28 Şubat 2018 13:07

Guta için kimyasal silah incelemesi

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW), Doğu Guta bölgesinde kimyasal mühimmat kullanılıp kullanılmadığını belirlemek için inceleme başlattı.

Paylaş

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW), Suriye’de cihatçı örgütlerin kontrolünde bulunan ve Suriye ordusu tarafından bombalanan Doğu Guta bölgesinde kimyasal mühimmat kullanılıp kullanılmadığını belirlemek için inceleme başlattı. Ancak OPCW ekibinin “güvenlik gerekçesi”yle bölgeye gitmeyeceğinin açıklanması soru işaretlerine neden oldu. 

Ekip “Görgü tanıkları, görüntüleri ve tıp uzmanlarıyla yapacağı görüşmeleri analiz ederek” bir sonuca varacak. 

ABD, Fransa ve son olarak da İngiltere, Doğu Guta’da “kimyasal saldırı” tespit edilise Suriye hükümet güçlerine yönelik saldırı tehdidinde bulunmuşlardı. 2003 Irak işgalinin de gerekçesi olan ve yıllar sonra ABD’nin “gerçek olmadığı”nı açıkladığı kimyasal silah gerekçesi Suriye’deki ABD ve Avrupa saldırıları ve varlığı için önemli bir gerekçe olarak sık sık kullanılıyor, ancak bağımsız incelemelerin yapılamıyor oluşu, iddiaların gerçekliği konusunda soru işaretleri yaratıyor. 

İNCELEMELER PAZAR GÜNÜ BAŞLADI

Reuters’a konuşan diplomatik kaynaklar, Lahey merkezli Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütünun (OPCW) Suriye’nin Doğu Guta bölgesindeki saldırılarla ilgili incelemesini pazar günü başlattığını söyledi. 

İslam Ordusu, Ahrar’uş Şam ve Heyet Tahrir el Şam’ın kontrolünde olan olan Doğu Guta’daki sağlık yetkilileri, bu saldırının ardından insanların klor gazına maruz kaldığına dair belirtiler olduğu ileri sürülmüştü. Ekibin bölgeye gitmeyeceğini açıklayan OPCW, “Hem medya hem de diğer kaynaklarca ortaya atılan ve inandırıcı olan tüm kimyasal silah iddialarına yönelik incelemelerin sürdüğünü” duyurdu. 

KUZEY KORE’Yİ DE DAHİL ETTİLER

Öte yandan BM raportörleri Kuzey Kore’nin Suriye’ye kimyasal silah malzemesi ve uzman gönderdiğini ileri sürdü.  New York Times gazetesinin Birleşmiş Milletler (BM) raportörlerinin elde ettikleri bilgilere dayanarak yayımladığı habere göre Suriye’ye gönderilen malzeme arasında aside dayanıklı fayans, supap ve termometreler de bulunduğu iddia ediliyor. Raporda ayrıca Kuzey Koreli roket uzmanlarının Suriye’deki kimyasal silah ve roket imalathanelerinde görüldükleri iddiası da yer alıyor.

Rapor, Kuzey Kore yaptırımlarını denetleyen BM uzmanları tarafından hazırlandı. 

New York Times 2012 ile 2017 yılları arasında Kuzey Kore’nin Suriye’ye 40 parti malzeme gönderdiğini yazdı. 

“Suriye’nin daha fazla silah sahibi olmasının görmek istedikleri son şey olduğunu” belirten BM Sözcüsü Stephane Dujarric gazetenin haberiyle ilgili somut açıklama yapmadı.

‘İNSANİ YARDIMIN ULAŞTIRILMASI ENGELLENİYOR’

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) Suriye genelinde 30 günlük ateşkes kararı almasına rağmen Doğu Guta’daki ateş bugün de durmadı. Rusya bölgede ateşkes yerine her gün “5 saatlik insani mola” kararı almıştı. Rusya ajansları, Doğu Guta’daki insani molanın ikinci gününde de cihatçı militanların ateş açtığını duyurdu. 

Sputnik muhabirinin aktardığına göre, cihatçılar, Muhayam el Vafedin yerleşim birimindeki insani koridorun yakınlarındaki Suriye hükümet güçlerine hafif silah ve havan mermileriyle ateş açtı.

Cenevre’de düzenlenen BM İnsan Hakları Konseyinin 37. oturumunda konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da “Rusya, Suriye hükümetiyle birlikte Doğu Guta’da insani koridor açıldığını duyurdu. Şimdi sıra, Şam’a saldırılarını sürdürerek insani yardımların ulaştırılmasını ve sivillerin tahliyesini engelleyen militanlar ile onların sponsorlarında” dedi.

Suriye’de siviller açısından bir diğer hassas bölge olan Tanf ve Rukban sığınmacı kampındaki duruma değinen Lavrov, ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyona bölgenin tamamına erişim sağlama çağrısı yaptı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Bülent Tezcan: Siyaseti kimliksizleştirme ittifakı!

SONRAKİ HABER

Taciz ve tehditten bırakıldı, 'Erdoğan'a hakaret'ten tutuklu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa