17 Ağustos 2012 13:48

Siyasi parti temsilcileri Şemdinli'de

Hakkari’nin Şemdinli İlçesi’nde yaşanan çatışmalara ilişkin incelemelerde bulunmak üzere bölgeye giden HDK, DTK, BDP, EMEP, ESP, ÖDP temsilcileri ve milletvekilleri Hakkari’de coşkuyla karşılandı. Şemdinli’de Nehri ve Begırti köylerinde köylülerle görüşen heyet üyelerine seslenen köylüler,

Siyasi parti temsilcileri Şemdinli'de
Paylaş

23 Temmuz’da Bağlar (Nehri) Köyü’nün Rüzgarlı (Rubunus) ile Çem (Navrezan) mezraları kırsalında başlayan çatışmalar devam ederken, DTK Eş Başkanı Aysel Tuğluk, BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, HDK adına BDP milletvekilleri Ertuğrul Kürkçü ve Sabahat Tuncel, BDP milletvekilleri Hüsamettin Zenderlioğlu, Halil Aksoy, Nazmi Gür, BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, ÖDP Eş Genel Başkanı Bilge Seçkin Çetinkaya, ESP Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, EMEP Diyarbakır İl Başkanı Mehmet Aslanoğlu, ESP Diyarbakır İl Başkanı Ramazan Karakaya’nın yer aldığı heyet, incelemelerde bulunmak üzere bölgeye gitti. Yüzlerce kişinin eşlik ettiği heyet ilk olarak gittikleri Van’da ve Şemdinli’ye ulaşana kadar katettikleri yollarda vatandaşlar tarafından coşkuyla karşılandı.

İlk olarak Van’da Başkale Belediyesi’ni ziyaret eden heyeti Belediye Başkanı Hecer Sarıhan ve BDP İlçe Eş Başkanı Selahattin Bozkurt’un da aralarında bulunduğu kalabalık bir grup karşıladı. Heyet burada yaptığı görüşmelerin ardından Hakkari’ye hareket etti. Hakkari-Yüksekova yol ayrımında bulunan Yeni Köprü’de BDP’li Milletvekilleri Esat Canan ve Adil Kurt, Hakkari Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu, Yüksekova Belediye Başkanı Ercan Bora, Çukurca (Çelê) Belediye Başkanvekili Ziro Koç, Yüksekova BDP İlçe yöneticilerinin de bulunduğu yüzlerce kişi tarafından karşılanan heyet üyeleri, Yüksekova’ya geçerek, Yüksekova Belediyesi tarafından yapılan yeni otogarın atılış törenine katıldı. Buradaki konuşmaların ardından heyet Şemdinli’ye doğru harekete etti.

GENEL BAŞKANLARA KİMLİK KONTROLÜ!

Yüksekova İle Şemdinli yol güzergahında heyetin geçişi sırasında asker ve polislerce yoğun önlemlerin alınması dikkat çekti. Güzelkonak (Harunan) Karakolu’nda durdurulan konvoydakilerin kimlik kontrolleri yapıldı. Kimlik kontrolünün ardından 5 minibüs ve çok sayıda aracın geçişine izin verilmezken, sadece milletvekilleri ve siyasi parti temsilcilerinin araçları bırakıldı. Bunun üzerine Yüksekova-Derecik Beldesi arasında bulunan Hayal (Pira Xiyalî) Köprüsü’ne gelen heyet, burada diğer araçları bekledi. Bir müddet sonra Güzelkonak Karakolu’nda bekletilen araçların bırakılması ile heyet yoluna devam etti.

Şemdinli girişinde aralarında yüzlerce kişi tarafından sloganlarla karşılanan heyet üyeleri, buradan 23 Temmuz’da başlayan çatışmaların en yoğun yaşandığı bölgelerden Nehri köyüne geçti. Köylüler köy girişinde heyeti coşkuyla karşıladı. Köy girişinde, toplanan kalabalığa ve heyet üyelerine seslenen Şemdinli Belediye Başkanı Sedat Töre, haftalardır Şemdinli’de çok ciddi çatışmaların yaşandığını belirterek, basının çatışmalara ilişkin haberlerini eleştirdi. Basının zaman zaman ölü sayısını vermek dışında bilgi vermediğini aktaran Töre, “Oysa burada büyük bir dram yaşanıyor. Şemdinli’de binlerce dönüm ormanlık alan ve tarım arazisi bombardıman nedeniyle kül oldu. BU mezrada bulunan 10 köyden 7’si boşaltıldı. Bu da 1050 kişiye denk geliyor” dedi. Boşaltılan köyler için köylülere geri dönüş çağrısı yapan Töre, “Ancak bu çağrıyı yaparken de içim rahat değil. Daha dün burada yine çatışmalar yaşandı” dedi. Kürt sorununun baskı ve savaş politikalarıyla çözülemeyeceğini belirten Töre, operasyonların durdurulması ve Kürt sorununun demokratik çözümü ve kalıcı bir barış için müzakerelerin başlaması gerektiğini söyledi.

