28 Şubat 2018 14:26

HDP’liler kaçırma anını izledi, emniyet 'hikâye' dedi

Iğdır'da pazar akşamı başlarına maske geçirilerek kaçırılan HDP’li Süleyman Öztoprak ve Mehmet Kıtır, emniyette kaçırma anlarını izledi.

Paylaş

Müjdat CAN

Iğdır’da üç gün önce akşam saatlerinde kaldıkları eve giderken, elleri arkadan bağlanıp başlarına maske geçirilerek kaçırılan HDP PM Üyesi Süleyman Öztoprak ve Belediye Meclis Üyesi Mehmet Kıtır, suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusunun ardından polisin elde ettiği görüntüleri izleyen Mehmet Kıtır, görüntülerde Hyundai ve Fluence marka araçların kendilerini aldıklarını, Amarok marka aracın ise 2 aracı takip ettiğini söyleyerek, görüntülerde görülen kişilerin ise karanlıktan ötürü teşhis edilmediğini belirtti.

‘EMNİYETTEN GELDİKLERİNİ SÖYLEDİLER’

Olay gününe ilişkin yaşananları anlatan Belediye Meclis Üyesi Mehmet Kıtır, “Parti Meclis üyemiz Süleyman Öztoprak beni aradı. Belediye başkanının evine gittik, bir çay içtik. Dönüşte Süleyman’ı Vali Yolu’nda bir yerde bırakıp evime gidecektim. O zaman 3 tane araç gelerek bizi apar topar aldılar. Bize ‘Emniyetten geldik, emniyete kadar götüreceğiz’ dediler. Araçlar içerisinde kafamıza kar maskeleri geçirildi. Bilmediğimiz bir yere götürdüler, yaklaşık 3-4 saat boyunca elimiz gözümüz bağlı bir şekilde bizi sorguladılar” dedi. 

 Sorgudan sonra bilmediği bir yerde gece yarısı bahçelerin içerisinde bırakıldığını söyleyen Kıtır, “Melekli Beldesi’ne gelip dolmuşa binip evime gittim” dedi. Emniyette izlediği görüntülerde karanlıktan dolayı kendilerini gözaltına alanları teşhis edemediğini söyleyen Kıtır, “Bana ‘Bir gelişme olursa sizi arayacağız’ dediler” dedi. 

‘MİT’TEN HABER GELDİ’

HDP PM Üyesi Süleyman Öztoprak ise, yaşananları şöyle anlattı: “Birbirlerine ‘komutanım’ diye hitap ediyorlardı. Başka yerden bağırma sesleri geliyordu. Ama arkadaşımın nerede tutulduğunu bilemiyordum. Bu sorgu böyle uzun bir süre devam etti” dedi. Öztoprak, “Bana, ‘Yeter artık iki yıldır ardındayız. Buraya kadar artık bıktırdın bizi be’ diyerek küfürlere, boynuma ve başıma darbeler vurmaya devam ettiler. ‘YPS’lisin, YPS için gelmişsin’ dediler. Ben de ısrarla yaşamımın net olduğunu, muğlak bir yaşamımın olmadığını, ölümlerin son bulması için demokratik siyasete katıldığımı söyledim. ‘Yeter artık git buradan. Git Batman’a evlen, otur oturduğun yerde’ dediler. ‘Talimatı kimden alıyorsun, perspektifi kim veriyor, Kuzey Irak’ta nerelere gittin?​’ diye sordular. En son biri yanıma gelip yumuşatmaya çalıştı. Arada ‘Komutanım Ankara MİT’ten haber geldi’, ‘Diyarbakır MİT’ten haber geldi’ falan diyorlardı” diye konuştu.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULDU

Bırakıldıktan sonra kendi imkanlarıyla yürüyerek ana caddeye vardığını ve merkeze doğru hareket ettiğini söyleyen Öztoprak, eve geçtikten sonra hastaneye giderek doğrudan darp raporu aldığını söyledi. Öztoprak, merkez karakola giderek suç duyurusunda bulunduğunu ifade etti. Emniyette bu durumu nasıl değerlendirdiklerini sorduğunu belirten Öztoprak, yetkililerin olayın tuhaf olduğunu anlam veremediklerini söylediğini aktardı. Telefon trafiğinin ardından emniyet müdürünün kendisine, “Senin anlattığın hep hikaye, bunlar 30-40 yıl önce yaşandı” dediğini belirten Öztoprak, daha sonrasında karakoldan çıktığını söyledi.

13 ŞUBAT’TA ESENBOĞA’DA ÖLÜM TEHDİDİ 

Yaşananları kameraların tespit ettiğini belirten Öztoprak, ailesi ve avukatlarıyla beraber ilgili demokratik kurumlara başvuracağını söyledi. 13 Şubat tarihinde de kimliği belirsiz kişilerce Ankara Esenboğa Havaalanında ölümle tehdit edildiğini belirten Öztoprak, “MİT adına geldiklerini söylediler. Somut kameralar karşısında her şey oldu. Avukatım suç duyurusu hazırlığı yapacağı esnada bu olay oldu” dedi. Kendisini kaçıranların kendilerini “polis ve asker” olarak tanıttıklarını hatırlatan Öztoprak, “Bunun esas sorumlusu emniyet ve jandarmadır. Bu olayı aydınlatma durumları gerçekleşmezse onlar tarih ve insanlık karşısında teşhir olacaklarıdır” diye konuştu. (Iğdır/MA) 

ÖNCEKİ HABER

Danimarka’da yoksul mahalleler için ayrı yasa hazırlığı!

SONRAKİ HABER

İhraçlar sağlığı olumsuz etkiliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...