28 Şubat 2018 09:05

Finlandiya’da binlerce akademisyen ilk defa greve çıktı

Finlandiya’da aralarında Helsinki Üniversitesi profesörlerin de bulunduğu 6 bin 700 öğretim üyesi ve üniversite çalışanı greve gitti.

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Finlandiya’da öğretim üyeleri ve üniversite çalışanlarını örgütleyen sendikalar ile yönetimler arasında toplu sözleşme görüşmelerinde uzlaşmaya varılamaması üzerine aralarında Helsinki Üniversitesi profesörlerin de bulunduğu 6 bin 700 öğretim üyesi ve üniversite çalışanı greve gitti. Benzer bir grev Birleşik Krallık ülkelerinde de devam ediyor. 

ÜLKE TARİHİNDE İLK KEZ GREV YAPIYORLAR

Akademisyenleri ve çalışanları örgütleyen üç federasyon; FOSU, JHL ve Pardia, gece itibariyle 24 saatlik greve çıktı. Finlandiya tarihinde ilk kez profesörler greve gidiyor. 

FOSU’nun Ombudsman’ı işverenlerin önerdikleri ücret zammının diğer işkollarında imzalanan toplu sözleşmelerde alınan ücret zamlarının yarısına tekabül ettiğini söyledi. 

Federasyonlar, talepleri karşılanmadığı takdirde 7 Mart günü 6, 14 Mart günü de 7 üniversite ve yüksek okulda greve gideceklerini açıkladı.  

ÜNİVERSİTELERDE GÖSTERİLER YAPILACAK

Bugün Helsinki Üniversitesi önünde işverenlerin tutumunu protesto etmek için bir gösteri düzenleyecek. Diğer üniversite ve yüksek okullarda da aynı saatlerde Helsinki Üniversitesi grevcileriyle dayanışma amacıyla gösteriler yapılacak.

Åbo Adası’ndaki Åbo Üniversitesi ve Åbo Akademisi öğretim görevlileri ve çalışanları da, Helsinki Üniversitesi’nde greve giden meslekdaşlarıyla dayanılmak için Çarşamba günü saat 12.15’de kilisede  bir toplantı düzenleyecek.

HİZMET SEKTÖRÜNDE FAZLA MESAİ YASAĞI

Hizmet sektöründe çalışanları örgütleyen  PAM federasyonu da, toplu sözleşmede anlaşmaya varılamaması üzerine 250 bin işçiyi kapsayan fazla mesai yasağını başlattı.

İşverenlerin temsilcisi ‘Finsk Handel’ çalışanların ücretine yılda % 1,6 oranında zam yapmayı önerirken bunu yetersiz bulan PAM, hizmet sektöründe çalışanların ücretlerinin düşük olduğu için % 1,6 oranındaki zammın (ortalama 45 euro) yetersiz olduğunu söylüyor.

PAM’ın  talebi çalışanların ücretlerine seyyanen zam yapılması.

ÖNCEKİ HABER

Demirtaş'ın savunması kitap haline getirilecek

SONRAKİ HABER

Tacizci temizlik görevlisi tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...