‘OPERASYON VE ÇATIŞMALAR SÜRÜYOR’

Töre’nin ardından heyete seslenen köylülerden Hacı Arif Çiftçi ise heyetin ziyaretinden büyük mutluluk duyduklarını belirterek, “Sahipsiz olmadığımızı gördük” dedi. İlk çatışmanın kendi köylerinin yakınında başladığını ve 15 gün boyunca şiddetli çatışmalar yaşandığını söyleyen Çiftçi, “Hükümetin operasyonlar bitti söylemi yalan. Operasyonlar ve çatışmalar sürüyor” dedi.

‘GÖÇE ZORLANIYORUZ’

Çatışmaların başladığı 23 temmuzdan bu yana askerlerin kendilerini göçe zorladığını anlatan Çiftçi, “Biz köyümüzü terk etmek istemiyoruz. Askerler köy yakınına gelişi güzel top atışı yapıyor. Kapılarımıza şarapnel parçaları isabet ediyor” dedi. Bombardıman nedeniyle çocuklarının psikolojisinin bozulduğunu anlatan Çiftçi, “Çatışmalardan sonra kaymakamlık bir zarar araştırması yaptı. ‘Karşılayacağız’ dediler. Ama bir şey karşılanmadı” dedi. Köylerini terk edenlerin geri dönmek istediklerini ancak devam eden operasyon ve çatışmalar nedeniyle, köyün yakınlarının bombalanması nedeniyle korktuklarını dile getirdi. Bazı çocukların bomba gürültüsü nedeniyle işitme kaybı yaşadıklarını söyledi. Geçtiğimiz günlerde ağabeyinin hastalandığını, ancak Şemdinli’ye giderken askerlerce yolun kesildiğini ve geri çevrildiklerini anlatan Çiftçi, “Başka yollar bularak oradan Yüksekova’ya götürebildik” dedi. Çatışmanın ilk haftalarında gıda sıkıntısı da yaşadıklarını anlatan Çiftçi de basının Şemdinli’ye yaklaşımını eleştirdi ve operasyonların bir an önce durdurularak, sorunun çözülmesini istedi.

Çiftçi’nin ardından söz alan DTK Eş Genel Başkanı Aysel Tuğluk, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, ÖDP Eş Genel Başkanı Bilge Seçkin Çetinkaya, ESP Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ve İstanbul Milletvekili Ertuğrul Kürkçü de köylülere seslendi. Yapılan konuşmalarda, Şemdinli halkının yalnız olmadığı belirtilerek, Hükümete Kürt sorununun demokratik çözümü için gereken adımları atma çağrıları yapıldı.

Konuşmaların ardından bir eve geçen heyet üyeleri köylülerle görüşerek, haftalardır yaşananlara ilişkin detaylı bilgiler alarak, taleplerini dinledi.

PKK GERİLLALARI KONVOYU DURDURDU

Daha sonra Nehri’den ayrılarak çatışmaların yoğun biçimde yaşandığı bir diğer bölge olan Begırti’ye hareket eden heyet üyelerinin konvoyu, PKK gerillalarınca durduruldu. Heyet üyelerine ve kitleye kısa bir konuşma yapan PKK’lilerin yol kontrolünün ardından yollarına devam eden heyet üyeleri ve beraberindeki yüzlerce kişi Begırti girişinde de köylülerce karşılandılar. Heyet üyeleri burada da köylülerle görüşerek incelemelerde bulundu. (Hakkari/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

TTB'den MEB'e yanıt: Alın size 600 bin rapor!

SONRAKİ HABER

Petrol İş Adana şube yöneticisine silahlı saldırı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...