı karışalım? Tam her şeyi yoluna koymuşken, iş güç sahibi olmuş, hayatımızı bir düzene oturtmuşken, şimdi ne yapalım? Eski sabıkalı olabiliriz. Ama bizi topluma kazandırmak yerine, daha beter suça yöneltiyorlar. Belediyede zaten çöp kamyonunun arkasında çalışıyordum. Kimseye muhtaç değildik. Evden işe, işten eve gidiyordu hayatım. Bir yuva kuracak, evlenecektim. İşten atılmam, devletimizin bana bir düğün hediyesi oldu” dedi.

BOZDAĞ, ‘ADLİ SİCİL ENGEL DEĞİL’ DEMİŞTİ

Yaşanan soruna ilişkin Genel-İş Mersin Şube Sekreteri Özgür Yüksek Evrensel'e değerlendirmelerde bulundu. Hükümet tarafından yayımlanan 696 sayılı KHK ile belediye şirketlerine geçişte güvenlik soruşturması ve arşiv araştırma koşulunun getirildiğini hatırlatan Yüksek, “Bu da geçmişte bir işçi hüküm giymişse ya da bir suça karışmışsa işinden olacak anlamına geliyor. İşçiler işinden edilmek ve suça teşvik edilmekle karşı karşıya getiriliyor. Bugün bir işçimiz gelip de bizlere şunu söylüyor: ‘Ben yarın işsiz kalırsam ne yapacağım? Yarın tekrardan gidip madde bağımlısı mı olacağım?​’ Biz bu kapsamda işinden olan işçilerimizin itiraz dilekçelerini yazdık. Sendika hukukçumuzu da çağırarak, arkadaşlarımızın itiraz dilekçelerini Valiliğe iletiyoruz” diye konuştu. Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ’ın taşeron işçilerin kadroya alınmasıyla ilgili 14 Şubat’ta TBMM’de yapmış olduğu konuşmayı hatırlatan Yüksek, “Hükümet Sözcüsü Bozdağ, ‘Taşeron işçilerin sabıkasında bir suç var diye kadro haklarından yararlanamazlık olmayacak’ dedi. Bu söz çok açık ve net… Ama bugün gördüğümüz gerçeklik farklı… Ne yazık ki arkadaşlarımız adli sicil engeline takıldı. İtiraz dilekçelerimize Bozdağ’ın bu açıklamasını da ekliyoruz. Belediye İktisadi Teşekküllere geçişlerde ret yanıtı alan arkadaşlarımızın itiraz dilekçelerini itiraz süresi içerisinde vermelerini sağlıyoruz. Üyemiz olsun olmasın, işinden olan tüm emekçi arkadaşlarımızı sendikamıza bekliyoruz” çağrısında bulundu. 

Özgür Yüksek
Özgür Yüksek

Mezitli Belediyesinde 75 işçinin başvurusunun reddedildiği bilgisini veren Yüksek, “Bunlardan 60’ı emekli, 9’u hükümlü, 6’sı da 4 Aralık sonrası işe girmiş arkadaşlar. Emekli arkadaşlar veya emekliliği yaklaşırken belediyede çalışmaya başlayıp hayatını idame ettirmeye çalışan arkadaşlar hazırlanan yasa kapsamında dışarıda bırakıldı. Bir emeklinin ülke şartlarında geçinebilecek bir durumu olsa zaten gidip de bir belediyede çalışmaz. Bizim dünya standartlarıyla eşit bir emeklilik koşulumuz yok. Emeklilerimiz geçinmekte zorlanıyor. Bu nedenle tekrardan çalışmaya başlayarak, kazma, kürekle evini geçindirmeye çalışıyor” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Arsaları değerli fabrikalar daha sonra satılacak

SONRAKİ HABER

Milas'ta sele kapılan otomobildeki kadın öldü, eşi kayıp

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...