28 Şubat 2018 06:45

İdlib’de Tahrir Şam Heyeti, Han Şeyhun’dan da çekildi

Tahrir Şam Heyeti, İdlib’in güneyindeki stratejik Han Şeyhun kentinden çekildi. Kent ‘Suriye Kurtuluş Cephesi’nin kontrolüne geçti.

Paylaş

Suriye’nin kuzeyinde Türkiye’yle sınır oluşturan İdlib vilayetinde cihatçılar arasındaki iktidar mücadelesi sürüyor. 

El Kaide bağlantılı Tahrir Şam Heyeti’nin yaşadığı iç krizler ve diğer cihatçı grupların Ahrar Şam ve Nureddin Zengi Hareketi öncülüğünde birleşerek “Suriye Kurtuluş Cephesi”ni kurması sonrası, vilayetteki önemli kentler el değiştiriyor.

Dün, Tahrir Şam Heyeti, vilayetin güneyindeki stratejik Han Şeyhun kentinden çekildi. Al Masdar’ın haberine göre çekilmenin iki taraf arasındaki anlaşmayla gerçekleştiği ve çatışma yaşanmadığı bildirildi.

Nusra Cephesi öncülüğündeki Tahrir Şam Heyeti, geçtiğimiz hafta Marat el Numan, Ariha, Dare İzze gibi önemli kentlerin kontrolünü Suriye Kurtuluş Cephesi’ne kaptırmıştı. Suriye Kurtuluş Cephesi’nin bundan sonra İdlib kent merkezinin güneydoğusundaki Serakib’i hedeflediği aktarılıyor.

 {{346101}}

İdlib kent merkezi, Lazkiye sınırındaki stratejik Cisr eş Şuğur ve kuzey hattında Türkiye sınırını oluşturan hat halen Tahrir Şam Heyeti’nin kontrolünde. 

“Özgür Suriye Ordusu” bayrağını kullanan Suriye Kurtuluş Cephesi, Tahrir Şam Heyeti’nin el Kaide bağlantısı sebebiyle dış destekten nispeten daha mahrum kalması sebebiyle İdlib’de bölge ülkeleri ve Batılı güçlerce “meşru” görülen bir siyasi odak oluşturmaya çalışıyor. 

Cihatçılar bu yolla, İdlib’in geri kalanını Suriye ordusu ve Rusya’nın hedefi olmaktan çıkarma hedefinde. Suriye ordusu, geçtiğimiz aylarda İdlib’in güney ve güneydoğusunu kontrolü altına alarak Serakib’e kadar yaklaşmıştı. Suriye ordusunun İdlib operasyonları bu aşamada durdurulmuştu. (DIŞ HABERLER)
 

ÖNCEKİ HABER

Sütte ‘peşin’ sömürü

SONRAKİ HABER

Cinsel tacize dava açınca mobbinge uğradı, sürgün edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...