01 Mart 2018 00:31

Biz bu işin peşini bırakmayacağız

İZSU'da Yılda şirketine bağlı çalışan kiralık araç şoförleri, kadro taleplerinin nasıl reddedildiğini ve mücadele kararlılıklarını yazdı.

Paylaş

İZSU’da Yılda şirketinde çalışan kiralık araç şoförleri
İzmir

Bizler İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Makine İkmal Dairesi Başkanlığının çıkmış olduğu 6 ayrı sicil numarası bulunan sürücülü araç temini ihalesini kazanan, Yılda adlı özel bir şirkette çalışan şoförleriz.

Geçen sene 2017 mayıs ayına doğru sendikalaşmak için personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı olduğumuzu (İşçilik maliyeti yüzde 70’in üzerinde) belirten İZSU Genel Müdürü imzalı belgemizi aldık. Her ihalede ayrı ayrı örgütlenerek Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına başvuruda bulunduk. İş kolumuz belediyede çalışmamıza rağmen genel hizmet değil de taşımacılık olarak geçiyordu. Sendikamızın itirazı sonucu genel hizmet iş kolu olarak değiştirildi. 

Bakanlık alınan yazıya istinaden hem iş kolu değişikliğimizi onayladı hem de sendikal yetkimizi verdi. Toplu iş sözleşmesinde yüksek hakeme gidilebilecek yolu tamamladık. Bu süreç devam ederken yayımlanan KHK ile birlikte belediyenin kendi şirketlerine geçebilmek için İZSU Genel Müdürlüğüne evraklarımızı teslim ettik. Sevinç içinde hangi şirkete geçeceğimizi konuşurken tüm şoförlere ret kararı çıktığını görüp yıkıldık. 

Gerekçe olarak bundan 10 ay önce verdikleri yüzde 70 işçilik maliyeti evrakının yanlış hesaplandığını, yüzde 70 değil de yüzde 67 olduğunu, bu yüzden de geçiş işlemimizin gerçekleşmeyeceğini söylediler. 

Ret kararı evrakında dikkatimizi çeken gelişme ise ihale sicil numaraları farklı olan 4 ayrı ihale, sanki bir ihaleymiş gibi tek bir yüzdelik vermeleri idi (yüzde 67). Oysa tek yüzdelik çıkmasının ihtimali sıfır, yani imkansız. Örneğin bir ihalede 15 araç 15 şoför varken diğer ihalede 27 araç 65 şoför bulunmaktadır.

Kazanılmış hakların geriye alınamayacağı ilkesi Anayasa Mahkemesi kararıyla garanti altına alınmıştır. Bizler de kazanılmış haklarımızın elimizden alınmasını istemiyoruz.

Bizler gerekli itirazlarımızı İzmir Valiliğine yaptık.

Sürecin sonucu nasıl çıkacak bilmiyoruz, fakat  şunu iyi biliyoruz: Biz bu işin peşini bırakmayacağız. Eylemse eylem, grevse grev, valiliğin kapısında oturmaksa oturacağız ama hakkımızı bizim sırtımızdan yıllarca geçinen bir avuç kişiye bırakmayacağız. Sendikalara da buradan çağrımız, sizler işçilerin haklarını, çıkarlarını korumak için varsınız. Artık DİSK üyesi Türk-İş üyesi bütün tartışmaları bırakın, işçiye yüzünüzü dönün. Bu ekmek davamızı birlikte kazanalım. Yoksa sarı öküz hikayesi gerçek olur.

Evrensel gazetesine de çok teşekkür ederiz. Biz işçilerin haberlerini yaptığı, sesimiz kulağımız olduğu için emeğinize yüreğinize sağlık.

ÖNCEKİ HABER

İstanbul beyaz örtü ile uyandı

SONRAKİ HABER

Devletimizin bize sahip çıkması gerekiyor, suça itmesi değil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...