17 Ağustos 2012 12:20

Katliamcı polis kendini savundu

Güney Afrika’nın kuzey batısında polisin bir platin madeninde grev yapan işçilere ateş açarak en az 36 işçiyi öldürmesi ülke çapında infiale yol açtı. Güvenlik güçlerinin kurduğu dikenli telleri aşan protestocu grubun makinalı silahlarla taranması kameralar tarafından saniye saniye kaydedildi. Onlarca pol

Katliamcı polis kendini savundu
Paylaş

Güney Afrika polisi sözcüsü Riah Phiyega, bugün yaptığı açıklamada, Johannesburg şehrinin 70 kilometre kuzeybatısındaki Marikana’daki madende dün silahlı göstericilerin polise saldırdığını öne sürdü. Polis sözcüsü, bunun üzerine polisin de kendisini savunmak için göstericilere ateş açtığını söyledi.

Phiyega, maden işçilerinin gösterisi sonucu çıkan olaylarda 34 kişinin öldüğünü ve 78 kişinin de yaralandığını açıkladı. Olaylarda 259 kişinin de gözaltına alındığı aktarıldı.

JACOB ZUMA İŞBİRLİĞİ İSTEDİ

Devlet Başkanı Jacob Zuma polisin kanlı operasyonundan dolayı dehşete düştüğünü söyledi. Zuma “bu manasız şiddet karşısında şoke olduğunu ve dehşete kapıldığını” söyledi. Zuma, “işçi hareketini ve işverenleri durum daha da kötüleşmeden hükümetle işbirliği içinde hareket etmeye çağırıyoruz” dedi. Zuma, “kolluk kuvvetlerini durumu kontrol altına almaları ve şiddete yol açanları adalet önüne çıkarmaları için görevlendirdiği” de söyledi.

Madeni işleten Lonmin şirketi, grevin yasal olmadığını iddia etmiş ve işbaşı yapmayan tüm madencilerin işten atılacağını duyurmuştu.

Dünya çapındaki platin üretiminin yüzde 12’sini gerçekleştiren Londra merkezli Lonmin şirketine ait Marikana madeninin 3 bin çalışanı, geçtiğimiz hafta maaş artışı talebiyle iş bırakma eylemi başlatmıştı. İşçi sendikaları, yaklaşık 400 avro olan maaşlarının 1250 avroya çıkarılmasını talep ediyordu. (DIŞ HABERLER)


MADEN İŞÇİLERİNE YÖNELİK SALDIRI KINANDI

Tez-Koop-İş-Sendikası, Güney Afrika'da çalışma ve yaşam koşullarının düzeltilmesi ve ücretlerinin arttırılması için greve çıkan maden işçilerine yönelik polis saldırısını kınadı.

Tez-Koop-İş-Sen Genel Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada yaşanan saldırıyı kınadıkları belirtilerek, grevdeki işçilerin polis tarafından öldürülmesi “faşizm iğrenç yüzünü gösterdi” olarak değerlendirildi. Açıklamada, grevdeki maden işçilerine yönelik polis saldırısının devlet- polis iş birliği ile gerçekleştirildi ifade edildi. Güney Afrika'da 1994'te yıkılan “Apartheid’ın ırkçı rejimi” hatırlatılarak, “Ne var ki devlet güçlerinin bu katliamı, Güney Afrika'da faşizmin güncelliğini yeniden ortaya koydu” denildi. (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

Kulp’ta kaymakamlık görevlisi kaçırıldı

SONRAKİ HABER

Urfa’ya füze rampaları yerleştirildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...