28 Şubat 2018 02:54

İSDEMİR işçisine tek liste şoku!

Hak-İş’e bağlı Çelik-İş Sendikası İskenderun Şubesinin 8. Olağan Genel Kurulu öncesi mevcut Şube Başkanı Mehmet Demir, seçimden çekildi.

Paylaş

Halil İMREK
İskenderun

Hak-İş’e bağlı Çelik-İş Sendikası İskenderun Şubesinin 8. Olağan Genel Kurulu öncesi mevcut Şube Başkanı Mehmet Demir’in seçimden çekilmesi işçilerde soğuk duş etkisi yarattı. İşçilerin desteğini alan muhalefetin listesinin seçimleri kazanmasına kesin gözüyle bakılırken Demir’in “İşçilerin birliği” gerekçesini ileri sürerek böyle bir karar almasına anlam veremeyen işçiler, “İşçilerin beraberliğini güçlendirecek olan, işçileri birleştirecek olan harç sendika içi demokrasidir. Yok demokratik bir yarışı iyi değil diyorlarsa o zaman kongre de yapılmasın, atama yapılsın” diye tepki gösterdi.

Kongre öncesi işyeri delege seçimleri yapılırken, seçimlerde iki liste yarışacaktı.Sendika Genel Merkezi. Genel Sayman Bayram Altun eliyle işyeri delegeliği için liste oluşturuyordu. Mevcut Şube Başkan Mehmet Demir de ayrı bir liste hazırlığı yapıyordu. Ancak son anda Mehmet Demir, işyeri delege seçimlerinden çekildiğini açıkladı. Demir’in Genel Merkez Yöneticisi Bayram Altun ile yaptığı görüşmeden sonra böyle bir karar aldığı ve bir anlaşma yapıldığına dair iddialar gündeme gelirken, bazı işçiler de seçime tek liste ile gidilmesi kararının sendika merkezi ve İSDEMİR yönetimi tarafından ortaklaşa alındığını düşünüyor.

Mehmet Demir ise adaylıktan çekilme gerekçesi olarak “Çelik-İş ile Türk Metal arasında yaşanan yetki mücadelesinde işçilerin birlik ve beraberliğinin zedelendiğini, işçilerin bölünmemesi adına aday olmadığını” ileri sürdü. Bu karar üzerine muhalefet listesindeki işçiler sandığa gidip oy kullanmadı. Sandığa gidip oy kullanan işçi sayısı yüzde 30’u bulmadı.

YARIŞ ZARAR VERİYORSA ATAMA YAPSINLAR!

Demir’in adaylıktan çekilmesine anlam veremeyen işçiler, Demir’in yaptığı açıklamayı da ikna edici bulmadı. Sendika içi demokrasi gereği herkesin aday olabileceğini söyleyen işçiler, güvendikleri, umut bağladıkları Demir’in kendilerini yarı yolda bıraktığını söyledi. Sendika merkezinin işçileri karar süreçlerine katmadığını, imzalanan TİS’i işçilere dahi sormadığını hatırlatan işçiler, mücadeleci ve işçilerin çıkarı için çalışan bir yönetim için bu yarışın gerekli olduğunu, merkezin belirlediği listeyi onaylamanın kendilerine bir şey katmayacağını söyledi. İşçiler “Sendika kurullarında bunlar tartışılmayacaksa, bunlara dair bir muhasebe yapılmayacaksa kongreyi niye yapıyoruz?​” diye sordu. 

İşçiler tepkilerini “İşçilerin birliğini sağlayacak olan her şeyin açıkça tartışılması. Nasıl bir sendikacılık yapılacağının konuşulması ve ortak kararların alınmasıdır. İşçilerin beraberliğini güçlendirecek olan, işçileri birleştirecek olan harç sendika içi demokrasidir, şeffaflıktır. Yok demokratik bir yarışı iyi değil diyorlarsa o zaman kongrede yapılmasın. Yeni yönetim atansın. Zaten işyeri temsilcilerini de atadılar” sözleriyle sürdürdü. 

Bir işçi “Atanmış, yani yazılmış delege cücük gibi sendika yöneticilerinin peşinden gezer. Onların ağzının içine bakar. Tıpkı tavuğun peşinden gezen yavrular gibi. Ama seçilmiş delege bilinçli olur, onun bunun adamı olmaz. Yanlışı doğrudan ayırır. Birileri dediği için parmak kaldırıp indirmez. Seçilmiş delegeye kolayca söz geçiremezler. Beni işçi seçti. Ben işçilerin adına buradayım diye konuşur” değerlendirmesini yaptı. 

REKABET BİTTİ DEMOKRASİ GİTTİ

2014 yılının mart ayında Çelik-İş İskenderun Şube Kongresi yapılmıştı. O dönem Türk Metal ile Çelik-İş arasında yoğun bir rekabet yaşanıyordu. Cengiz Gül’ün Genel Başkan olduğu o dönemde Çelik-İş bu sancılı süreci sendika içi demokrasiyi işleterek aşmaya çalıştı. Çelik-İş, seçimlere müdahale etmemiş ve kimin başkan olacağına dair bir tarafgirlik içinde olmamıştı. O dönem şube başkanlığı için yedi başkan adayı yarışmıştı. Salt çoğunluk ancak üçüncü turda sağlanmış ve seçimi Mehmet Demir kazanmıştı. Birilerinden “icazet almayan ve işçiler arasında sevilen sayılan ve işçilerle birlikte hareket ettiği” düşünülen Demir, bu dönemde de işçilerin desteğini almıştı

ÖNCEKİ HABER

Köleliğin adı kuryelik olmuş

SONRAKİ HABER

Kanser ilaçlarının bedeli, bir ev fiyatıyla eş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...