28 Şubat 2018 09:34

İzmir'de 23 mera ve fidanlık kiraya çıkarıldı

İzmir'de Mera komisyonu, Tire, Menemen ve Foça ilçelerinde 22 mera, Ödemişte ise fidanlık 25 yıllığına kiraya çıkarttı.

Paylaş

İzmir'in Tire, Menemen ve Foça ilçelerinde 22 mera, Ödemişte ise fidanlık 25 yıllığına kiraya çıkarılırken Tire Dağ Ürünleri Kalkınma Kooperatifi Başkanı Yücel Özen, 'AKP iktidarının köylü düşmanlığına bir örnek daha' sözleri ile duruma tepki gösterdi. 

İzmir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve İzmir Vakıflar Bölge Müdürlüğü, tartışmaya sebep olacak yeni bir karara daha imza attı. Her iki kurum İzmir'in farklı ilçelerinde yer alan ve bölge köylüleri açısından önemli olan alanları Mera Yasasına aykırı şekilde kiralığa çıkardı. 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün Mera Komisyonu, Menemen, Foça ve Tire ilçelerinde toplam 22 mera, 25 yılı aşmayacak şekilde gerçek ve tüzel kişilere kiralanmasının önünü açtı. Ayrıca İzmir Vakıflar Bölge Müdürlüğü ise Ödemiş’in Gölcük Mahallesi’nde tarla fidanlık için ihale kararı aldı. 5 bin 600 metrekare büyüklüğündeki arazi için 300 lira fiyat belirleyen müdürlük ihalenin 7 Mart Çarşamba günü yapılacağını duyurdu.

'YANDAŞLARA VERİLEBİLECEK'

Konuyla ilgili açıklama yapan Tire Dağ Ürünleri Kalkınma Kooperatifi Başkanı Yücel Özen Mera Yasası'nın 7'inci maddesindeki bir boşluğun kullanıldığını belirterek "A köyündeki hayvan sayısı azaldı ise B köyüne bir bölümü kiraya verilebilir. Çünkü meralar köyün ortak alanları. Fakat İl Tarım Müdürlüğü proje hazırlayacak gerçek ve tüzel kişilerin içinden uygun bulduğunu ihaleye sokacak. Asıl iş burada. Müdürlük yine yandaşlarına verecek. Hayvancılığın taahhüt edilmesi yeterli olacak" dedi. 

'GÖREVLERİ MERALARI KORUMAK AMA'

Kiralama kararında köylünün, üreticinin, kooperatifin, ziraat odasının yerinin olmadığını vurgulayan Özen şunları söyledi "Müdürlük canının çektiği projeye onay verecek. Köylerimizin ortak malı meralar ihale yolu ile kiraya veriliyor. AKP iktidarının köylü düşmanlığına bir örnek daha. Meralarla ilgili "mera yasası" bile durduramıyor bu gözü dönmüş iktidarı. Son kalan köy besiciliği de özelleşiyor. Görevi mera korumak olan komisyon ihale yaptırıyor. Yazık” dedi. (İzmir/EVRENSEL)


 

ÖNCEKİ HABER

Bölgede 8 Mart etkinliklerine Valilik yasağı

SONRAKİ HABER

Konaktepe barajı su tutarsa Dersim Ovacık su altında kalacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa